31 Μαρτίου 2013

Συγγενείς του Αναστασιάδη έβγαλαν από τη Λαϊκή εκατομμύρια ευρώ;



Η εφημερίδα «Χαραυγή» σε σημερινό δημοσίευμα της υποστηρίζει ότι εξ αγχιστείας συγγενείς του προέδρου Αναστασιάδη φέρονται να μετακίνησαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, από την Λαϊκή Τράπεζα, στις 12 και 13 Μαρτίου.


Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του...
ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου κάλεσε την Ερευνητική Επιτροπή να διερευνήσει σε βάθος το δημοσίευμα και άλλες καταγγελίες για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, παραμονές της απόφασης του Eurogroup, για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ο Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι, με δεδομένη την δημόσια παραδοχή του υπουργού Οικονομικών, ότι γνώριζαν εκ των προτέρων, ότι ετίθετο ζήτημα «κουρέματος», το ΑKΕΛ απευθύνει έκκληση για διερεύνηση αυτών των καταγγελιών, όπως κι εκείνης ότι και υπουργός της κυβέρνησης έχει μετακινήσει χρήματα στο εξωτερικό.

Επίσης, το ΑΚΕΛ θεωρεί περίπλοκο το διάταγμα για την Τράπεζα Κύπρου, που προκαλεί σύγχυση. Ο κ. Σταύρος Ευαγόρου δήλωσε ότι διαψεύδονται οι αρχικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, για «κούρεμα» γύρω στο 30%, αφού με βάση το διάταγμα, μπορεί να φτάσει μέχρι και το 60%, τονίζοντας ότι ούτε τα ταμεία συντάξεων και προνοίας των εργαζομένων κατοχυρώνονται. Υποστήριξε ότι με την απόφαση υπουργού Οικονομικών και διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αφήνεται η αγορά χωρίς ρευστότητα και στραγγαλίζεται η οικονομία. Δυστυχώς, πρόσθεσε, αντί αλληλεγγύης και στήριξης, «το μνημόνιο Αναστασιάδη επιφυλάσσει μια μακρά και επώδυνη περίοδο για το λαό».Συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για απαλλαγή από το μνημόνιο και για απεγκλωβισμό από τα δεσμά της τρόϊκας ετοιμάζει η ΕΔΕΚ.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι οι απαιτήσεις της τρόϊκας θα επαναλαμβάνονται, θα πολλαπλασιάζονται και θα μετατρέψουν την Κύπρο σε «μια αποικία χείριστης μορφής».Υπέδειξε ότι η απαλλαγή από το μνημόνιο απαιτεί θυσίες, προσθέτοντας ,όμως, ότι «με την έξοδο από την τρόϊκα και από τον μηχανισμό θα διασφαλίσουμε την εθνική κυριαρχία και την οικονομική αυτοτέλειά μας».

Σχολιάζοντας την διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό, ο κύριος Ομήρου ζήτησε να κατατεθούν οι κατάλογοι στη Βουλή, αλλά και στην Ερευνητική Επιτροπή.

Το κίνημα Οικολόγων καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να πει την αλήθεια για την Τράπεζα Κύπρου.Σε γραπτή δήλωση, η εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου αναφέρει ότι οι χθεσινές δηλώσεις του κυρίου Σαρρή για την τράπεζα Κύπρου οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν έμαθε από τα τραγικά, όπως σημειώνει, λάθη του. Κατηγορεί τον κύριο Σαρρή ότι «συνεχίζει να αποκρύπτει την αλήθεια, όπως την απέκρυπτε, όταν ήταν Πρόεδρος της Λαϊκής».

Οι ευθύνες του, καταλήγει, είναι τεράστιες και έπρεπε να παραιτηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Paperman


30 Μαρτίου 2013

Αδαμαντιος Κοραης στην Κιμωλο 25-03-13


To ντιλ του Deauville, η Ελλάδα και η Κύπρος...



Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, στην Κύπρο και γενικότερα στην ευρωπεριφέρεια δεν είναι τυχαία.

Έχουν τη ρίζα τους σε παλαιότερη συμφωνία, η οποία ελήφθη τον Οκτώβριο του 2010...


To Deauville είναι ένα όμορφο γαλλικό θέρετρο στο κανάλι της Μάγχης ή αν προτιμάτε στη Νορμανδία, την οποία προτιμούν πολλοί επώνυμοι και πλούσιοι, Γάλλοι και ξένοι, για διακοπές.
Η πόλη είναι επίσης γνωστή για το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου.
Όμως, το Deauville θα μείνει πιθανόν την Ιστορία για κάτι άλλο...  αν συνεχιστεί η σημερινή, τεταμένη κατάσταση στην ευρωζώνη, που αυξάνει τις πιθανότητες διαζυγίου κάποιου κράτους-μέλους με το ευρώ.
Αναφερόμαστε στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Δωροθέας Μέρκελ με τον τότε Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στην περιοχή τον Οκτώβριο του 2010.

Ο περίπατος που είχαν κάνει οι δυο τους στην παραλία της όμορφης πόλης έμελλε να αποβεί καθοριστικός για τις μελλοντικές εξελίξεις στην ευρωζώνη.

Κι αυτό γιατί η Α. Μέρκελ «έπεισε» τον Σαρκοζί να συμφωνήσει σε κάτι που έμελλε να αποβεί μοιραίο για αρκετές χώρες της ευρωπεριφέρειας και για την ευρωζώνη γενικότερα.

Αναφερόμαστε στην απόφαση να συνεισφέρουν οι ιδιώτες στην επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης μέσω του «κουρέματος» των κρατικών χρεογράφων που κατείχαν.
Η ιδέα ήταν ότι οι τράπεζες και οι άλλοι ιδιώτες επενδυτές θα έπρεπε να αναλάβουν το κόστος των λανθασμένων επιλογών τους και να μην περιμένουν ότι θα τους σώσουν οι φορολογούμενοι.

Η γνωστοποίηση της απόφασης ήταν αρκετή για να ανεβάσουν οι αγορές το κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στα ύψη, αποκόβοντας ουσιαστικά τις συγκεκριμένες χώρες από τις αγορές.

Το επόμενο βήμα ήταν να μπουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία σε πρόγραμμα προσαρμογής.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), που ήταν φυσικό επακόλουθο της απόφασης στο Deauville, υλοποιήθηκε αρκετά αργότερα, το α΄ τρίμηνο του 2012.
Ακόμη κι η απόφαση του eurogroup για τις κυπριακές καταθέσεις έχει τη βάση της στη γαλλογερμανική συμφωνία του Deauville.

H απόφαση ότι οι μεγαλοκαταθέτες θα συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών βασίζεται στη φιλοσοφία ότι θα πρέπει να επωμίζονται το κόστος της διάσωσης μαζί με τους μετόχους και τους ομολογιούχους τους.

Στόχος είναι να μη σηκώσουν όλο το βάρος, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι φορολογούμενοι των χωρών του Βορρά, που δανείζουν τις χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Φυσικά, αυτό συμβαίνει γιατί η Γερμανία έχει επιβληθεί, καθώς η γαλλική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα, ο Σαρκοζί έχει απέλθει και ο Ολάντ που τον διαδέχθηκε δεν δείχνει να έχει τις απαιτούμενες ηγετικές ικανότητες για να σταθεί απέναντι στην Α. Μέρκελ ως ίσος προς ίση.

Η μεν Α. Μέρκελ έχει μπροστά της τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και θέλει να επιβάλει τις απόψεις της για να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ της, ο δε Φρ. Ολάντ έχει έναν αδύναμο σύμμαχο στον Ισπανό πρωθυπουργό Μ. Ραχόι, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κενό εξουσίας στη Ρώμη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το γαλλογερμανικό ντιλ του Deauville τον Οκτώβριο του 2010 συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλές από τις σημερινές αποφάσεις που «κυνηγούν» την ευρωζώνη και δυνητικά απειλούν τη συνοχή της.

Dr. Money

 http://greece-salonika.blogspot.com

29 Μαρτίου 2013

26 Μαρτίου 2013

24 Μαρτίου 2013

21 Μαρτίου 2013


http://3.bp.blogspot.com

20 Μαρτίου 2013

olympia.gr

19 Μαρτίου 2013

Τον γύρο του κόσμου κάνει το βροντερό «όχι» της Κύπρου

 

Το ιστορικό «όχι» της κυπριακής βουλής στο σχέδιο της τρόικας κάνει το γύρο του κόσμου, με τo θέμα να φιγουράρει ως κεντρικό στα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα στον κόσμο.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «Η κυπριακή Βουλή απέρριψε το σχέδιο φορολόγησης των καταθέσεων για το πακέτο διάσωσης» τονίζοντας ότι θέτει σε αμφιβολία τον μηχανισμό στήριξης...
Ίδιο τίτλο έχει και η ιστοσελίδα της αμερικανικής Wall Street Journal υπογραμμίζοντας ότι η βουλή της Μεγαλονήσου ψήφισε κατά του σχεδίου για φορολόγηση των καταθέσεων, προϋπόθεση για την παροχή πακέτου διάσωσης που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας.

«Η κυπριακή Βουλή απορρίπτει το αμφιλεγόμενο σχέδιο» αναφέρει το κεντρικό θέμα της ιστοσελίδας του περιοδικού Spiegel επισημαίνοντας ότι το ευρω-πακέτο διάσωσης της Κύπρου είναι σε κίνδυνο. Το δημοσίευμα τονίζει ότι κανείς δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο, ενώ επισημαίνεται ότι «η συζήτηση είχε αντι-γερμανικό τόνο».

H ιστοσελίδα των Financial Times αναφέρει ότι «H Kυπριακή Βουλή απέρριψε επίσημα τη φορολόγηση των καταθέσεων» επισημαίνοντας ότι η Λευκωσία στρέφεται προς τη Μόσχα για την αναζήτηση εναλλακτικών πόρων.

Οι New York Times αναφέρουν ότι «Η Kύπρος απορρίπτει τον φόρο στις καταθέσεις, απομακρύνοντας τη συμφωνία για πακέτο διάσωσης». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι βουλευτές στέλνουν ξανά τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για ένα νέο σχέδιο που θα αποτρέψει μία καταστροφική χρεοκοπία που θα αναθέρμαινε την ευρω-κρίση.

«Η Κύπρος απέρριψε τη φορολόγηση των καταθέσεων κλονίζοντας το σχέδιο για ευρωπαϊκή βοήθεια» γράφει το Bloomberg. Το αμερικανικό οικονομικό δίκτυο κάνει λόγο για κίνδυνο αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην περιοχή της ευρωζώνης.

To CNN τονίζει ότι «Η Κύπρος απέρριψε την φορολόγηση των καταθέσεων, θέτοντας σε αμφιβολία την στήριξη». Το αμερικανικό δίκτυο σημειώνει ότι η απόφαση αυξάνει τον κίνδυνο για μία τραπεζική κατάρρευση και μία χρεοκοπία.

«Η κρίση της Κύπρου βαθαίνει αφού οι βουλευτές απορρίπτουν τον φόρο στις καταθέσεις» αναφέρει η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

http://kafeneio-gr.blogspot.gr

18 Μαρτίου 2013

Θησαυρίζουν ΤΩΡΑ! Με απλά λόγια το κόλπο της Γερμανίας με την Κύπρο



Αυτή την στιγμή, συντελείται η μαζικότερη εκροή κεφαλαίων από τον Ευρωπαϊκό Νότο.Μετά την απόφαση για την Κύπρο, θεωρούν όλοι δεδομένη την θεσμοθέτηση του “κουρέματος” στις καταθέσεις, σε όλες τις χώρες με πρόγραμμα σταθερότητας.


Το άυλο χρήμα στην Ελλάδα της αργίας, οι μεγαλοκαταθέτες της Κύπρου που έχουν πάρει θέση να κλείσουν λογαριασμούς με το που ανοίξουν οι τράπεζες…
ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ;

Μα φυσικά οι Γερμανικές τράπεζες και τα Γερμανικά ομόλογα που βλέπουν την ρευστότητα τους να απογειώνεται από τους πανικόβλητους καταθέτες του Νότου.

Κόλπο γκρόσο των Γερμανών, με σφραγίδα της αισχρής δήλωσης του Σόιμπλε.
Η Γερμανία λήστεψε αριστοτεχνικά την Ευρώπη σε συνεργασία με μερικούς ελληνοφωνους πράκτορες της συμμορίας Σημίτη, μηζενς κλπ.
Κάτσε εσύ να αναρωτιέσαι εάν “βγαίνει το μνημόνιο”…

Ιστορικά η κατάληξη είναι γνωστή. Αφού ολοκληρώσει η Γερμανία, θα αποχωρήσει αυτή από το Ευρώ “για να μην πληρώνει τους τεμπέληδες του Νότου” και στο τέλος θα φάει την ουρά της.
Που να τα εξηγείς τώρα…

olympia

Κύπρος-Ελλάδα-Ευρώπη. Πόσο ασφαλείς είναι οι καταθέσεις;

Η πρωτοφανής απόφαση για φορολόγηση των καταθέσεων και ο θάνατος της ασφάλειας εντός Ευρωζώνης. 

Ο Ανδρέας Κούτρας αναλύει πώς η κυπριακή κρίση επηρεάζει την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη


Το Eurogroup και η Γερμανία πήραν μια εντελώς απαράδεκτη αλλά και υψηλού ρίσκου για την Ευρώπη απόφαση. Για να βοηθήσει την Κύπρο να ξεπεράσει την τραπεζική κρίση απαίτησε την μετατροπή μέρους των καταθέσεων σε μετοχές τραπεζών.

Το συνολικό κόστος σωτηρίας της Κύπρου έχει υπολογιστεί σε περίπου 17δισ ευρώ. Όμως παρά το σχετικά αμελητέο ποσό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το ΔΝΤ αλλά και η Γερμανική κυβέρνηση μαζί με την Ολλανδία και την Φιλανδία, απαίτησαν την συμμετοχή της Κύπρου με κάποιο τρόπο.

Ο τρόπος στον οποίο κατέληξαν αποτελεί μια πραγματικά επικίνδυνη παγκόσμια πρωτοτυπία. Μετατρέψανε μέρος των καταθέσεων των τραπεζών, σε μετοχές για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Με λίγα λόγια, υποβάθμισαν τις καταθέσεις. Αυτό είναι ένα τραγικά μεγάλο λάθος διότι ουσιαστικά αναιρεί την εγγύηση των καταθέσεων και την εμπιστοσύνη των καταθετών στις τράπεζες. Η ΕΕ ξεπέρασε τα γενικώς αποδεκτά όρια της ιερότητας των καταθέσεων.


Πολιτική απόφαση. Ελλάς. Κύπρος. Ακολουθούν Ιταλία και Ισπανία;

Η απόφαση του Eurogroup δεν είναι ένα λάθος που έγινε υπό την πίεση του χρόνου ή από λανθασμένους υπολογισμούς. Ήταν μία εσκεμμένη απόφαση που συζητείτο εδώ και μήνες.

Δεν ήταν οικονομική αλλά άκρως πολιτική απόφαση. Άλλωστε τα μεγέθη είναι μικρά. Υπήρχαν επίσης άλλες εναλλακτικές λύσεις που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει, αλλά δεν έγιναν δεκτές.

Εδώ πρέπει να πούμε πως η αξιοπιστία της Επιτροπής έχει υποστεί πλήγματα έπειτα από συνεχή λάθη και οι Γερμανοί πλέον δεν την λαμβάνουν υπόψιν τους (ιδίως τον Μπαρόσο).

Με άλλα λόγια, θέλανε να περάσουν ένα μήνυμα όχι μόνο στους Κυπρίους αλλά και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση. Το ερώτημα είναι γιατί ρίχνουν κηροζίνη στην φωτιά, ειδικά τώρα που η Ιταλία βρίσκεται σε πολιτικά ευαίσθητη περίοδο.

Όταν η επόμενη χώρα πάει να ζητήσει χρήματα τι άλλο θα σκαρφιστούν; Στην Ιρλανδία πήραν τα χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία, στην Ελλάδα κούρεψαν τους ομολογιούχους, στην Κύπρο τις καταθέσεις.

Στην Ιταλία και την Ισπανία τι θα κάνουν; Ήταν απλώς μία απόφαση που ελήφθη, υπό την πίεση των εκλογών που έρχονται και της έντονης αμφισβήτησης των πολιτών του βορρά για τις νότιες χώρες; 

 

Επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα

Δεν είναι ξεκάθαρο πως θα αντιδράσουν οι αγορές στις νέες εξελίξεις. Το μέγεθος είναι πολύ μικρό αλλά το γεγονός πως μειώθηκαν καταθέσεις αποτελεί επαναστατική αλλαγή και τεράστια μετατόπιση παραδείγματος.

Η Ευρώπη συμπεριφέρεται όπως η χειρότερη τριτοκοσμική χώρα. Η απόφαση αυτή, πυροδότησε το πρώτο "Κοραλίτο" (προσωρινό κλείσιμο τραπεζών, προσωρινή δέσμευση καταθέσεων) στην Ευρωζώνη.

Βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις στο Κυπριακό κοινοβούλιο. Η αβεβαιότητα και τα ερωτήματα είναι πολλά.

Αν το κοινοβούλιο ψηφίσει και αποδεχθεί το κούρεμα, τότε η Κύπρος ενδέχεται να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία αλλά η ζημία στην έννοια "ασφάλεια των καταθέσεων" έχει γίνει.

Αν όμως δεν ψηφιστεί τότε η Ευρωπαϊκή κρίση αναβαθμίζεται ξανά. Μπορεί η Κύπρος να απειλήσει με έξοδο από την Ευρωζώνη; Θα πειστεί η Ευρώπη να αλλάξει έστω και λίγο τις αποφάσεις τις;

Η ψηφοφορία αναβλήθηκε για την Δευτέρα διότι δεν φαίνεται να υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία και ίσως γιατί, αν οι αγορές (που θα είναι ανοιχτές) αντιδράσουν, τότε ίσως να μαλακώσει η Γερμανία.

Θα μπορούσε η Κύπρος να επιβιώσει χωρίς την βοήθεια της ΕΖ; Το άμεσο κόστος μιας πιθανής εξόδου είναι μεγάλο και το κοινωνικό ακόμα μεγαλύτερο, έστω και αν σε λίγα χρόνια οι εισπράξεις από τα ενεργειακά αποθέματα ίσως να επουλώσουν τις πληγές.

Το βασικό πρόβλημα με το σενάριο εξόδου δεν είναι οικονομικό αλλά γεωστρατηγικό. Η Κύπρος είναι μια διχοτομημένη χώρα και χρειάζεται την Ευρώπη για πολιτικούς λόγους. Εκτός και αν μπορέσει να αναδιατάξει τις συμμαχίες τις πολύ γρήγορα, μια έξοδος μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Τι θα γίνει και στις άλλες χώρες που πρέπει να επανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία;

Η απειλή του Eurogroup θα μπορούσε να επαναληφθεί; Τι σημαίνει αυτό για τις Ελληνικές καταθέσεις; Πόσο ασφαλείς είναι ειδικά τώρα που η Ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις απολύσεις στο δημόσιο;

Τι θα γίνει στο τραπεζικό σύστημα και στις καταθέσεις σε άλλες χώρες όταν ανακοινωθεί ότι άρχισαν διαπραγματεύσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διάσωσης; Το κουτί της Πανδώρας μισό-άνοιξε με το Ελληνικό PSI. Τώρα είναι πλέον ορθάνοιχτο με του απλούς καταθέτες να επιβαρύνονται με το κόστος διάσωσης.

Το ΔΝΤ έχει κάνει όλους τους υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του Κυπριακού χρέους, σίγουρα χωρίς να λάβει υπόψιν του τις επιπτώσεις μια τέτοια απόφασης.

Με λίγα λόγια τα βάσανα για την Κύπρο μόλις τώρα άρχισαν. Οι αναλύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους ήταν πάντα ασκήσεις επί χάρτου. Τώρα πλέον είναι επιστημονική φαντασία.

Οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας θα μπορούσαν να ισχυριστούν πως γίνονται όλα επίτηδες με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της Γερμανία. Πως; Απλά αν οι καταθέσεις ταξιδέψουν προς Γερμανία ή άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες, τότε σε ενδεχόμενη έξοδο και διάσπαση θα μπορέσουν να κρατήσουν τα χρήματα των μή κατοίκων ΕΕ.

 

Οι Κυπριακές καταθέσεις με αριθμούς

Οι συνολικές καταθέσεις στην Κύπρο είναι περίπου 68 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 68δις τα 42δις ανήκουν σε κατοίκους του νησιού. Τα 4.7δισ. ευρώ είναι σε Ευρωπαίους (μη Κύπριους, μάλλον Έλληνες) ενώ τα υπόλοιπα 20δισ. ευρώ είναι ξένων. Η τρόικα υπολογίζει να μαζέψει 5.8 δισ. ευρώ μέσω της διαδικασίας κουρέματος/μετατροπής σε μετοχές.

Οι περισσότεροι καταθέτες πιάστηκαν στον ύπνο. Μερικά ελληνικά κεφάλαια επαναπατρίστηκαν από την Κύπρο ξανά πίσω στην Ελλάδα.

Υπολογίζεται πως από τα αρχικά 5 δισ. ευρώ, που πέταξαν για Κύπρο τα 1.8 δισ. ευρώ γύρισαν πίσω. Άρα οι Έλληνες καταθέτες θα υποστούν μια ζημία της τάξεως των 200-300εκ. Επίσης μόνο το Ιανουάριο 627 εκ. ευρώ ξένων (εκτός ΕΕ) πήγαν προς Κύπρο. Αυτό είναι σίγουρο πως θα αλλάξει τις επόμενες μέρες, όταν ανοίξουν ξανά οι τράπεζες.

 

Απαράδεκτη απόφαση η ανταλλαγή καταθέσεων με μετοχές.

Στο παρελθόν και σε άλλες χώρες, καταθέτες έχουν χάσει χρήματά τους, όταν μια τράπεζα χρεοκόπησε. Η διαδικασία είναι γνωστή. Οι πρώτοι που χάνουν τα χρήματά τους είναι οι μέτοχοι, μετά σειρά έχουν οι κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, μετά οι ομολογιούχοι.

Οι καταθέσεις έρχονται τελευταίες και μόνο όσες δεν είναι εγγυημένες από το κράτος. Δηλαδή για να χάσει χρήματα ο καταθέτης πρέπει πρώτα να υποστούν ζημίες όλοι οι υπόλοιποι και τελευταίος ζημιώνεται ο καταθέτης. Μάλιστα για πολλές δεκαετίες σε προηγμένες χώρες, κανένας δεν είχε χάσει τα χρήματά του ανεξαρτήτως ύψους καταθέσεων.

Τα τελευταία δε χρόνια οι τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης τα οποία μετατρέπονται σε μετοχές, αν ύπαρξη μείωση κεφαλαίων. Με τέτοιου είδους ομόλογα που ονομάζονται COCO (αγγλιστί Contingent Converted Capital) θα γίνει και η ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών τους επόμενους μήνες.

Όλα αυτά το Eurogroup, τα πέταξε από το παράθυρο και χρησιμοποίησε τις καταθέσεις ως COCO. Δηλαδή τις μετέτρεψε υποχρεωτικά σε μετοχές. Αυτό είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για τις καταθέσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπη και όχι μόνο της Κύπρου ή της Ελλάδος.


Πως έφτασε η Κύπρος σε αυτό το σημείο;

Είναι ξεκάθαρο πως η Κύπρος έχει τεράστιο πρόβλημα. Οι τράπεζες μεγάλωσαν σε τέτοιο βαθμό, που το ενεργητικό τους ήταν 8 φορές το ΑΕΠ της χώρας.

Κάτι ανάλογο δηλαδή με την Ισλανδία και την Ιρλανδία (επίσης Ελβετία, Αγγλία). Το σημείο καμπής ήταν η απόφαση της Μαρφίν να αγοράσει την Λαϊκή τράπεζα και να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο.

Η Μαρφίν ως ελληνική τράπεζα είχε μεγάλη έκθεση σε Ελληνικά νοικοκυριά, αλλά πρωτίστως σε ομόλογα Ελληνικού δημοσίου. Παρόμοια ρίσκα είχαν και άλλες Κυπριακές τράπεζες.

Με την Ελλάδα να χρεοκοπεί την συνεχιζόμενη ύφεση, οι ζημίες στις κυπριακές τράπεζες πολλαπλασιάστηκαν. Είναι επίσης αλήθεια πως η διαχείριση των δημοσιονομικών τα τελευταία χρόνια δεν ήταν σωστή.

Το 2008 το χρέος ήταν κάτω από το 50% του ΑΕΠ και μέσα σε 4 χρόνια είχε πεταχτεί στα 85%.

Έτσι η Κύπρος βρέθηκε σε παρόμοια θέση με αυτή της Ιρλανδίας πριν από μερικά χρόνια. Το δίλημμα τέθηκε από την ΕΚΤ, η οποία αρνήθηκε να παράσχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα αν δεν υπήρχε συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ευρώπης.

Στην Ιρλανδία, οι φορολογούμενοι πήραν το κόστος, ενώ στην Κύπρο οι καταθέτες αλλά και οι φορολογούμενοι.

Πολλοί μπορούν να υποστηρίξουν πως αυτό είναι το τέλειο παράδειγμα κοινωνικοποίησης των τραπεζών. Τα κόμματα τις αριστεράς (Die Linke στην Γερμανία, Συ.Ρι.Ζα. στην Ελλάδα) πρέπει να ευτυχούν.

Το σύνθημα οι τράπεζες στο λαό γίνεται πραγματικότητα. Το μόνο πρόβλημα είναι πως κανένας δεν ρώτησε αν οι καταθέτες, θέλουν να γίνουν μέτοχοι σε χρεοκοπημένες τράπεζες.

 

Γιατί το λένε "τέλος" και γιατί η εγγύηση των καταθέσεων απέτυχε;

Η οδηγία της ΕΕ 94/19 ασχολείται με την εγγύηση των καταθέσεων στην Ευρώπη. Από 31 Δεκ. 2010 το ελάχιστο εγγυημένο ποσό κατάθεσης είναι 100,000.

Γιατί λοιπόν απαιτούν την μείωση κατά 6.75% για καταθέσεις λιγότερες από 100,000; Και για ποιο λόγο βαφτίστηκε φόρος ή τέλος;

Η χρήση της λέξης φόρος γίνεται για να αποφευχθεί η κατηγορία της κατάσχεσης ιδιαίτερα από ξένους καταθέτες. Η Κύπρος έχει υπογράψει τουλάχιστον 23 διμερείς συμφωνίες που δεν επιτρέπουν την κατάσχεση περιουσίας ξένων.

Γιατί όμως δεν ενεργοποιήθηκε ο αυτόματος μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων; Εδώ τα επιχειρήματα διαστρεβλώνουν την λογική. Οι τράπεζες τυπικά δεν έχουν αρνηθεί να επιστρέψουν τα χρήματα ούτε είναι χρεοκοπημένες αφού μετατρέψανε τις καταθέσεις σε μετοχικό κεφάλαιο. Με λίγα λόγια Κοσκωτάς (για όσους τον θυμούνται αλλά με κρατική βούλα). Οι τράπεζες δεν κήρυξαν χρεοκοπία!

Ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Η εγγύηση των καταθέσεων πέθανε. Όποιος πιστεύει πως τα χρήματά του είναι ασφαλή μέχρι του ποσού των 100,000 ονειρεύεται. Η ΕΕ κατόρθωσε πρώτα με το PSI να εισαγάγει αμφιβολίες για την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων και κάνει το ίδιο με τις καταθέσεις.


Ύψιστο Δημόσιο Συμφέρον

Τέτοιου είδους αποφάσεις παίρνονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όταν η Ελλάδα άλλαξε μονομερώς τους όρους των ομολόγων με ένα απλό νόμο, το έκανε βασιζόμενη στο άρθρο 9 του 593/2008.

Το άρθρο αυτό επιτρέπει σε μια χώρα μέλος να κάνει σχεδόν ότι θέλει αν επικαλεστεί το ύψιστο δημόσιο συμφέρον.

Διαβάζοντας την εισηγητική έκθεση του Κυπριακού νόμου αν και δεν το λέει ανοιχτά, το περιγράφει σαν αναγκαστικό μέτρο.


Συμπέρασμα


Για δεύτερη φορά η ΕΕ, δείχνει το πόσο ανώριμη είναι. Με τον βιασμό των καταθέσεων παραβιάζει μια από τις βασικές αρχές, όχι μόνο τραπεζικής συμπεριφοράς αλλά και της ανοιχτής οικονομίας και του δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

Αναρωτιέμαι τι θα γίνει στην περίπτωση της Ιταλίας ή Ισπανίας. Η ΕΕ συνεχίζει να εκπλήσσει αρνητικά όλο και περισσότερο.

*Ο Ανδρέας Κούτρας εργάζεται στο Λονδίνο ως αναλυτής του Ευρωπαϊκού χρέους και τραπεζικών προϊόντων στην ITC Markets. Ως φυσικός ειδικεύεται στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας και την Κοσμολογία.

http://news247.gr


16 Μαρτίου 2013

13 Μαρτίου 2013

10 Μαρτίου 2013

7 Μαρτίου 2013

ΣΚΗΝΕΣ ΣΟΚ Επίθεση των ΜΑΤ στην Ιερισσό 07 Μαρτιου 2013



Ο παραλογισμός με τους επίορκους..


Ειλικρινά είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει.

Υπάρχουν 7.000 περίπου επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι με πράξεις έχουν ζημιώσει το Δημόσιο ή έχουν παραβιάσει το νόμο.

Και αντί η κυβέρνηση να τους πετάξει με τις κλωτσιές έξω από το Δημόσιο και να σταματήσει να τους πληρώνει, διαπραγματεύεται με την τρόικα αν και πως θα τους θέσει εκτός Δημοσίου!



Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Όταν χωρίς κανένα ενδοιασμό περικόπτονται συντάξεις χαμηλοσυνταξιούχων είναι δυνατόν να πληρώνονται... επίορκοι; Μα καλά τραλλαθήκαμε εντελώς ως κοινωνία; Πολιτικοί και πολίτες πάθαμε μαζική παράκρουση και ανεχόμαστε τέτοια φαινόμενα; Για ποια κοινωνία δικαίου μιλάμε;

Αν αυτό ήταν το μοναδικό κριτήριο σωτηρίας θα μπορούσαμε να αποφανθούμε πως αυτή η χώρα δεν σώζεται με τίποτα. Είναι τόσο μεγάλη η διαφθορά, τόσο θρασύς και ακραίος ο λαϊκισμός που ακυρώνει κάθε ελπίδα.

Αλήθεια τόσο δύσκολο είναι να περάσει μία τροπολογία τώρα να σταματήσει η πληρωμή τους και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να δοθούν σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε ένα γιαουρτάκι; Αν κάποιος επικαλεσθεί νόμους θα του απαντήσουμε οι νόμοι δεν υπάρχουν μόνο για να εφαρμόζονται και να τηρούνται, αλλά και να αλλάζουν.

Τα υπόλοιπα είναι ανοησίες που προσβάλουν βάναυσα τον ελληνικό λαό και τη νοημοσύνη του. Προσβάλουν όλους αυτούς που κάνουν αιματηρές θυσίες, προσβάλουν τους άνεργους και επιβραβεύουν τα λαμόγια.

Θ.Λυρτσογιάννης

http://greece-salonika.blogspot.com

5 Μαρτίου 2013

Καρεκλοκένταυρος...

http://3.bp.blogspot.com

Ζούμε το τέλος εποχής -ευτυχώς...

Δεν έχουν πάρει χαμπάρι! Κι' αναρωτιέμαι, πώς διάολο τούτος ο τόπος και τούτη η κοινωνία θα κατορθώσουμε να γυρίσουμε σελίδα και ν' ανοίξουμε νέα περπατησιά σ' αυτό το προβληματικό και προκλητικό περιβάλλον που έχει διαμορφώσει η παγκόσμια κρίση (και οι χρόνιες εθνικές μας παθογένειες, που την καθιστούν προβληματικότερη και προκλητικότερη στα καθ' ημάς...) με αυτό το πολιτικό προσωπικό. Που δεν έχει πάρει χαμπάρι, που αδυνατεί να διατυπώσει το ερώτημα «τις πταίει» (και όχι μόνο «τι»...), που αδυνατεί και αποστρέφεται και την στοιχειωδέστερη αυτοκριτική, που δεν διανοείται να μιλήσει την γλώσσα της ειλικρίνειας, ακόμη και τώρα που πιάσαμε πάτο,που δεν τολμά ν' αλλάξει νοοτροπία και...τροπάρια ,που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι (κομματικο)πολιτική του διάσωση και επιβίωση...

Ο Βενιζέλος στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (ένα συνέδριο «έτσι, χωρίς πρόγραμμα...» που θα' λεγε και η Μαρία Ρεζάν) επιχείρησε με την... καταστροφική ευγλωττία του να πείσει ότι μετά το 2009 το κίνημα «έσωσε» την χώρα με το μνημόνιο, γιατί αν την άφηνε να χρεοκοπήσει «με τέτοιο χρέος και τέτοιο έλλειμμα», οι σημερινές συνθήκες απόγνωσης της κοινωνίας θα έμοιαζαν με παράδεισο. Για το «ποιοι» και με «ποιες» πολιτικές αποσάθρωσαν τον παραγωγικό ιστό τής χώρας και εξέθρεψαν ένα πελατειακό κράτος που παρήγαγε μόνο χρέος και ελλείμματα, κουβέντα! Για τα χαμένα 2,5 χρόνια ΠΑΣΟΚικής μνημονιακής διακυβέρνησης, στη διάρκεια των οποίων πέραν των οριζόντιων περικοπών (μισθών, συντάξεων, κοινωνικού κράτους) δεν τολμήθηκε ΟΥΤΕ ΜΙΑ ριζοσπαστική εκσυγχρονιστική πολιτική, κουβέντα!

Η ΝΔ, έχοντας ξεχάσει παντελώς τα... «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» που δεσμευτικά εξήγγειλε και υποσχόταν ως μελλοντική κυβερνητική πολιτική της στα...διάφορα «Ζάππειά» της, εμφανίζεται τώρα να προσπαθεί να υπερασπισθεί την (επιβαλλόμενη από τους δανειστές..) στροφή της στον ρεαλισμό, με ελάχιστους όμως πραγματικά αποφασισμένους να τολμήσουν τις αναγκαίες ρήξεις, άσχετα με το πολιτικοκομματικό κόστος, και να πρωτοπορήσουν στις εξόφθαλμα αναγκαίες ανατροπές και καινοτομίες. Βήματα δειλά και μισά (ενίοτε και... σημειωτόν) ως επί το πλείστον, μ' αποτέλεσμα να χάνεται πάλι πολύτιμος και κρίσιμος χρόνος και ν' απαιτείται η «βίτσα» της τρόικας ως... άλλοθι για να επιχειρηθεί με γενναιότητα και αποφασιστικότητα το αυτονόητο- και πάλι όμως αποσπασματικά και άτολμα, με το μυαλό κολλημένο στην πελατειακή μικροκομματική λογική. Επαγγέλματα...ερμητικά κλειστά (ακόμη!), συγχωνεύσεις-καταργήσεις που δεν επιχειρούνται, εκ βάθρων εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης (στον τομέα ελέγχου – είσπραξης φόρων, έστω..) που όλο... εξαγγέλλεται αλλά δεν αποτολμάται. Ενδεικτικό παράδειγμα (ένα μόνο...) παλαιοκομματισμού, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις ΤΕΙ και πανεπιστημιακών σχολών του σχεδίου «Αθηνά», από τις οποίες εξαιρέθηκαν τα ιδρύματα...Καλαμάτας, Σερρών και Εύβοιας! Συνδέστε περιοχές με πολιτικά επώνυμα, και θα καταλάβετε!Τυχαίο; Δεν νομίζω...

Και είναι και η αριστερά. Αυτή της... εν αναμονή κυβέρνησης! Που δεν διστάζει να καταγγείλει συλλήβδην τα σφάλματα του παρελθόντος (άνευ κόστους, νομίζει, επειδή όπως διατυμπανίζει «δεν κυβέρνησε ποτέ») και... αντιπαρερχόμενη το ζοφερό παρόν για το οποίο δεν έχει την παραμικρή ρεαλιστική και επιτεύξιμη πρόταση-σχέδιο , υπόσχεται ένα «μέλλον» που.. θα θυμίζει παρελθόν! Εγγυημένοι μισθοί, ασχέτως παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας, καταπολέμηση της ανεργίας με μοχλό τις προσλήψεις στο δημόσιο ,ενθάρρυνση δια της... αποκαταστάσεως της συντεχνιακής αδιαλλαξίας και κυριαρχίας ,ανασύσταση (πριν καν πετύχουμε να το σκοτώσουμε!) ενός κράτους Λεβιάθαν με λόγο ύπαρξης την «διευκόλυνση» του παλαιοκομματισμού να το εκμεταλλεύεται πελατειακά ώστε να... διαιωνίζεται, αποθάρρυνση κάθε νεωτερικότητας και καινοτομίας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δια της «ποινικοποίησης» του κέρδους και του ανεμίσματος των λαβάρων του λαϊκισμού και της ...θεσμικής «μη ευθύνης» της «λαϊκής» κοινωνίας! Η επανάληψη αποτυχημένων στην πράξη συνθημάτων και πρακτικών (που όμως στο κλίμα της απόγνωσης και της οργής του κόσμου ακούγονται «θελκτικά» και συστηματοποιούν... αντισυστημικά την δικαιολογημένη αποστροφή του κόσμου στην χρεοκοπημένη πολιτική τάξη) αδιάφορο αν ωφελούν και προσφέρουν κάτι-αρκεί πού βολεύουν...

Όλοι αυτοί, δεν έχουν πάρει χαμπάρι! Ας πάρουμε, λοιπόν, εμείς! Κι' ας πούμε φωναχτά αυτό πού όλοι μας νοιώθουμε «μέσα» μας αλλά φοβόμαστε να το παραδεχθούμε: το τέλος «αυτού πού ξέραμε και μάθαμε», έχει έρθει. Στα χρόνια μπροστά μας, τίποτε δεν θα είναι όπως παλιά. Τα πάντα πρέπει να επαναπροσδιορισθούν εξ αρχής, πρέπει να οργανωθούμε και να σοβαρευτούμε για να διεκδικήσουμε το μέλλον μας ως χώρα και ως κοινωνία, με δουλειά, σύνεση και υπευθυνότητα. Δηλαδή, αυτό το «τέλος», δεν είναι παρά η αναγκαία, αναπόφευκτη αρχή μιας νέας εποχής πιο δύσκολης... απ' την αρχή! Χωρίς ψευδαισθήσεις και ξόρκια. Μια νέα εποχή πού αναγκαστικά πρέπει ν' αποδεχθούμε, κατά πρώτον, και να επιδιώξουμε και σχεδιάσουμε με αισιοδοξία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα. Το διαχρονικό πρόβλημα της κοινωνίας μας, είναι πώς μένουμε κολλημένοι στο «ευκλεές» παρελθόν, γιατί το παρόν -και κυρίως το μέλλον- μας ξεβολεύει , μας τρομάζει, απαιτεί σχεδιασμό, προγραμματισμό, προσπάθεια. Κι' έχουμε ξεμάθει, για πολλά χρόνια τώρα, με την «βολική»... καθοδήγηση των πολιτικών μας ταγών.

Ως 'Ελληνες ,στο παρελθόν, ανακαλύψαμε την λογική και το μέτρο. Ως χώρα, σήμερα , πρέπει επειγόντως να τα ξαναανακαλύψουμε , αναζητώντας επειγόντως την κανονικότητά μας...

Πηγή: Ζούμε το τέλος εποχής -ευτυχώς... | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/93024#ixzz2MdrsTIxm

4 Μαρτίου 2013

1 Μαρτίου 2013