8 Ιανουαρίου 2014

Παγωμένες Πολιτείες Αμερικής: Κάνει πιο κρύο στην Ατλάντα απ' ό,τι στην Αλάσκα!



Η επέλαση του «πολικού στροβίλου» στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει στοιχίσει συνολικά τη ζωή σε τουλάχιστον 21 άτομα ανέφερε το Associated Press, ενώ μόνο την Τρίτη στην κορύφωση του φαινομένου με τον συνδυασμό εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και δυνατών ανέμων πέθαναν εννέα άνθρωποι.

Το κύμα του πολικού ψύχους, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και δεν υπάρχει Αμερικανός που να θυμάται κάτι ανάλογο στη ζωή του. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 180 εκατ. Αμερικανοί έχουν επηρεαστεί από το πρωτόγνωρο κρύο.

Το ψύχος εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλη την αμερικανική επικράτεια μέχρι βαθιά στον Νότο των ΗΠΑ, όπου επί αιώνες οι κάτοικοι ευνοούνταν από ένα θερμό κλίμα.

Συντριβάνια πάγωσαν στην Ατλάντα της Τζόρτζια και οι Νότιοι άρχισαν να ψάχνουν απελπισμένα παλτά και γάντια, ρούχα που δεν είχαν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ποτέ στη ζωή τους.

Το ψύχος έπληξε τον λεγόμενο βαθύ Νότο την Τρίτη, ρίχνοντας υπό το μηδέν τον υδράργυρο σε πόλεις όπως η Ατλάντα της Τζόρτζια, το Μπέρμιγχαμ της Αλαμπάμα και το Λιτλ Ροκ του Αρκανσο. Σύμφωνα με το Associated Press ακόμη και στη Χαβάη ο κόσμος βίωσε χαμηλές θερμοκρασίες και νιφάδες χιονιού στο Μαούνα Κέα, ένα ανενεργό ηφαίστειο.

Σύμφωνα με τον Guardian και οι 50 Πολιτείες κατέγραψαν κάποια στιγμή την Τρίτη θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Το εντυπωσιακό είναι ότι λόγω της γιγάντιας κίνησης των ψυχρών αέριων μαζών από τον Αρκτικό Κύκλο προς τα νότια έκανε περισσότερο κρύο στην Τζόρτζια απ' ό,τι στην Αλάσκα! Στην Ατλάντα καταγράφηκαν θερμοκρασίες μείον 16 βαθμών Κελσίου ενώ στο Ανκορεϊτζ της Αλάσκα ο υδράργυρος δεν έπεσε κάτω από τους μείον τρεις!

Από την Κυριακή έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 21 άτομα στις ΗΠΑ, επτά εξ αυτών στο Ιλινόι που έχει κυριολεκτικά παγώσει.

Οι αρχές προειδοποιούν πως ακόμη και λίγα λεπτά έκθεσης στο κρύο σε ανοικτό χώρο μπορούν να προκαλέσουν κρυοπαγήματα.

Την Τρίτη στη Νέα Υόρκη καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες εδώ και 118 χρόνια. Το πρωί η θερμοκρασία ήταν στους μείον15 Κελσίου στο Σέντραλ Παρκ, όπου το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί το 1896 με -14,4 C.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε χθες τους -10 Κελσίου στην μεγαλύτερη αμερικανική πόλη, η οποία λόγω των ανέμων έδινε την αίσθηση των μείον 22 Κελσίου.

Καθώς ο «πολικός στρόβιλος», τον οποίο τα αμερικανικά ΜΜΕ αποκαλούν «πολικό γουρούνι», εγκατέλειπε την Τρίτη τις μεσοδυτικές πολιτείες οι θερμοκρασίες σε πολλές αμερικανικές μητροπόλεις κυμαίνονταν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν. Στο Σικάγο το θερμόμετρο έδειχνε μείον 20 βαθμούς Κελσίου, στο Ντιτρόιτ μείον 21, στο Πίτσμπουργκ μείον 17 και στη Βοστώνη μείον 7 βαθμούς Κελσίου. Στη Νέα Υόρκη το πρωί της Τρίτης το θερμόμετρο έδειχνε μείον 16 βαθμούς Κελσίου, το οποίο αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, ενώ τα κέντρα υποδοχής αστέγων ήταν υπερπλήρη από το βράδυ της Δευτέρας καθώς οι χιλιάδες άστεγοι του Μεγάλου Μήλου αναζητούσαν ένα μέρος για να προστατευτούν από το φονικό ψύχος.

Την ίδια ώρα, στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, οι Αρχές πρόσφεραν καταφύγιο σε όσους το είχαν ανάγκη σε δημοτικές βιβλιοθήκες και άλλους δημόσιους χώρους. Μάλιστα, το πολικό ψύχος επηρέασε και το κλίμα νοτιότερων πολιτειών όπως η Ατλάντα όπου η θερμοκρασία κυμαινόταν χθες στους μείον 14 βαθμούς Κελσίου, τη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί τέτοια εποχή στην περιοχή τα τελευταία 44 χρόνια. Το πρωτόγνωρο κύμα ψύχους που πλήττει τις ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης, ενώ δημιούργησε και προβλήματα στις αποστολές σιτηρών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Στην άλλη ακτή του Ατλαντικού τεράστια κύματα πλήττουν τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: