27 Δεκεμβρίου 2012

Ιστορική συναυλία Νταλάρας-Αλεξίου-Πάριος (1984)


Stern: Την Ελλάδα τη διοικεί ένα μονοπώλιο εκατομμυριούχων


Εκτενές άρθρο για τα «πανίσχυρα οικονομικά τζάκια» περιλαμβάνει το γερμανικό περιοδικό Stern στο τεύχος που κυκλοφορεί με τίτλο «Μονοπώλιο των εκατομμυριούχων» και ισχυρίζεται ότι εδώ και πολλές γενιές 2.000 οικογένειες διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα και αποκόμισαν τεράστια κέρδη.

Η επίθεση αυτή στο ελληνικό επιχειρηματικό κατεστημένο ενισχύει τα σενάρια που φέρουν τους δανειστές και την Τρόικα να βρίσκονται σε μετωπική σύγκρουση με τα ελληνικά οικονομικά συμφέροντα που οικοδομήθηκαν στη Μεταπολίτευση.

Το δημοσίευμα ξεκινάει από τον Φώτη Μπόμπολα, τον οποίο οι συντάκτες του άρθρου επισκέπτονται στο γραφείο του:

«Ο Φώτης Μπόμπολας έχει μπροστά από το γραφείο του τέσσερεις οθόνες υπολογιστών εγκατεστημένες στον απέναντι τοίχο, ο οποίος φέρει μια ξύλινη επένδυση. Έχεις την εντύπωση ότι βρίσκεται στα κεντρικά ενός αρχηγείου. Η γραμματέας του Λυδία του φέρνει φραπέ. Ο Μπόμπολας, ετών 52, με κοντοξυρισμένα μαλλιά, στρίβει ένα τσιγάρο. Καπνίζει Ολντ Χόλμπορν. Το πουκάμισό του είναι ανοιχτό στο στήθος, στο καρπό του χεριού του δεν φέρει κανένα ρολόι. «Προτιμώ να κρατώ χαμηλό προφίλ», διατείνεται ο ίδιος. Ο Μπόμπολας είναι ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες στην Ελλάδα. Στην οικογενειακή αυτοκρατορία ανήκουν ο εκδοτικός κολοσσός Πήγασος, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της χώρας, εταιρίες ανακύκλωσης, ορυχεία χρυσού, ακίνητα. Συνολική αξία: μερικά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο Μπόμπολας δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις. Ακόμη και τώρα αισθάνεται άβολα: «Δεν βλέπετε; Η χώρα εκρήγνυται».

Η οικογένεια του αισθάνεται έντονα τη λαϊκή οργή. Και αυτό γιατί η πολυεθνική εταιρία Ελλάκτωρ απαιτεί για τη διέλευση των αυτοκινητοδρόμων της υψηλά διόδια, παρότι το ελληνικό κράτος έχει επιχορηγήσει το έργο ως επί το πλείστον με χρήματα των φορολογημένων. Η Αττική Οδός κοστίζει 2.80 ευρώ, ενώ γύρω στα 250.000 αυτοκίνητα τη διασχίζουν καθημερινά. Όποιος θέλει να ταξιδέψει με αυτοκίνητο για Θεσσαλονίκη χρειάζεται ολόκληρα 25 ευρώ. Μια πρωτοβουλία πολιτών με το όνομα «Δεν πληρώνω διόδια» πριονίζει κάθε τόσο τις μπάρες των διοδίων. «Είναι αναρχικοί», βρίζει ο Μπόμπολας».


Πανίσχυρα τζάκια

«Η οικογένειά του ανήκει σε μια χούφτα από σχεδόν πανίσχυρα ελληνικά τζάκια, τα οποία εδώ και πολλές γενιές διαμόρφωσαν το υπάρχον σύστημα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Τώρα όμως που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αντ' αυτού, επιχειρηματίες όπως ο Μπόμπολας, σπεκουλάρουν με νέες κρατικές αναθέσεις έργων, ενώ άλλοι παραμονεύουν για ευκαιρίες που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής περιουσίας. Ήδη ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σπύρος Λάτσης νοίκιασε για το ευτελές ποσό των 50 σεντ ανά τ.μ. και για 90 χρόνια το πιο πολυτελές Shopping-Mall στην Αθήνα».


Τι λέει για την Γιάννα Αγγελοπούλου

Άλλοι πάλι επιχειρηματίες εξαφανίζονται στο εξωτερικό, όπως, λόγου χάριν, η διαβόητη Άννα Αγγελοπούλου, η πρώην πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων, η οποία ακούει στο όνομα Lady G, όνoμα που της έδωσε ο ελληνικός κίτρινος τύπος» γράφει το περιοδικό για την πρώην ισχυρή κυρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναφέρει μάλιστα ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου «ίδρυσε το Ίδρυμα Αγγελόπουλος, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να διασφαλίσει τη περιουσία της. Έτσι, εξ αποστάσεως μπορούσε πλέον να παρακολουθεί γαλήνια, πως η ελληνική Βουλή ψήφισε ένα από τα σκληρότερα πακέτα λιτότητας ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μετά από την επιβολή των νέων μέτρων ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται σε λιγότερο από 1000 ευρώ το μήνα, ενώ σε οικογένειες με εισόδημα άνω των 18.000 ευρώ ετησίως κόπηκαν τα επιδόματα παιδιών.


Τι λέει για τον Μπόμπολα

Και το άρθρο συνεχίζει για τον Φώτη Μπόμπολα:
«Στο ερώτημα αν έχει έλθει η ώρα για τους ζάμπλουτους Έλληνες να δείξουν αλληλεγγύη, ο Μπόμπολας αντιδρά εκνευρισμένος: «Μα τι θέλετε; Οι μετοχές μας είναι στο πάτο. Οι επιχειρήσεις μας πάσχουν ακριβώς το ίδιο όπως και η υπόλοιπη χώρα». Τι θα λέγατε με την φορολόγηση των πλουσίων; «Τι αφελής σκέψη. Το μεγάλο κεφάλαιο βρίσκει πάντα τρόπους να αποφύγει τους φόρους. Αυτό είναι το τίμημα της παγκοσμιοποίησης».

Ο Μπόμπολας διευθύνει επισήμως την οικογενειακή του πολυεθνική εταιρεία μαζί με τον αδελφό του. Όμως ο πραγματικός πατριάρχης είναι ο πατέρας Γεώργιος, η φωτογραφία του οποίου φιγουράρει σε ασημένιο πλαίσιο πάνω στο κομοδίνο. Λέγεται ότι ο Γεώργιος Μπόμπολας κατάφερε να πάρει τη πρώτη κρατική ανάθεση έργου όταν η κατασκευαστική του εταιρεία δεν κατείχε ακόμη ούτε καν μπουλντόζα. Η μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία γι' αυτόν ήταν η Ολυμπιάδα του 2004.

 Τότε η Ελλάκτωρ κατασκεύασε το μεγαλύτερο μέρος του αθηναϊκού μετρό, χωρίς να υπάρξει καμία δημόσια προκήρυξη επί του έργου. Όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, ο Μπόμπολας ήταν και πάλι μέσα στο παιχνίδι. Ένα από τα μεγαλύτερα «χτυπήματα» της οικογένειας είναι η αγορά των κρατικών ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική για 11 εκατομμύρια ευρώ. Η αξία των κοιτασμάτων χρυσού ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια ευρώ».



Τι λέει για τη λίστα Λαγκάρντ και τον Αντώνη Σαμαρά

«Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα, απλώς η κατανομή του πλούτου είναι άνιση. Τα 80 τις εκατό του ιδιωτικού κεφαλαίου βρίσκεται στα χέρια μόνον 2.000 οικογενειών. Γύρω στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ αυτού του κεφαλαίου βρίσκεται σε ξένες τράπεζες. Επισήμως μόνον εννέα πρόσωπα δηλώνουν στην Ελλάδα εισόδημα άνω των 700.000 ευρώ το έτος.

Η επονομαζόμενη Λίστα-Λαγκάρντ, με τα ονόματα 2059 Ελλήνων που κατέχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, κρατήθηκε για πάνω από δύο χρόνια μυστική. Στη λίστα αυτή υπάρχουν ονόματα που θεωρούνται έμπιστα πρόσωπα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ένα από τα δέκα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Η εν λόγω λίστα δεν είχε καμία συνέπεια για τους πλουσίους, εκτός ενός δημοσιογράφου που αντιμετώπισε δυσκολίες. Επειδή δημοσίευσε όλα τα ονόματα της λίστας στο περιοδικό Hot Doc, συνελήφθη από μια ομάδα άμεσης δράσης 50 αστυνομικών και απειλείται με διετή φυλάκιση λόγω παραβίασης δικαιωμάτων της ιδιωτικής σφαίρας».


Τι λέει για τον Λαυρεντιάδη

«Είναι αναμενόμενο ότι με τη πίεση που ασκείται από τη πλευρά της Ευρώπης βαθμιαία κάτι αρχίζει να αλλάζει: τη τελευταία βδομάδα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή για τη σύλληψη του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος διατηρούσε 31 τις εκατό της Pronton-Bank και η οποία διασώθηκε από το ελληνικό κράτος με τη βοήθεια 900 εκατομμυρίων ευρώ. Λέγεται ότι ο ίδιος μεταβίβασε εν τω μεταξύ στο εξωτερικό 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ο καθηγητής των πολιτικών επιστημών Σεραφείμ Σεφεριάδης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο συγκρίνει την αθηναϊκή ολιγαρχία με την ιταλική μαφία: «έχει παντού τους ανθρώπους της: έναν αδελφό στην Αριστερά, έναν στη Δεξιά, έναν στο δημαρχείο και έναν εντός της εκκλησίας. Οι ζάμπλουτοι Έλληνες εξαγοράζουν τους πολιτικούς μέσω της χρηματοδότησης των εκλογικών τους αγώνων.

Η εξουσία που ασκούν μέσω των μίντια τούς καθιστά απρόσβλητους». Στο τηλεοπτικό κανάλι Mega, που έχει τεράστια επιρροή, συμμετέχουν δύο τζάκια: Ο Μπόμπολας και η εκδοτική δυναστεία του Λαμπράκη. Ο γιος του μεγαλύτερου μετόχου της τελευταίας έγινε ο προσωπικός σύμβουλος του Σαμαρά.


Αποκαλύψεις μέσω του Wikileaks

Tο άρθρο κάνει αναφορά και στις αποκαλύψεις μέσω του Wikileaks που έκανε επίσης αναφορά σε ομάδα Ελλήνων μεγιστάνων:

«Μια τηλεγραφική είδηση που έφτασε σε μας από την Αμερική μέσω του Wikileaks, αναφέρει ότι «μια μικρή ομάδα επιχειρηματικών μεγιστάνων έχει συνδεθεί με την πολιτική μέσω βαθμών συγγενείας, γάμων ή και διαζυγίων. Οι σχέσεις αυτές είναι πολυπλοκότερες από τις αντίστοιχες σχέσεις μεταξύ των θεών στην ελληνική μυθολογία». Ακόμη πιο δραστικά το εξέφρασε ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, όταν εξαπέλυσε ύβρεις κατά της διαφθοράς ενώπιον φίλων του κόμματος του: «Το πρόβλημα αυτής της χώρας είναι αυτοί οι νταβατζήδες και οι πολυεθνικές τους που ελέγχουν το σύνολο του πολιτικού βίου».


Τι λέει για τον Σπύρο Λάτση

«Ο Σπύρος Λάτσης είναι ο αυτός που κατέχει αδιαφιλονίκητα τη πρώτη θέση μεταξύ των εν λόγω μεγιστάνων. Ο ελληνικός τύπος τον αποκαλεί «σιωπηλό Κροίσο». Στην αυτοκρατορία του Λάτση ανήκουν τράπεζες, συμπλοιοκτησίες και διυλιστήρια. Ιδρύθηκε από τον πατέρα του Γιάννη, έναν σύντροφο του περιώνυμου Αριστοτέλη Ωνάση. Ο Γιάννης Λάτσης, γνωστός με το παρατσούκλι «Καπετάν Γιάννης», εμφανίστηκε κατά την υποδοχή της Βασίλισσας της Αγγλίας με λευκό ναυτικό καπέλο. Όταν ο γιος του Σπύρος μετέβη στο Λονδίνο για να σπουδάσει φιλοσοφία, ο Καπετάνιος τον περιγελούσε. Όμως το βλαστάρι του πολλαπλασίασε πριν από τη οικονομική κρίση την αξία της οικογενειακής επιχείρησης κατά 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ζει ως επί το πλείστον στην Ελβετία.

Η θαλαμηγός του «Αλέξανδρος» είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Πάνω σε αυτή χαλάρωσαν ήδη ο Τζωρτζ Μπους, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Μπαρόζο. Επειδή ο τελευταίος έκανε διακοπές με την οικογένεια του στην εν λόγω θαλαμηγό, η Ευρωβουλή τον τιμώρησε τότε με ψήφο δυσπιστίας.

Η τράπεζα Eurobank του Λάτση κατείχε μέχρι πρότινος τα μεγαλύτερα μερίδια των ελληνικών κρατικών ομολόγων: δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο Λάτσης προσπάθησε να κομίσει κέρδη από την ήδη λεηλατημένη χώρα του με το να τοποθετήσει τους ανθρώπους του στις σωστές θέσεις. Η εταιρία καταπιστεύσεων, η οποία αποφασίζει για τις ιδιωτικοποιήσεις της ελληνικής κρατικής περιουσίας, επανδρώθηκε με πρώην μάνατζερ της αυτοκρατορίας του.

Εκτός από το «χτύπημα» που αφορά το πολυτελές ακίνητο Shopping-Mall στο Μαρούσι, είναι πολύ πιθανό ότι ο Λάτσης να αγοράσει και την κρατική επιχείρηση Hellenic Petrolium σε ποσοστό εκατό τις εκατό. Για το «Helliniko Project», μια περιοχή περίπου 600 στρεμμάτων στο παλαιό αεροδρόμιο της Αθήνας, ο Λάτσης είναι επίσης φαβορί. Το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται κοντά στη παραλία του Αγίου Κοσμά, θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα της Ευρώπης. Εκεί μέλλεται να κτιστούν κυρίως γραφεία, κατοικίες και να διαμορφωθεί ένα γιγάντιο πάρκο αναψυχής. Μια «Ντίσνευλαντ της Μεσογείου», υπόσχεται το διαφημιστικό».


Τι λέει για τον Σωκράτη Κόκκαλη

«Η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας είναι μια από τις βασικές αξιώσεις των χρηματοδοτών της Ελλάδας. «Έτσι όμως όπως αυτή λαμβάνει χώρα, είναι παράλογη», διατείνεται ο Αλέξανδρος Μωραιτάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ). «Μερικοί επιλεγμένοι επενδυτές αγοράζουν κρατική περιουσία και εμφανίζονται ως εθνοσωτήρες». Για την πλέον επικερδή κρατική επιχείρηση του ΟΠΑΠ, μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες τυχερών παιχνιδιών στην Ευρώπη, ενδιαφέρεται ο Σωκράτης Κόκκαλης. Η Intralot είναι μια από τις ηγετικές εταιρίες στην ανάπτυξη των συστημάτων λόττο.

Ο Κόκκαλης, μια από τις πλέον αμφισβητούμενες ολιγαρχικές προσωπικότητες στην Ελλάδα, υπήρξε συνεργάτης της ανατολικογερμανικής Στάζι με τα ψευδώνυμα κρόκους και κασκάντε. Μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία όπου η οικογένειά του προσέφυγε το 1949 μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Ελλάδα. Η περιουσία του έχει υπολογιστεί στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι φήμες γύρω από το πρόσωπό του θα μπορούσαν να προέρχονται από κάποιο μυθιστόρημα με σπιούνους. Όταν έγινε δημοσίως γνωστό ότι η Siemens λάδωσε, σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, με 100 εκατομμύρια ευρώ Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους, η γερμανική εισαγγελική αρχή,
 ερευνώντας τα αρχεία της εταιρίας, προσέκρουσε σε ένα αμφίβολο όνομα με το κωδικό «Κύριο Κ.». Υποθέτει ότι πρόκειται για τον Σωκράτη Κόκκαλη».


Τι λέει για τους εφοπλιστές

«Όπως όμως ισχυρίζεται ο Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής οικονομικών κοινωνικής πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο «είναι σχεδόν αδύνατον να αποδειχτούν οι παράνομες ραδιουργίες των ολιγαρχικών δυνάμεων [...]
Δεν είναι μόνον που έχουν παντού τους ανθρώπους τους. Οι νόμοι έχουν γραφτεί εδώ και πολλές γενιές γι' αυτούς. Δεν χρειάζεται καν να εξαπατήσουν την εφορία αφού απαλλάσσονται ούτως ή άλλως από τους φόρους».

 Κάθε χρόνο η Βουλή ανακοινώνει -όπως άλλωστε και το 2012- φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεφοπλιστές. Διότι αυτοί απειλούν με απόσυρση του στόλου τους και τη διακίνησή του κάτω από άλλη σημαία. Βέβαια, επισήμως δεν υπάρχουν κανενός είδους συνδέσεις μεταξύ των ολιγαρχικών και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ούτε συναντήσεις και αποδεικτικές φωτογραφίες. Στη μαρίνα του Φλοίσβου όμως, τη μεγαλύτερη της Αθήνας, όπου αγκυροβολούν ακόμη και θαλαμηγοί 100 μέτρων «μπορεί κανείς να δει όλους τους πολιτικού μας», όπως αφηγείται ο πρώην φύλακας του λιμανιού Μάκης Νάστατος, ιδίως «όταν κατά τα Σαββατοκύριακα τα μεγάλα πάρτυ ανάβουν για τα καλά».

Για το πόσο μακριά φτάνει εν τέλει η επιρροή αυτής της ελληνικής ολιγαρχίας, γνωρίζει καλά ο Γιάννης Δερμιτζάκης ο οποίος κατέχει Διυλιστηρίο ανακύκλωσης παλαιού ορυκτελαίου στη Θεσσαλονίκη. Ο Δερμιτζάκης είναι ένας ηλικιωμένος κύριος χαμηλών τόνων που φέρει το κινητό σε μια δερμάτινη θήκη πάνω στη ζώνη του παντελονιού του. Έως το 2004 οι δουλειές του πήγαιναν καλά. Μετά ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που απαιτούσε άδεια για τη συλλογή χρησιμοποιημένων ορυκτέλαιων.

Ο Δερμιτζάκης έκανε αμέσως αίτηση, όμως ματαίως περίμενε: «Πρώτα μου είπαν ότι τα χαρτιά μου ξεχάστηκαν στη γραμματεία του υπουργού προστασίας του περιβάλλοντος. Μετά μου είπαν ότι το διυλιστήριο θα έπρεπε να επανεξεταστεί. Βέβαια αυτό ήταν τελείως καινούργιο. Τελικά απευθύνθηκα σε έναν φίλο του υπουργού, ο οποίος μου διαμήνυσε: πρόκειται για σκοτεινή υπόθεση και θα κάνω καλά να την ξεχάσω». Εν τω μεταξύ η αγορά απόβλητων ορυκτέλαιων –μιλάμε για 35.000 τόνους ετησίως- καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από το ολιγαρχικό τζάκι του Βαρδινογιάννη. Ο Δερμιτζάκης στέκεται στο κατώφλι της πτώχευσης.

Ακόμη και η παγκόσμια πολυεθνική εταιρία Shell γονάτισε μπροστά στον Βαρδινογιάννη. Από το 2015, στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν πρατήρια βενζίνης της Shell. Η οικογενειακή πολυεθνική την αγόρασε για 219 εκατομμύρια ευρώ. Συνεχώς νέοι, εν μέρει συζητήσιμοι νόμοι, κατέστησαν τη δουλειά μη αποδοτική για τη Shell.

Στην αρχή απαγόρευσαν στην Shell να εισάγει δική της βενζίνη. Όταν αυτή η ρύθμιση άλλαξε κατόπιν πίεσης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήλθε ένας νέος νόμος που εξανάγκαζε την Shell να διατηρεί σε ντεπό μεγάλες ποσότητες βενζίνης ως «εθνικό απόθεμα ασφαλείας». Η Shell παραιτήθηκε.


Τι λέει για την οικογένεια Βαρδινογιάννη

«Ο αρχηγός της οικογένειας Βαρδινογιάννη, Βαρδής, κατοικεί σε μια μεσογειακή βίλα στο αθηναϊκό αριστοκρατικό προάστιο Εκάλη. Μπροστά στη πύλη στέκεται ένας φύλακας. Στην ερώτηση αν ο Κύριος είναι διαθέσιμος για μια συνέντευξη, τραβάει το πιστόλι του και το απασφαλίζει. Ο Βαρδινογιάννης διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Αιγύπτιο πρώην δικτάτορα Μουμπάρακ. Η οικογενειακή επιχείρηση «Avin Oil» πλήρωσε στον δικτάτορα Σαντάμ Χουσείν υψηλά ποσά για να έχει πρόσβαση σε καλές τιμές ακατέργαστου πετρελαίου που το Ιράκ μπορούσε να πουλήσει κατά τη διάρκεια του εμπάργκο μόνον στα πλαίσια του προγράμματος «Oil for food». Το θέμα αποκαλύφτηκε όταν ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών βρήκαν να μεταφέρονται δέσμες δολαρίων με τις ταξιδιωτικές βαλίτσες διπλωματών. Το γεγονός δεν είχε καμία επίπτωση στον Βαρδινογιάννη, ούτε στις δουλειές του ούτε στη φήμη του. Τον Ιανουάριο επαινέθηκε δημόσια για τη χρηματική του δωρεά στην αστυνομία.


Τι λέει για την ελληνική «ολιγαρχία»

«Όλες οι προσπάθειες που έγιναν για να φέρουν την ελληνική ολιγαρχία στο τραπέζι της συζήτησης για τη σωτηρία της χώρας, απέτυχαν. «Αυτοί οι άνθρωποι που έχουν χρήμα, εξουσία ή τα μίντια με το μέρος τους, αμύνονται κατά των μεταρρυθμίσεων», παραπονιόταν ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

Κάποτε επισκέφθηκε μια αποστολή μεγάλων εφοπλιστών το γραφείο της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα. «Σκεφτήκαμε ότι θέλουν να βοηθήσουν», αφηγούνταν ένας δημόσιος υπάλληλος. Όμως αυτοί έκαναν μόνον παράπονα για την υψηλή φορολόγηση και την υπερβολική νομική ρύθμιση. Αισθάνονταν ότι καταδιώκονται από το κράτος. Συμπεριφερόντουσαν σαν δωρητές που ζητούσαν πίσω ότι είχαν χαρίσει λόγω πτωχισμού».

 www.iefimerida.gr

Ο μοιραίος άνθρωπος και η ΔΗΜΑΡ που ετοιμάζεται να ρίξει την κυβέρνηση


Όσοι γνωρίζουν τον οικονομικό Εισαγγελέα Πεπόνη υποστηρίζουν ότι όλους αυτούς τους μήνες είναι ιδιαίτερα ανήσυχος και προσεχτικός. 

Γνωρίζει ότι και οι κρίνοντες κρίνονται κι ειδικά όταν έχει μπροστά του την νεοφερμένη λίστα Λαγκάρντ και την Ελλάδα ολόκληρη να κρέμεται από την "γνωμάτευσή" του. 


Θα τολμήσει ο Πεπόνης να δώσει στην δημοσιότητα ένα πόρισμα που θα ρίξει φως στην λίστα Λαγκάρντ η θα προκληθεί ακόμη περισσότερη συσκότιση; Ο Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην Πόπη Τσαπανίδου είχε προβλέψει ότι η παρούσα κυβέρνηση θα πέσει εξαιτίας της λίστας Λαγκάρντ.

Κάποιοι, πιο υποψιασμένοι, κλείνοντας το μάτι υποστηρίζουν ότι έχει δρομολογηθεί ήδη η ανοιξιάτικη πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά η οποία θα προέλθει από σύμπλευση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα για το στήσιμο Προανακριτικής Επιτροπής.
Ένας από τους ανθρώπους κλειδιά της συγκεκριμένης υπόθεσης είναι ο Παπακωνσταντίνου ο οποίος είδε από τους πρώτους την αρχική λίστα την οποία του απέστειλε η Λαγκάρντ, ως υπ. Οικονομικών της Γαλλίας.  Άνθρωπος κλειδί αλλά και μοιραίος όχι μόνο για την λίστα Λαγκάρντ αλλά και για την τραγωδία της χώρας μια και η υπογραφή του φιγουράρει στο πρώτο μνημόνιο.


Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ


Η σχέση της καλοντυμένης- γοητευτική για πολλούς και σίγουρα μυστηριώδης- Γαλλίδας επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την Ελλάδα της κρίσης είναι σχεδόν μεταφυσική. Δύο λίστες που πέρασαν από τα χέρια της θα μπορούσαν να αποτελούν σημεία αναφοράς σε όλα τα ντοκυμαντέρ αλλά και τις ταινίες που θα γυρισθούν στο μέλλον για την κρίση που βιώνει η Ευρώπη και την πολύ πιθανή διάλυση της ευρωζώνης. Δεν θα κάνουμε λόγο για το ξέσπασμα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου που αχνοφαίνεται στο βάθος, για να μην χαλάσουμε την σκηνή που ακολουθεί.

Mάιος 2009. Στον “Αστέρα Βουλιαγμένης” διεξάγεται η ετήσια σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Ο τότε τσάρος της Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου πλησιάζει την υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και της δίνει μια κόλλα χαρτί που είχε δανεισθεί από την ρεσεψιόν και πάνω στην οποία είχε γράψει μια λίστα με τα μέτρα που επρόκειτο να πάρει η κυβέρνηση του Καραμανλή για την οικονομία και το ελληνικό χρέος. Σε αντίθεση με την προχειρότητα και την τσαπατσουλιά του Έλληνα υπουργού η λίστα της Λαγκάρντ ήταν σε ηλεκτρονική μορφή και περιείχε κοντά  στα 2.000 ονόματα Ελλήνων φοροφυγάδων. Την παρέλαβε ο διάδοχος του Παπαθανασίου Γιώργος Παπακωνσταντίνου και έκτοτε η τύχη της αγνοείται.

Ένα βράδι εκείνου του Μαίου του ’09 μια παρέα Ελλήνων που παίρνουν μέρος στις εργασίες της Συνόδου της Λέσχης αποτελούμενη από τους Γιάννη Παπαθανασίου, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργο Αλογοσκούφη και ο Οδυσσέα Κυριακόπουλο αποφάσισαν να καλέσουν και ορισμένους από τους διακεκριμένους ξένους προσκεκλημένους της λέσχης και, όλοι μαζί, να πάνε για φαγητό. Επέλεξαν το «Nobu», το θεωρούμενο ως το καλύτερο γιαπωνέζικο εστιατόριο του κόσμου (και κατά πάσα πιθανότητα το ακριβότερο στην Ελλάδα), το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του «Αστέρα»-όπως μας πληροφορεί ο Στέφανος Κασιμάτης-που τότε εργάζονταν ακόμη στο “ΒΗΜΑ”.

Στο βάθος του εστιατορίου είδαν τον μετέπειτα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να δειπνεί με την σύζυγό του Άντα. Η έκπληξή τους τεράστια όχι γιατί δεν περίμεναν από έναν λάτρη της σωστής διατροφής να βρίσκεται ανάμεσά τους αλλά γιατί ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  είχε ενημερώσει τους ιθύνοντες της Λέσχης οι οποίοι τον είχαν καλέσει να παρευρίσκεται και να μιλήσει ότι θα βρίσκεται στη Κίνα όπου θα πραγματοποιούσε επίσκεψη με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!

Σε αντίθεση με τον χαμένο στον κόσμο του πρώην πρωθυπουργό, ο εκ Κοζάνης τσάρος της Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου τα 3 χρόνια που ακολούθησαν θα έδινε το παρόν με απόλυτη συνέπεια στις Συνόδους της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Το 2010 στο Sitges νότια της Βαρκελώνης, το 2011στην Ελβετία και το 2012 στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ.

 Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν πως ο ΓΑΠ θα επιλέξει έναν πιο έμπειρο πολιτικό να του αναθέσει την οικονομία μιας χώρας που λίγους μήνες αργότερα θα έβαζε φωτιά στην Ευρώπη. Διαψεύσθηκαν. Ο Παπανδρέου εθισμένος στον χαοτικό τρόπο σκέψης ανέθεσε σε έναν άπειρο γόνο γνωστής πολιτικής οικογένειας της Κοζάνης την ελληνική οικονομία λίγο πριν εκείνη πέσει στο παγόβουνο. Βέβαια είχε προηγηθεί η αμέριστη βοήθεια του γερμανοτραφή Κώστα Σημίτη στο πρόσωπο του Παπακωνσταντίνου, τον οποίο είχε αναγάγει σε σύμβουλο-μαζί με τον Πανταγιά, τον Νεονάκη και άλλους φωστήρες.

Ο Παπακωνσταντίνου έκανε ότι περνούσε από το χέρι του να σιγουρέψει αυτή τη σύγκρουση. Κι αφού τα κατάφερε συνέχισε στους ίδιους ρυθμούς εγωπάθειας και ωχαδελφισμού έως πρόσφατα που έγραψε κανονικά την Επιτροπή της Βουλής που τον είχε καλέσει να καταθέσει για την Λίστα Λαγκάρντ και άρχισε ένα αδιόρατο ταξίδι κάπου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Βρετανία. Φυσικά κανείς δεν τον ενόχλησε. Ούτε καν η κυβέρνηση Σαμαρά τόλμησε να αναφέρει το όνομά του. Μόνο ο Βενιζέλος καταθέτοντας στην επιτροπή της Βουλής, είπε ότι η λίστα που του έδωσε ο Παπακωνσταντίνου περιείχε πάνω πάνω εβραικά ονόματα με αποτέλεσμα να γίνει μύλος με τους Έλληνες Εβραίους οι οποίοι νόμιμα διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό.



Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Ο ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ.



Η σχέση της οικογένειας Παπακωνσταντίνου με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα περιγράφεται στο νέο βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα «Μια οικογένεια για όλες τις εποχές», που διατρέχει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1941 μέχρι σήμερα.

Μέσω σπάνιων φωτογραφιών – ντοκουμέντων, ο ιστορικός και δημοσιογράφος Δημοσθένης Κούκουνας παραθέτει στοιχεία για το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που η οικογένεια Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα ο Γεώργιος Μ. Παπακωνσταντίνου, είχε αποκτήσει το 1941 σύμφωνα με το προνόμιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα που του είχε παραχωρήσει ο κατοχικός πρωθυπουργός Γεώργιος Τσολάκογλου.

Ο Μακεδόνας πολιτικός Σωτήριος Γκοτζαμάνης, ως υπουργός Οικονομικών της κατοχικής κυβέρνησης Τσολόκογλου, υπέγραψε τα κατοχικά δάνεια, που θα όφειλε η μεταπολεμική Γερμανία να επιστρέψει στην Ελλάδα.

 Ο Μιχάλης Παπακωνσταντίνου (1919-2000), υιός του Γεώργιου Παπακωνσταντίνου,  υπηρέτησε ως διερμηνέας των Γερμανών στην Κοζάνη. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη όμως, αδιαφόρησε για την είσπραξη των κατοχικών δανείων.

Το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εγγονός του επιχειρηματία που ευνοήθηκε από τον Τσολάκογλου, όταν ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2009-11 αντί να ζητήσει την εξόφληση των κατοχικών δανείων προτίμησε να υπογράψει το μνημόνιο και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.



Το 1958 ο τότε πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής θα επισκεπτόταν την Πτολεμαίδα για να επιθεωρήσει από κοντά το εκεί εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που η ΔΕΗ είχε αποκτήσει από την οικογένεια Παπακωνσταντίνου.

 Ο Μακεδόνας πολιτικός Σωτήριος Γκοτζαμάνης, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών της κατοχικής κυβέρνησης Τσολόκογλου υπέγραψε τα κατοχικά δάνεια, που θα όφειλε η μεταπολεμική Γερμανία να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το 1954 ο Μιχ. Παπακωνσταντίνου τον είχε χαρακτηρίσει ως τη “μεγαλυτέρα ζώσα πολιτική φυσιογνωμία της Ελλάδος” και υπήρξε θερμός οπαδός και συνεργάτης του. Ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη όμως αδιαφόρησε για την είσπραξη των κατοχικών δανείων. Το ίδιο έκανε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εγγονός του επιχειρηματία που ευνοήθηκε από τον Τσολάκογλου, όταν ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 2009-11 αντί να ζητήσει την εξόφληση των κατοχικών δανείων προτίμησε να υπογράψει το μνημόνιο και την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Τρεις γενιές – τρία σκάνδαλα…θα σημειώσει ο Δημοσθένης Κούκουνας στο βιβλίο του.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΡΑΞΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Σχετικά πρόσφατα το γερμανικό περιοδικό  «Der Spiegel»  σε ρεπορτάζ αναφέρει μεταξύ άλλων για την περίφημη Λίστα Λαγκάρντ>

Χαρακτηριστική της χαλαρότητας στην αντιμετώπιση των φοροφυγάδων είναι η επονομαζόμενη λίστα Λαγκάρντ. Για μήνες λογιζόταν εξαφανισμένη, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου επανεμφανίστηκε. Στο μεταξύ βρίσκεται στον οικονομικό εισαγγελέα. Η λίστα περιλαμβάνει 1991 έλληνες ιδιοκτήτες ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών. Πολλά γνωστά ονόματα της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού λέγεται ότι είναι ανάμεσά τους.

Η ιστορία αυτής της λίστας δείχνει κυρίως την έλλειψη βούλησης των πολιτικών να αλλάξουν κάτι. Το φθινόπωρο του 2010 η Κριστίν Λαγκάρντ, τότε ακόμη υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, έδωσε στον έλληνα ομόλογό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου μία ψηφιοποιημένη λίστα τραπεζικών λογαριασμών με στοιχεία ελλήνων πελατών της τράπεζας HSBC στην Ελβετία, όπου είχε κατατεθεί συνολικά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ το γαλλικό κράτος με τη βοήθεια της λίστας εισέπραξε από τους φοροφυγάδες του μισό δισ. ευρώ και πλέον, το ενδιαφέρον των Ελλήνων να επιχειρήσουν το ίδιο παρέμεινε περιορισμένο.

Μόνο πολλούς μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2011, ο Παπακωνσταντίνου έδωσε τελικά -μόνο- δέκα ονόματα από τη λίστα στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ. Τότε δεν διαβίβασε όλα τα στοιχεία, επειδή δεν «εμπιστευόταν την Αρχή», δήλωσε ο πρώην υπουργός πριν από λίγες μέρες.

Ο διάδοχός του ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκτός αυτού μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού. Επί εννέα μήνες ο Βενιζέλος ήταν υπουργός οικονομικών, διαπραγματεύτηκε την απομείωση του χρέους και το δεύτερο πακέτο διάσωσης -και επανειλημμένα διαμαρτυρόταν για το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Στο συρτάρι της γραμματέως του υπήρχε όλο αυτό τον καιρό ένα στικ USB με τα ήδη συγκεντρωθέντα στοιχεία ελλήνων φοροφυγάδων: η λίστα Λαγκάρντ. Απλώς έπρεπε να ξεκινήσει κάποιος τις έρευνες. Αλλά ο Βενιζέλος δεν ανέθεσε στο ΣΔΟΕ έρευνες -ούτε ενημέρωσε κανέναν για τα διαθέσιμα στοιχεία. Η κυβέρνηση νόμιζε ότι η λίστα είχε χαθεί. Μόλις ο νυν υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έμαθε για τα χαμένα στοιχεία και θέλησε να ζητήσει ένα αντίγραφο από το Παρίσι, ο Βενιζέλος θυμήθηκε το στικ στο συρτάρι και το έστειλε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με ταχυμεταφορά. Όπως είπε, δεν γνώριζε «ότι κανείς εκτός από μένα δεν έχει αντίγραφο».

Εν τω μεταξύ, τόσο ο Βενιζέλος όσο και ο Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκαν να δικαιολογηθούν ενώπιον Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Και οι δύο προσπάθησαν να μεταθέσουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο.

Και καλά ο Βενιζέλος φιλοτιμήθηκε και προσήλθε στην Εξεταστική. Ο Παπακωνσταντίνου επέλεξε να περιπλανηθεί ανα τον πλανήτη όταν η Βουλή τον κάλεσε να καταθέσει. Το πιο προκλητικό στην περίπτωσή του δεν είναι ο ίδιος αλλά η αφασία του ελληνικού κράτους. Θα τολμούσε Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών να εγκαταλείψει την Γερμανία αγνοώντας πρόσκληση της γερμανικής Βουλής; Ούτε με σφαίρες-στην κυριολεξία. Αντίθετα ο άνθρωπος που υπέγραψε το πρώτο Μνημόνιο το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει στην διάλυση της Ευρωζώνης μπήκε σε μια κάψουλα σαν τον Αυστριακό Felix Baumgartner και επιχειρεί να σπάσει κάθε ρεκόρ αφασίας.


ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ


Σε μία από τις εξομολογήσεις του, ο Μπομπ Τρά, μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα, έδωσε την δική του ανατριχιαστική μαρτυρία για το πως επιλέχθηκε το πετσόκομα μιθών και συντάξεων, μαζί με τα χυδαία χαράτσια που ακολούθησαν.


-Δώσαμε (η Τρόικα) 3 εναλλακτικές στον κ. Παπακωνσταντίνου-άρχισε να διηγείται οΜπομπ Τρα. H πρώτη ήταν να απολυθούν άμεσα 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Παπακωνσταντίνου που τον είχαμε στην άλλη άκρη του ακουστικού μας είπε «περιμένετε να ενημερώσω τον κ. Παπανδρέου». Ήμασταν στη γραμμή όταν μας μετέφερε την κάθετη άρνηση του τότε πρωθυπουργού, «με τίποτε, είναι ψηφοφόροι μας, αυτοί μας στηρίζουν».

Η δεύτερη εναλλακτική ήταν να γίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση μια καταιγίδα αποκρατικοποιήσεων. Κι αυτό το αρνήθηκε με το ίδιο επιχείρημα «αυτοί μας στηρίζουν». Η τρίτη και τελευταία εναλλακτική ήταν το κόψιμο μισθών και συντάξεων.«Ναι αυτή είναι η καλύτερη λύση...Αυτό να κάνουμε...» μας απάντησαν ομόφωνα οι κ.κ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.

Οι συνομιλητές του πάγωσαν. Τον άκουγαν άφωνοι να διηγείται μέσα σε λίγα λεπτά την επιλογή του ολέθρου για έναν ολόκληρο λαό.
Δύο γόνοι πολιτικών οικογενειών, άψητοι και ανερμάτιστοι στην εξουσία, επέλεξαν με κριτήριο την διατήρηση του κρατικοδίαιτου κομματικού κράτους των συμμοριών του δημοσίου την πιο καταστροφική λύση για την χώρα.
Μας οδήγησαν αλυσοδεμένους στο Μνημόνιο για να μην διαταραχθεί το σαθρό πολιτικό οικοδόμημα της μεταπολίτευσης που βασίζεται στο κομματικό κράτος.

http://kourdistoportocali.com/articles/17092.htm

Τα οικονομικά της ευτυχίας..

 

Ζήτω το Ιντερνετ. Ζήτω ο νέος άνθρωπος. Ζήτω η παγκόσμια κυβέρνηση. Ζήτω η νέα τάξη. Ζήτω η οικονομική θεωρία της ευτυχίας. 

Πήρα αγκαλιά την ουτοπική γοητεία της νέας θεωρίας και έφυγα μαζί με τη Μαρίτα για να διερευνήσω την ευημερία χωρίς σύνορα στο βασίλειο του Μπουτάν...

 

Σε μια... «επανάσταση ενάντια στη θρησκεία των αριθμών» με έχουν καλέσει ο Τζόζεφ Στίγκλιτς και ο Αμάρτια Σεν. Οι δύο κορυφαίοι νομπελίστες οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως το ΑΕΠ είναι ένας παραπλανητικός δείκτης για την ανάπτυξη. Στο επίκεντρο των μετρήσεων πρέπει να μπει ο άνθρωπος και δείκτες όπως η ευτυχία και η ποιότητα ζωής. Κεντρική ιδέα της θεωρίας είναι ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην ποιότητα ζωής των πολιτών αντί στη στείρα μέτρηση της οικονομικής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, η οποία στην πραγματικότητα μας παραπλανά.

Δυστυχώς, ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέθεσε σε μία επιτροπή σοφών, αποτελούμενη από τους Τζόζεφ Στίγκλιτς και Αμάρτια Σεν και τον πανεπιστημιακό Ζαν-Πολ Φιτουσί, να καταρτίσει εναλλακτικούς δείκτες μέτρησης ευημερίας του ΑΕΠ, δεν πρόλαβε να τους εφαρμόσει! Συμφωνώ να παύσει το ΑΕΠ να θεωρείται φετίχ και να συνεκτιμώνται άλλες εκτός αγοράς δραστηριότητες, που θα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους και ευημερούντες, καθώς την κατάρρευση του δικού μας ΑΕΠ δεν την αντέχω πλέον. Με ένα τέτοιο μοντέλο, όλοι –πλην της Μέρκελ– θα είμαστε ευτυχείς.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, που έλαβε το Νομπέλ Οικονομίας το 2001, και ο Ινδός Αμάρτια Σεν, που τιμήθηκε με την κορυφαία διάκριση το 1989, αναπτύσσοντας την οικονομική θεωρία της ευτυχίας, υποστηρίζουν ότι «οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να διαμορφώσουν μια εικόνα της πραγματικής τους αξίας. Ορισμένους, όμως, δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν απτά στοιχεία»!

Παρά την οικονομική κρίση, οι Βρετανοί ζουν σε ένα από τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη. Ομως, πόσο χαρούμενοι είναι; Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έδωσε εντολή για ένα νέο πρόγραμμα μέτρησης του συνολικού επιπέδου ικανοποίησης των Βρετανών από τη ζωή τους. Η Βρετανία προστίθεται στις λιγοστές χώρες του κόσμου (Μπουτάν, Γαλλία, Καναδάς) που άρχισαν να μετρούν επισήμως την ευημερία των κατοίκων με γνώμονα όχι μόνο το ΑΕΠ αλλά και προσωπικές παραμέτρους. Ολο και περισσότερο αναγνωρίζεται διεθνώς το ότι, για να μετρήσει κανείς την εθνική ευημερία και την πρόοδο, πρέπει να αποκτήσει συνολικότερη εικόνα και να μην εστιάσει μόνο στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν, θεωρούν οι Βρετανοί ειδήμονες.

Η ανάλογη έρευνα έχει διενεργηθεί και στον Καναδά με ερωτήσεις όπως «Πόσο απολαμβάνετε τη ζωή σας;» και «Νιώθετε ικανοποιημένοι με τα συνολικά επίπεδα του χρέους σας;». H ικανοποίηση των Βρετανών έχει μείνει καθηλωμένη στα επίπεδα της δεκαετίας του 1950, παρόλο που το βιοτικό τους επίπεδο έχει ανεβεί εντυπωσιακά από τότε, διαπίστωση που ονομάζεται και «παράδοξο του Ιστερλιν», από το όνομα του οικονομολόγου Ρίτσαρντ Ιστερλιν.

Ας επιδιώξουμε, λοιπόν, τα οικονομικά της ευτυχίας. Από αυτή την άποψη, το βασίλειο του Μπουτάν στα Ιμαλάια βρίσκεται στην πρωτοπορία. Πριν από 40 χρόνια, ο τέταρτος βασιλιάς του Μπουτάν έκανε μια αξιοσημείωτη επιλογή: αποφάσισε ότι το Μπουτάν θα αναζητήσει την «ακαθάριστη εθνική ευτυχία» παρά το υψηλό ΑΕΠ ! 
Από τότε, η χώρα πειραματίζεται με μια εναλλακτική, ολιστική προσέγγιση στην ανάπτυξη, που δίνει την έμφαση όχι μόνο στην οικονομική ευημερία αλλά και στον πολιτισμό, στην ψυχική υγεία, στην αλληλλεγγύη και την ενότητα της κοινωνίας. Δεκάδες ειδήμονες επισκέπτονται το Μπουτάν για να εξετάσουν τις επιδόσεις της χώρας. Και έχουν συμφωνήσει πως μεγαλύτερη σημασία έχει η ενίσχυση της ευτυχίας παρά η ενίσχυση του ΑΕΠ.

ΥΓ. Ομως, την αναζήτηση της δικής μου ευτυχίας τη διεκδικεί η «δική μου» Κωνσταντινούπολη. Με προκαλεί και η καπιταλιστική ευφορία της Βραζιλίας και της «Κινδίας» (Κίνα+Ινδία). Εκεί, η Ιστορία ξεκινά από την αρχή. Εκεί δημιουργείται ανακατανομή της ελπίδας. Μόλις πριν από δέκα χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ονειρεύονταν να γίνουν η νέα ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Σήμερα έχουν καταληφθεί από μελαγχολία, την ίδια μελαγχολία που είχε καταλάβει την Ευρώπη μετά τους πολέμους του 20ού αιώνα και η οποία δυστυχώς επανήλθε. Η ολέθρια κρίση αποκάλυψε, επιπλέον, μια βαθιά πνευματική διαφθορά των ελίτ: η παρακμή της δυτικής ηθικής ίσως να είναι το γεγονός του αιώνα.

Χρόνια πολλά!

Ζ.Ζήκου

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2012/12/blog-post_9721.html#ixzz2GEJUNHQl

25 Δεκεμβρίου 2012

24 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: «Πειραγμένη» η παλιά λίστα Λαγκάρντ - Η «νέα» έχει ακόμα 600 ονόματα


Την αποκάλυψη ότι η αυθεντική λίστα Λαγκάρντ που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από τη Γαλλία περιλαμβάνει 600 επιπλέον ονόματα μεγαλοκαταθετών της HSBC από την λίστα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hot Doc έκανε σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη.


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Βαλαβάνη αποκάλυψε ότι η νέα λίστα που παρέλαβε το υπουργείο Οικονομικών από τις γαλλικές αρχές περιέχει 600 ονόματα Ελλήνων καταθετών της HSBC που δεν υπήρχαν στην μέχρι σήμερα φερόμενη ως λίστα Λαγκάρντ.

«Στην καινούρια λίστα Λαγκάρντ, υπάρχουν 600 ονόματα παραπάνω σε σχέση με την παλιά. Ευσταθούσαν αυτά που λέγονται ότι έγινε αντικείμενο επεξεργασίας» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «Πιθανόν να βγουν κάποια πράγματα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα του μαύρου χρήματος στην Ελβετία δεν ξέρω αν θα αντιμετωπιστεί».

http://www.iefimerida.gr

Ελάτε να αποτελειώσουμε τα διεφθαρμένα πολιτικά κόμματα.


Από τον Βασίλη Μπόνιο
 

Ας γίνει ένα είδος «προσευχής»-ανεξάρτητα αν είναι κανείς άθεος η όχι.


Τα λόγια αυτής της προσευχής πρέπει να είναι πάνω κάτω τα εξής:

Ντρέπομαι για μένα και την οικογένειά μου, σαν Έλληνας πολίτης,  που επιτρέπω να υπάρχουν κόμματα σαν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τη ΔΗΜΑΡ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, και τα Κακοχυμένα Μαντριά.

Ντρέπομαι που επιτρέπω να αντιπροσωπεύουν εμένα και την οικογένειά μου ηγέτες σαν τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Κουβέλη, τον Τσίπρα, τον Μιχαλολιάκο, την Παπαρήγα, τον Καμμένο και τον Πιτιφρή. Ντρέπομαι που επιτρέπω να με αντιπροσωπέυουν οι 300 τυχοδιώκτες, τα πλουσιόπαιδα (με τις εξαιρέσεις τους) του πριγκιπάτου της Βουλής.

Ντρέπομαι που περιμένω από δαύτους, τους αποδεδειγμένα αμοραλιστές δυνάστες και καταστροφείς της χώρας μου, την σωτηρία της. Ντρέπομαι γιατί ενώ εξαρτάται προσωπικά από μένα η απαλλαγή της Ελλάδας από όλον αυτόν το πολιτικό συρφετό, εγώ εξακολουθώ να περιμένω το θαύμα από κάποια ανώτερη δύναμη.

Η ανώτερη δύναμη είναι ο εαυτός σου, ο εαυτός μας: Aν κάθε βράδι πριν κοιμηθούμε όλοι οι Έλληνες λέμε «ντρέπομαι για τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο,τον Κουβέλη, τον Τσίπρα, τον Μιχαλολιάκο, τον Καμμένο, την Παπαρήγα», αν επαναλαμβάνουμε κάθε βράδι «ότι ντρέπομαι για το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τη ΔΗΜΑΡ, την Χρυσή Αυγή, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες», τότε δεν θα αργήσει η στιγμή που θα προκαλέσεις, εσύ, εγώ όλοι μας, τεκτονικές αλλαγές στο διεφθαρμένο κομματικό σκηνικό της μεταπολίτευσης.

Όλα όμως ξεκινούν από την απλή συνειδητοποίηση ότι εγώ, εσύ, όλοι μας, είμαστε η αιτία που αυτοί οι δυνάστες λεηλατούν τις ζωές μας;

Ποιος από σας εκεί έξω θέλει μια συμμορία με καλάσνικωφ να μπουκάρει κάθε βράδι σπίτι του; Κανείς!

Πως είναι όμως δυνατόν να επιλέγουμε πιο άγριες συμμορίες να μας κυβερνούν; Τι φταίει, εκτός από σένα κι από εμένα; Τι φταίει εκτός από τον αποχαυνωμένο εγώ μας, που δεν το βάζουμε στη διαδικασία να σκεφθεί το αυτονόητο;

Εγώ, εσύ και οι ηλίθιοι συμπολίτες μας που απαντούν στα τηλεοπτικά γκάλοπ του Μega και του ΣΚΑΙ, φταίμε για την κατάντια μας.

Άλλωστε πολύ συχνά, αν καθήσεις σε σημείο που περπατάνε πολλοί άνθρωποι, βλέπεις ένα σκασμό ηλίθιες φάτσες να πηγαινοέρχονται. Άλλοι παραμιλάνε, άλλοι γελάνε μόνοι τους, άλλοι βρίζουν, οι πιο πολλοί είναι σαν τον γιο της μάνας του Τζάμπα. Σαν ανάποδα γαμώτα δηλαδή.

Λοιπόν όλα αυτά τα ανάποδα γαμώτα ψηφίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΗΜΑΡ.

Έχεις αναρωτηθεί αν είσαι κι εσύ ένα ανάποδο γαμώτο, που ψηφίζεις αυτά τα κόμματα που σέρνουν μαζί τους συγκεκριμένες στρατιές νταβατζήδων επιχειρηματιών, νταβατζήδων δημοσιογράφων και συγκεκριμένους κομματικούς μουτζαχεντίν, σαν τους διορισμένους από δαύτους υπαλλήλους της Βουλής, της ΕΡΤ και πάει λέγοντας;

Έχεις εσύ κάτι κοινό με όλο αυτό τον συρφετό; Εάν έχεις μαγκιά σου, σε βολεύει αυτό το ξιπασμένο κράτος και οι νταβατζήδες του.


Εάν δεν έχεις όμως οφείλεις να τους αλλάξεις, να τους αλλάξουμε όλοι μαζί. Είναι στο χέρι σου, στο χέρι του καθενός μας που δεν αντέχει άλλο την αισθητική της κλεψιάς, της απάτης, της λοβιτούρας, της συγκάλυψης. Χωρίς την δική σου και την δική μου ψήφο δεν είναι τίποτε όλοι αυτοί οι δυνάστες. Σε μερικούς μήνες μπορούν να εξαφανισθούν από προσώπου γης και μπορούμε να πετάξουμε στην πιο βαθιά τάφρο τα πολιτικά τους σαρκία.

Αν καθημερινά στην «προσευχή» μας συμπεριλαμβάνουμε την παράγραφο που λέει «ντρέπομαι που επιτρέπω να αντιπροσωπεύουν εμένα και την οικογένειά μου ηγέτες σαν τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Κουβέλη, τον Τσίπρα, τον Μιχαλολιάκο, την Παπαρήγα, τον Καμμένο και τον Πιτιφρή. Ντρέπομαι που επιτρέπω να με αντιπροσωπέυουν οι 300 τυχοδιώκτες, τα πλουσιόπαιδα (με τις εξαιρέσεις τους) του πριγκιπάτου της Βουλής.», δεν θα αργήσει να ξημερώσει.

Η συνειδητοποίηση της δυναμής σου είναι το πρώτο βήμα. Η συνέχεια θα είναι απλή. Με τα μέσα που υπάρχουν και ιδιαίτερα το διαδίκτυο θα μπορέσουμε να επιλέξουμε τα πιο φωτεινά μυαλά, τα πιο ανθρώπινα βιογραφικά, τους πιο ηθικούς, τους πιο ικανούς από τους συμπολίτες μας για να βγουν μπροστά.

Για παράδειγμα σήμερα κιόλας πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την δημιουργία του Κόμματος των Ανέργων Ελλήνων. Κάπου διάβασα ότι έχει υπάρξει μια πρωτοβουλία ενός δημοσιογράφου από την Θεσσαλονίκη αλλά αυτό πρέπει να γίνει πιο μαζικό. Πρέπει μέσα από το διαδίκτυο άνεργοι από διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες να βρουν κοινό τόπο συμπόρευσης.
Ανάμεσα στα δύο εκατομμύρια των ανέργων Ελλήνων θα υπάρχουν πιο φωτεινά μυαλά από τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον μπάρμπα Φώτη, τον Τσίπρα, την Παπαρήγα, τον Καμμένο, τον Μιχαλολιάκο και τον Γκαίμπελς.
Το Κόμμα των Ανέργων, ανεξάρτητα από την τελική ονομασία που θα λάβει, θα πρέπει να είναι το πρώτο νέο κόμμα που θα δημιουργηθεί στς αρχές του 2013. Το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” θα συμβάλει με κάθε τρόπο στην γέννηση αυτού του κόμματος. Δύο εκατομμύρια άνεργοι μπροστά στην κάλπη είναι ο απόλυτος στρατός ανατροπής. Μπορούν να σαρώσουν τα πάντα στο περασμά τους.

Το δεύτερο μεγάλο κόμμα που πρέπει να δημιουργηθεί είναι το Κόμμα των Αγροτών από τους οποίους θα ξεπηδήσει η αναγέννηση της χώρας. Κι αυτό γιατί είναι μονόδρομος να ζήσει η Ελλάδα με αυτά που βγάζει. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την κόλαση. Μην ακούτε τις παπαριές για ανάπτυξη και ελληνικές Ριβιέρες. Ούτε την πιπίλα των πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου. Δεν αμφισβητούμε την υπαρξή τους αλλά η αξιοποίσή τους προυποθέτει την σάρωση του παρόντος κομματικού τοπίου, το οποίο είναι στρατευμένο σε συγκεκριμένα συμφέροντα διαπλοκής, εγχώρια και ξένα-κυρίως γερμανικά.

Ανακεφαλαιώνοντας, σας καλούμε να ξεκινήσουμε από σήμερα την προσευχή: «ντρέπομαι που επιτρέπω να αντιπροσωπεύουν, εμένα και την οικογένειά μου, ηγέτες σαν τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Κουβέλη, τον Τσίπρα, τον Μιχαλολιάκο, την Παπαρήγα, τον Καμμένο και τον Πιτιφρή. Ντρέπομαι που επιτρέπω να με αντιπροσωπέυουν οι 300 τυχοδιώκτες, τα πλουσιόπαιδα (με τις εξαιρέσεις τους) του πριγκιπάτου της Βουλής.»

Και μην ξεχνάτε: Tο πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το ξημέρωμα...

http://kourdistoportocali.com

23 Δεκεμβρίου 2012

22 Δεκεμβρίου 2012

Σωθήκαμε και αυτή τη φορά

Ο μεγαλοδύναμος τα είχε πάρει στο κρανίο τελευταία.

Ο άνθρωπος, το κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν δημιούργημα του τα είχε κάνει θάλασσα.


-Το πήρα απόφαση, είπε στη Μεγαλόχαρη. Δεν θα επιτρέψω να γεννηθεί ο γιος μας φέτος στη γη.

Έπεσε στα πόδια του εκείνη κλαίγοντας.
- Δώστους ακόμη μια ευκαιρία, δείξε λίγη μεγαλοψυχία.

Και επειδή όταν μια γυναίκα θέλει, ακόμη και τον Θεό μπορεί να κάνει να αλλάξει άποψη, στο τέλος τα κατάφερε.

- Θα κατέβω κάτω της είπε. Κι αν βρω, έστω κι έναν λόγο, για να μεταπειστώ, θα το κάνω.

Έριξε κάτι πρόχειρο πάνω του λοιπόν και βγήκε.

Πέρασε από τις ΗΠΑ και έπεσε πάνω σε κηδείες μικρών παιδιών που τις προκάλεσε η αφροσύνη του κράτους να μην απαγορεύει την
οπλοκατοχή. Παρακολούθησε όμως, και την κηδεία της δασκάλας που θυσιάστηκε για να τα σώσει.

Στη Νέα Υόρκη συνάντησε άπληστους χρηματιστές, να γιορτάζουν για τα κέρδη τους, από την φτωχοποίηση της Ελλάδας.

Πήγε στο Μπαγκλαντές και βρήκε εργάτριες κλειδωμένες μέσα σε εργοστάσια, να δουλεύουν από το πρωί ως το βράδυ για ένα κομμάτι ψωμί.

Στον Αμαζόνιο, τα άλλοτε παρθένα δάση, κρανίου τόπο για χάρη της ανάπτυξης.

Στο Μεξικό άλλους να ξοδεύουν χιλιάδες για ένα δώρο κι άλλους να ζουν σαν τα ποντίκια μέσα στις φαβέλλες.

Και να ήτανε μόνον εκεί. σε όλη τη γη, συνάντησε δύο κόσμους.
Έναν μικρό και πάμπλουτο κι έναν πολυπληθή και πάφτωχο. Βέβαια, ως δίκαιος όφειλε να παραδεχτεί και το έκανε, πως ανάμεσα στους πεινασμένους, βρήκε και την αγάπη, τη συμπόνοια προς τους άλλους

Συνέχισε το ταξίδι του.

Στην Iνδία και το Πακιστάν, βρήκε μικρά παιδιά, αντί να είναι σχολείο, να φτιάχνουν με τα χεράκια τους χριστουγγενιάτικα παιχνίδια.

Στην Αφρική να σκοτώνεται κόσμος για μια γουλιά νερό.

Στην Παλαιστίνη, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, φυλακισμένους πίσω από ένα τεράστιο τείχος, να δολοφονούνται εν ψυχρώ με βόμβες κάθε τόσο, χωρίς κανείς να σταματά τον δολοφόνο τους.

Στους οίκους ανοχής της Ευρώπης Ρωσίδες, Ουκρανές, Ασιάτισες, να πουλάνε το κορμί τους με το ζόρι, θύματα της εμπορίας ανθρώπων. Και στους δρόμους, αστέγους να κοιμούνται σε χαρτόκουτα, σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Πέρασε πάνω από το Αιγαίο και σφίχτηκε η καρδιά του στη θέα των άψυχων κορμιών, νέων ανθρώπων, που πνίγηκαν αναζητώντας την επιβίωση σε ξένους τόπους.

Όχι μόνον τον γιο μου δεν αφήνω να ξαναγγενηθεί σε αυτή την κόλαση σκέφτηκε, μα θα τους καταστρέψω κιόλας.

Εκείνη όμως τη στιγμή, σε μια ακρογιαλιά της Μυτιλήνης, είδε μια μαυροντυμένη γυναίκα, να έχει πάρει στην αγκαλιά της ένα από τα άψυχα μελαψά ξένα κορμιά, να χαιδεύει το μέτωπο και να μοιρολογεί:

"Γιε μου, πια κακορίζικη μάνα, θα πάρει τα μαύρα σου μαντάτα Χριστουγεννιάτικα; Παιδί μου δεν σου έπρεπε τέτοια τύχη. Θεέ μου, γιατί αφήνεις να γίνονται τέτοια άδικα πράγματα;"

Ο Θεός, στάθηκε για μια στιγμή αποσβολωμένος κι ύστερα πέταξε χαμογελαστός για τους ουρανούς.

Άντε, είπε στην Παναγία, που τον περίμενε όλο αγωνία στο κατώφλι, θα σου κάνω κι αυτή τη φορά το χατήρι, ετοιμάσου για τα Χριστούγεννα

Niki Vikou

Το παρόν εστάλη στο email του Ramnousia από αναγνώστη 

 http://www.ramnousia.com

A Day In Santorini


21 Δεκεμβρίου 2012


Θεσσαλονίκη...


Γιατί κινδυνεύουν με... "λουκέτο" τα πετρέλαια του Πρίνου




 Η κρατική αβελτηρία απειλεί να τινάξει στον αέρα την ήδη υπάρχουσα παραγωγή.





Φαίνεται ότι τα 2.000 βαρέλια την ημέρα, που ισοδυναμούν με εξοικονόμηση πάνω από 70 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, από συνάλλαγμα που θα έβγαινε έξω από τη χώρα για αγορά αργού πετρελαίου, είναι μια αμελητέα ποσότητα για το ελληνικό δημόσιο.
Δεν εξηγείται αλλιώς η... στάση του κράτους απέναντι στην– όντως μικρή, πλην πολύτιμη – υφιστάμενη ελληνική παραγωγή πετρελαίου, στον Πρίνο, η οποία όχι απλά έχει θετική συνεισφορά στο ισοζύγιο πληρωμών, αλλά συντηρεί μια ολόκληρη πόλη, διατηρώντας θέσεις εργασίας για πάνω από 350 εργαζόμενους στην περιοχή της Καβάλας, στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε.

Χθες η εταιρεία, μετά από αναμονή που ξεπερνά τον ένα χρόνο, ανακοίνωσε ότι οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ήδη ανακοινωμένη και εγκεκριμένη από το αρμόδιο υπουργείο εναρμόνιση της παλιάς σύμβασης του Πρίνου με την καινούρια νομοθεσία για τα πετρέλαια, οδηγούν άμεσα σε αναστολή του συνόλου των εργασιών της στον Πρίνο.

Λεπτομέρεια με τη δική της σημασία: η εναρμόνιση βρίσκεται σε εκκρεμότητα από πέρυσι, έχει ανακοινωθεί επισήμως από τα χείλη δύο αρμόδιων υπουργών, έχει κοινοποιηθεί στον τύπο με επίσημο δελτίο τύπου από τις αρχές Νοεμβρίου, και ακόμη δεν έχει περάσει από τη βουλή. Φυσικά το μήνυμα που στέλνει με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό δημόσιο, στους επενδυτές που θέλει να προσελκύσει στην πολλά υποσχόμενη, πλην απαιτητική αγορά πετρελαίου, μόνο θετικό δεν είναι.

Τι ακριβώς είναι εκείνο που ζητάει η εταιρεία διαμαρτυρόμενη ότι η κρατική αβελτηρία, επί της ουσίας την ωθεί σε αναστολή των εργασιών στις παραχωρήσεις του Πρίνου και της Ν. Καβάλας;

Όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 6 Νοεμβρίου από το ΥΠΕΚΑ και ανακοίνωνε την υπογραφή της τροποιητικής σύμβασης για την εκμετάλλευση στο Θρακικό Πέλαγος, η εναρμόνιση της σύμβασης, θα αποφέρει σημαντικά οφέλη καθώς μεταξύ άλλων αυξάνει τα έσοδα που αποκομίζει το δημόσιο από την παραχώρηση (φορολογία, συν royalties). Παράλληλα όπως ανέφερε το ίδιο το ΥΠΕΚΑ στην ανακοίνωσή του, διασφαλίζεται η επιχειρησιακή συνέχεια για την πλήρη και ορθή εκμετάλλευση των υφιστάμενων αποθεμάτων και των νέων κοιτασμάτων, διατηρούνται οι 380 θέσεις εργασίας (300 άμεσες 80 σε υπεργολάβους), αίρονται τα εμπόδια για νέες επενδύσεις και αποφεύγεται η δημιουργία ειδικού καθεστώτος για το μοναδικό ανάδοχο αδειών έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα.

Το βασικό ζητούμενο φυσικά για την Energean και τη θυγατρική της Καβάλα Oil, που είναι οι παραχωρησιούχοι, είναι ότι με την τροποποιητική σύμβαση ρυθμίζεται το θέμα της χρονικής ισχύος των παρατάσεων των αδειών εκμετάλλευσης με βάση το ισχύον νομικό καθεστώς και τη διεθνή πρακτική (25ετία). Μέσω της επέκτασης της σύμβασης υπάρχει η χρονική εξασφάλιση, που απαιτείται ώστε να ξεκινήσει η εταιρεία το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα που θα της επιτρέψει να συνεχίσει και να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

Καθώς λοιπόν το κοίτασμα του Πρίνου είναι ώριμο, απαιτούνται συνεχείς επενδύσεις και εντοπισμοί νέων στόχων, προκειμένου να διατηρηθεί ζωντανή η παραγωγή και να συνεχίσει η εταιρεία τη λειτουργία της.

Η ίδια η Energean έχει δεσμευτεί επισήμως για την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 40 εκατ. δολαρίων το 2013 και 100 εκατ. δολαρίων το 2014 που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εγκατάσταση μιας νέας θαλάσσιας πλατφόρμας σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων από την πλατφόρμα του Πρίνου για την κάθετη γεώτρηση του κοιτάσματος Ε και τη δημιουργία αγωγών για τη μεταφορά του πετρελαίου.


Προοπτική
Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει είναι ποια είναι τα δεδομένα γύρω από τον Πρίνο και εάν υπάρχει προοπτική στην περιοχή; Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της παραχωρησιούχου εταιρείας μόνο τα πιστοποιημένα αποθέματα που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή του Πρίνου φτάνουν τα 19 εκατ. βαρέλια. Το πετρέλαιο αυτό δε βρίσκεται σε κάποια μελέτη, έχει ήδη εντοπιστεί και πιστοποιηθεί και χρειάζεται να γίνει μια επένδυση ώστε να βγει στην επιφάνεια.

Εκτός από τα βεβαιωμένα αποθέματα, στη λεκάνη του Πρίνου, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι υπάρχουν ακόμη ανεκμετάλλευτα σημαντικά κοιτάσματα. Μελέτη της εταιρείας Petrenel κάνει λόγο για δυνητικούς και ενδεχόμενους πόρους ύψους 603,1 εκατ. βαρελιών εκτιμώντας ότι τα απολήψιμα αποθέματα φτάνουν τα 95 εκατ. βαρέλια.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή της χθες η Energean έκανε λόγο για ακατανόητη καθυστέρηση και εμπαιγμό του επενδυτή και των εργαζομένων και ενώ έχουν ήδη χαθεί άλλοι 12 πολύτιμοι μήνες σε συζητήσεις, δεσμεύσεις και ανακοινώσεις.

Προ ημερών στη διάρκεια του συνεδρίου του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας είχε δηλώσει ότι μετά από επενδύσεις 200 εκατ. δολαρίων που έχουν ήδη υλοποιηθεί και 19 εκατ. βαρέλια πιστοποιημένα αποθέματα, ο Πρίνος όχι μόνο δεν πέθανε αλλά έχει πολλή ζωή μπροστά του. Φαίνεται όμως ότι το ελληνικό δημόσιο έχει αντίθετη για τη μοναδική ενεργή πετρελαϊκή επένδυση στη χώρα...
capital

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/2012/12/blog-post_632.html#ixzz2FhsLR9Mb
http://4.bp.blogspot.com

Τα πρόστυχα ψέμματα για τις δήθες αποκρατικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις, τον περιορισμό του διαπλεκόμενου κράτους.


Το φωνάζουμε μήνες τώρα, ειδικά από την στιγμή που πληροφορηθήκαμε τις σοκαριστικές αποκαλύψεις του Μπομπ Τρα-μονίμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Αθήνα-για τις επιλογές του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τώρα βιώνουμε το αποτέλεσμα εκείνης της συμφωνίας αλλά επιμένουμε να μην βλέπουμε την πραγμτικότητα. 


Η πραγματικότητα είναι πως καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα, κανένα άνοιγμα επαγγελμάτων,  καμία ιδιωτικοποίηση πέρα από ένα νταλαβέρι ανάμεσα στο κράτος και την διαπλοκή που είναι παρούσα περισσότερο από ποτέ. 

Όλα όσα ζούμε συμφωνήθηκαν μέχρι κεραίας και για την συμφωνία αυτή υπάρχει η μαρτυρία του Μπομπ Τρα. Διαβάστε την και αναλογισθείτε όλα αυτά που βιώνουμε εξαιτίας ενός σαθρού κρατικοδίατου, διαπλεκόμενου κράτους.

Ο Μπομπ Τρά λοιπόν ένα βράδι σε σπίτι της Φιλοθέης έδωσε την δική του ανατριχιαστική μαρτυρία για το πως επιλέχθηκε το πετσόκομα μιθών και συντάξεων, μαζί με τα χυδαία χαράτσια που ακολούθησαν.

Η παράθεση των γεγονότων είναι σοκαριστική για το μέγεθος της ενοχής δύο εκ των πρωταγωνιστών της κόλασης που βιώνουμε. Των κ.κ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. Έτσι το κυνήγι του Παπανδρέου στο εστιατόριο του Βερολίνου, είναι το λιγότερο από όλα όσα θα μπορούσαν να του συμβούν στην κλίμακα από το μηδέν έως τον «Καντάφι».

-Δώσαμε (η Τρόικα) 3 εναλλακτικές στον κ. Παπακωνσταντίνου-άρχισε να διηγείται ο Μπομπ Τρα. H πρώτη ήταν να απολυθούν άμεσα 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Παπακωνσταντίνου που τον είχαμε στην άλλη άκρη του ακουστικού μας είπε «περιμένετε να ενημερώσω τον κ. Παπανδρέου». Ήμασταν στη γραμμή όταν μας μετέφερε την κάθετη άρνηση του τότε πρωθυπουργού, «με τίποτε, είναι ψηφοφόροι μας, αυτοί μας στηρίζουν». Η δεύτερη εναλλακτική ήταν να γίνει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση μια καταιγίδα αποκρατικοποιήσεων. Κι αυτό το αρνήθηκε με το ίδιο επιχείρημα «αυτοί μας στηρίζουν». Η τρίτη και τελευταία εναλλακτική ήταν το κόψιμο μισθών και συντάξεων. «Ναι αυτή είναι η καλύτερη λύση...Αυτό να κάνουμε...» μας απάντησαν ομόφωνα οι κ.κ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου.

Οι συνομιλητές του πάγωσαν. Τον άκουγαν άφωνοι να διηγείται μέσα σε λίγα λεπτά την επιλογή του ολέθρου για έναν ολόκληρο λαό.

Δύο γόνοι πολιτικών οικογενειών, άψητοι και ανερμάτιστοι στην εξουσία, επέλεξαν με κριτήριο την διατήρηση του κρατικοδίαιτου κομματικού κράτους των συμμοριών του δημοσίου την πιο καταστροφική λύση για την χώρα.

Μας οδήγησαν αλυσοδεμένους στο Μνημόνιο για να μην διαταραχθεί το σαθρό πολιτικό οικοδόμημα της μεταπολίτευσης που βασίζεται στο κομματικό κράτος.

 http://kourdistoportocali.com

20 Δεκεμβρίου 2012

Έτσι γίνεσαι υπουργός....


Έρχονται την Άνοιξη "Οι Δημοκρατικοί" της Γιάννας Αγγελοπούλου



Από την Ιόλη Πιερίδη

Όλο αυτό το διάστημα σχεδίαζε μεθοδικά τις κινήσεις της με “έδρα” το Χάρβαρντ αλλά και το Ίδρυμα του Μπιλ Κλίντον.


Με τους Κλίντον η οικογένεια Αγγελοπούλου διατηρεί πολύ στενή σχέση πράγμα που της εξασφαλίζει πρόσβαση σε ένα πολύ ισχυρό λόμπυ του αμερικανικού κατεστημένου. Καρπός αυτής της σχέσης και το Global Public Leaders Program, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα υποστήριξης εκλεγμένων ηγετών, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να προσφέρουν και μετά την αποχώρηση από το αξίωμα τους.

Σε δηλώσεις που είχε κάνει από κοινού με τον Μπιλ Κλίντον, η κυρία Αγγελοπούλου υπογράμμισε «την ανάγκη αξιοποίησης του πολιτικού και διανοητικού κεφαλαίου ανθρώπων, που έχουν ασκήσει ηγεσία στον τόπο τους και έχουν με τη στάση και το έργο τους, τη δράση και τα αποτελέσματά της, σημαντικά προσφέρει. Με πολλούς τρόπους, επισήμανε το κεφάλαιο αυτό είναι πολυτιμότερο από τα χρήματα. Είναι ένα πρόγραμμα, σημείωσε «προκειμένου εκλεγμένοι ηγέτες με σημαντική προσωπικότητα να έχουν τη δυνατότητα να υπηρετούν το κοινό καλό από άλλες θέσεις».

Αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος είναι η δυνατότητα που τους παρέχεται να συνδεθούν με το δίκτυο του Clinton Global Initiative, και σε αντάλλαγμα να αναπτύξουν τα δικά τους προγράμματα στο πλαίσιό του. Αυτό διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα θα αποκτήσει πολλαπλασιαστική δράση. Σ΄ αυτό το πρόγραμμα λοιπόν εντάχθησαν και οι περίφημες ομιλίες του Γ. Παπανδρέου, την πολύτιμη εμπειρία του οποίου επιχειρεί να αξιοποιήσει η κ. Αγγελοπούλου. Άλλωστε δεν είναι και λίγο να έχεις οδηγήσει τη χώρα σου στο ΔΝΤ και όλο αυτό το βίωμα να μείνει απλά στο κεφάλι του ΓΑΠ, δίχως η διαδικασία να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.

Η Γιάννα ποτέ δεν έκρυψε τις πολιτικές της φιλοδοξίες, αλλά και την αδυναμία της στο παγκόσμιο power game. Ο συνδυασμός αυτού τους πάθους με την διάθεση του Θόδωρου Αγγελόπουλου για προσφορά γέννησαν το «Αθήνα 2004».

Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Γιάννα είχε να αντιμετωπίσει κάθε άλλο παρά αμελητέους αντιπάλους, με πρώτη από όλους την ελληνική κακοδαιμονία. Ήταν αυτή που θα μετέτρεπε τα έργα της Ολυμπιάδας σε σκελετούς και ερείπια του πρόσφατου ένδοξου παρελθόντος σε συνδυασμό με μια έντονη οσμή σκανδαλολογίας. Ο έτερος αντίπαλος θα ήταν πιο προσωπικός και αφορά την νικηφόρα μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. 

Τέσσερις μήνες μετά τους Ολυμπιακούς και ενώ βρίσκεται με την οικογένειά της στο σπίτι της στο Γκστάαντ, η σιδηρά Γιάννα είναι για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τη θνητότητά της. Κάποια δημοσιεύματα της εποχής κάνουν λόγο για «ολυμπιακή υπερκόπωση», η ίδια όμως επιβεβαιώνει  στο ΒΗmagazino τη σοβαρή περιπέτεια υγείας της: «Τότε για πρώτη φορά σκέφτηκα: “Μπόρεσες και τα έβγαλες όλα πέρα και τώρα κινδυνεύεις να φύγεις...». Πάλεψε με την ασθένεια, «όπως παλεύουν κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι», τη νίκησε, αλλά δεν την άφησε πίσω της: «Θέλω να το θυμάμαι και με πονάει να το θυμάμαι» λέει, σε μια βαθιά εξομολογητική στιγμή της.

Η σιδηρά κυρία “κλείστηκε” στην οικογένειά της και αφοσιώθηκε στο μεγάλωμα των παιδιών της για τα οποία έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανη. Ο νεαρός Παναγιώτης Αγγελόπουλος, πήρε το πτυχίο του από την Σχολή Οικονομικών Σπουδών του Χάρβαρντ, παρουσία των ευτυχισμένων γονιών του οι οποίοι καμάρωναν έναν φλογερό “επαναστάτη” και όχι ένα μαμόθρευτο.

Ο “κόκκινος Πάνος” πρόλαβε να αναπτύξει τον πολιτικό του λόγο, επηρεασμένος από τη μελέτη των μεγάλων θεωρητικών του Μαρξισμού, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα των Αγανακτισμένων της Βοστώνης, το Occupy Boston, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για το Ελ Σαλβαδόρ όπου βρέθηκε εκεί για να χτίσει σπίτια για τους άστεγους, ενώ πρωταγωνίστησε και στην πρώτη στα χρονικά κατάληψη του Χάρβαρντ.

Ο νεαρός Αγγελόπουλος, δημοσίευσε αρκετά κείμενα σε ελληνικά και ξένα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ όπου έδωσε το στίγμα της πολιτικής φιλοσοφίας του, ενώ ήρθε στην Ελλάδα για ψηφίσει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, συμμετέχοντας και στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Ομόνοια. Με άρθρο του εξάλλου είχε εκφράσει τη σύμπνοια απόψεών του με τον Γιάννη Μηλιό και τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Μόνο που η ταύτιση της Γιάννα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν την έκανε διόλου ευτυχή και απαντώντας με επιστολή στην εφημερίδα “Δημοκρατία” η οποία αναπαρήγε σχετικό άρθρο του Κασιμάτη στην “Καθημερινή” σημείωνε:«Διαβάζοντας το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας σας, η μόνη σκέψη που μου έρχεται, είναι ότι ίσως για τα ευφάνταστα σενάρια φταίει ο καύσωνας. Εύχομαι πάντως καλή πορεία στο εκδοτικό εγχείρημα όλων σας»,

Στο μεταξύ η ίδια ποτέ δεν έκυψε την αγωνία της για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. «Μελαγχολώ με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα...» επαναλάμβανε στους συνομιλητές της στη διάρκεια των 3 τελευταίων μνημονιακών ετών. Και να που όπως όλα δείχνουν πλησιάζει η ώρα για την μεγάλη επιστροφή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Κουρδιστού Πορτοκαλιού» οι Αμερικανοί βλέπουν στο πρόσωπο της Γιάννας τον δικό τους άνθρωπο που θα μπορούσε να ανατρέψει την γερμανική διείσδυση στην Ελλάδα. Κι αυτό καθώς το αμερικανικό κατεστημένο είναι έντονα προβληματισμένο με όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας και την επιρροή της γερμανικής ισχύος σε πολιτικά και επιχειρηματικά τζάκια. Οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμμένοι σε μια χώρα στην οποία υπάρχει η φημολογία για πλούσια κοιτάσματα μαύρου χρυσού να αφήσουν μόνους τους Γερμανούς να κάνουν παιγνίδι. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικές οι αντιγερμανικές-αντιναζί αναφορές της Γιάννας Αγγελοπούλου στο πρόσφατο άρθρο της στην Huffington Post: "Το 1940, τα στρατεύματα του Μουσολίνι εισέβαλαν στην Ελλάδα. Οι πολίτες επιστρατεύτηκαν απέκρουσαν τους Ιταλούς και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εξαπολύοντας μια πρωτοφανή αντεπίθεση.

Τον Απρίλιο του 1941, η Αθήνα έπεσε τελικά στις δυνάμεις του Άξονα, μετά από πολύμηνες μάχες. Η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κρήτη ωστόσο, δεν έπεσε. Όταν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στην Κρήτη, οι γενναίοι υπερασπιστές του νησιού αμύνθηκαν με ό, τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους. Και ήταν ελάχιστα, σε στρατιωτικό επίπεδο. Έλληνες κάτοικοι της Κρήτης, όπως ο πατέρας μου, πολέμησαν μαζί με Βρετανούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις του Άξονα, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να εξαπολύσουν για πρώτη φορά τόσο εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές.

Η μάχη της Κρήτης ήταν τελικά ήττα, με στρατιωτικούς όρους. Αποτελεί όμως ένα φωτεινό παράδειγμα των καλύτερων στιγμών της Ελλάδας. Πολίτες που ενώθηκαν και συνασπίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν το σπίτι τους."

H Γιάννα έπειτα από πολύωρες συζητήσεις με τους Κλίντον και μετά και από παροτρύνσεις του ζεύγους του πρώην πλανητάρχη και της Χίλαρυ, είναι αποφασισμένη να επιστρέψει δυναμικά στην πολιτική ζωή του τόπου με την δημιουργία πολιτικού φορέα. Μάλιστα ιδέα του Κλίντον είναι να ονομάσει το κόμμα της «Οι Δημοκρατικοί»-αντίστοιχο με το αμερικανικό. Πότε θα γίνει η αναγγελία του νέου κόμματος; Οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για μια σημαδιακή για την Γιάννα ημερομηνία του Μαρτίου. Τον Μάρτιο του 2013 έρχονται οι «Δημοκρατικοί» της Γιάννας Αγγελοπούλου.
 
http://kourdistoportocali.com

19 Δεκεμβρίου 2012


Η πρώτη φωτογραφία της σκοτεινής πλευράς του Κρόνου από τη NASA [εικόνα]

Το διαστημόπλοιο Κασίνι της NASA συνεχίζει τη διαδρομή του και αποστέλλει στη Γη στοιχεία και φωτογραφίες που αποκρυπτογραφούν τα μυστικά του Κρόνου που είναι ο έκτος κατά σειρά πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, μετά τον Ερμή, την Αφροδίτη, τη Γη, τον Αρη και το Δία.

Πριν λίγες ημέρες το κεντρικό εργαστήριο φωτογραφικών ντοκουμέντων του Κασίνι έδωσε στη δημοσιότητα ένα ποτάμι από μεθάνιο στην επιφάνεια του πλανήτη και τώρα μια μοναδική ιστορική φωτογραφία από τη σκοτεινή όψη του Κρόνου που οι ερευνητές τη χαρακτηρίζουν χριστουγεννιάτικο δώρο.

 http://www.iefimerida.gr

Στο Διαδίκτυο οι Δέκα Εντολές και τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας




Iσως η πιο σημαντική αλλά και αμφιλεγόμενη ανακάλυψη του 20ου αιώνα είναι οι περίφημοι πάπυροι που βρέθηκαν κρυμμένοι σε μια σπηλιά στη Νεκρά Θάλασσα και θεωρείται ότι περιλαμβάνουν γραπτά εξαιρετικής σημασίας όπως οι «Δέκα Εντολές» ή το αρχαιότερο γνωστό βιβλίο της «Γένεσης».


Πριν από περίπου ένα χρόνο είχαν δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο πέντε χειρόγραφα από τα ευρήματα της Νεκράς Θάλασσας ή του Κιρμπέτ Κουμράν που περιλάμβαναν τα πιο αρχαία γνωστά γραπτά της Βίβλου.

Πλέον, η Αρχαιολογική Αρχή του Ισραήλ ανέβασε στο Διαδίκτυο την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη των Χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας που περιλαμβάνει μαι συλλογή από πάνω από 5.000 κομμάτια παπύρων σε εξαιρετική ποιότητα και πολύ υψηλή ανάλυση.

Αυτά τα γραπτά περιλαμβάνουν ένα από τα πιο σημαντικά και γνωστά κείμενα που έχουν γραφτεί ποτέ, το «Δευτερονόμιο» όπου εμφανίζεται το πιο αρχαίο γραπτό κείμενο των «Δέκα Εντολών» που αποτέλεσαν κεντρικό δόγμα στον Ιουδαϊσμό και Χριστιανισμό.

                             

Ανάμεσα σε άλλα διάσημα ευρήματα είναι και το βιβλίο της «Γένεσης», αλλά και οι πάπυροι από το Ναό του Σολομώντα, όπου υποτίθεται ότι φυλασσόταν η «Κιβωτός της Διαθήκης» και αναφέρονται οι οδηγίες που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή.

                       

Στις σελίδες περιλαμβάνονται πολλές πληροφορίες και αναλύσεις για περίπου 900 χειρόγραφα τα οποία μπορούν να μελετήσουν ερευνητές και όσοι πολίτες ενδιαφέρονται για την ιστορία.

                       

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι η Google η οποία έχει βοηθήσει στην ψηφιοποίηση πολλών άλλων ιστορικών κειμένων, ενώ εκτιμά ότι σύντομα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο και να είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο όλα τα Χειρόγραφα.

 http://www.iefimerida.gr

Aπό Ιανουάριο θα έχουμε πάλι Αχ και Βαχ!

 
Γράφει ο Δευκαλίωνας

Τέτοια δικαίωση ούτε επίτηδες να το κάναμε! Μόλις στον χθεσινό άσημο και ταπεινό Δευκαλίωνα και με αφορμή το πρόβλημα της ανά-κεφαλαιοποίησης των Τραπεζών γράφαμε "Τα αδιέξοδα τώρα αρχίζουν". Και ήρθε η έκθεση της περιβόητης τρόικας να μας δικαιώσει, μόλις σε μία ημέρα.

 
Τι λέει λοιπόν αυτή η έκθεση;
Ότι για να πάρουμε τις υπόλοιπες τρεις (3) δόσεις από την περιβόητη μεγάλη δόση των 52,5  δις ευρώ, που μας έλεγε η κυβερνητική προπαγάνδα «ήρθαν τα λεφτά», πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα συνολικού ύψους 3,8 δις ευρώ για...
τα έτη 2015-2016, συν μία αύξηση της τιμής του ρεύματος!
 
Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι όλος ο υπόλοιπος μνημονιακός προγραμματισμός θα υλοποιηθεί πλήρως. Διαφορετικά θα υιοθετηθούν αυτόματα νέα μέτρα βάσει της περιβόητης αυτόματης ρήτρας προσαρμογής. Αυτά τα ολίγα για τους φωστήρες της κυβερνητικής πολιτικής του «ήρθαν τα λεφτά» και των δεσμεύσεων ότι δεν θα υιοθετηθούν νέα μέτρα!
 
Ποιο είναι το συνολικό ύψος της δόσης;
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις 52,5 δις ευρώ. Σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις έχουν ήδη φτάσει στην χώρα 34,3 δις ευρώ.
 
Τα υπόλοιπα σύμφωνα με την έκθεση της τρόικα θα δοθούν σε τρεις δόσεις:
Τον Ιανουάριο 2013 θα δοθούν 9,2 δις ευρώ (7,2 δις ευρώ για την ανά-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 2 δις για τις ανάγκες του προϋπολογισμού)
- Τον Φεβρουάριο 2013 θα δοθούν 2,8 δις ευρώ (για τις ανάγκες του τακτικού προϋπολογισμού)
Τον Μάρτιο 2013 θα δοθούν 2,8 δις ευρώ (για τις ανάγκες του τακτικού προϋπολογισμού)
 
Συνολικά το Α΄ τρίμηνο του 2013 θα δοθούν λοιπόν 14,8 δις ευρώ.  Ήτοι και σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, με τις τέσσερις (4) δόσεις θα δοθούν στην χώρα από την ΕΕ 49,1 δις ευρώ. Έως τα 52,5 δις ευρώ που είναι το σύνολο της δόσης υπολείπονται 3,4 δις ευρώ που είναι η συνεισφορά του ΔΝΤ στο μνημονιακό πρόγραμμα.
 
 
Πότε θα δοθούν αυτά τα χρήματα;
Θα δούμε πότε και εάν δοθούν, γιατί όπως θυμάστε ο άσημος και ταπεινός Δευκαλίωνας έχει γράψει από τις 3 Δεκεμβρίου 2012 ότι «Το ΔΝΤ μάλλον την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια».
Λοιπόν για να τελειώνουν τα ψέματα και να μαθαίνουν πρόσθεση και αφαίρεση οι κυβερνητικοί φωστήρες. Τα συνολικά χρήματα που έχουν προγραμματισθεί να δοθούν στην χώρα μας είναι 49,1 δις ευρώ.
 
Από αυτά τα 49,1 δις ευρώ, τα 11,3 δις ευρώ θα δοθούν για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Εδώ η κυβερνητική προπαγάνδα έκανε θαύματα. Πρόσθεσε στην περιβόητη δόση και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Πρόσθεσε δηλαδή μήλα με πορτοκάλια για ξεκάθαρους επικοινωνιακούς λόγους. Ξέχασε όμως να μας πει ότι έπεσαν έξω στον μνημονιακό τους προγραμματισμό περίπου κατά 10 δις ευρώ (Δευκαλίων, 12 Δεκεμβρίου: «Ακόμα δεν άρχισε η εφαρμογή του νέου Μνημονίου και έχασαν τον λογαριασμό» )
 
Ήτοι απομένουν 37,8 δις ευρώ εκ των οποίων τα 23,2 δις ευρώ θα διατεθούν στην ανά-κεφαλαιοποιηση των τραπεζών. Άρα απομένουν 14,6 δις ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και πληρωμές εξυπηρέτησης του χρέους. 
 
Προσέξτε τώρα… Από αυτά τα 14,6 δις ευρώ, στην τσέπη έχουμε μόνο τα 7 δις ευρώ.
 
Τα υπόλοιπα 7 δις ευρώ που θα εξυπηρετήσουν (αν εξυπηρετήσουν) τις ανάγκες του τακτικού προϋπολογισμού και τις οφειλές του Δημοσίου, θα δοθούν στην χώρα μαζί με τα 7,2 δις ευρώ για την ανά-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε τρεις (3) δόσεις Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο.
 
Και φυσικά εφ’ όσον υιοθετηθούν και εκείνα τα μέτρα των 3,8 δις ευρώ, συν την αύξηση του ρεύματος, συν ότι άλλο προκύψει εφ’ όσον δεν υλοποιηθεί 100% ο μνημονιακός προϋπολογισμός.
Δηλαδή από Ιανουάριο θα έχουμε πάλι Αχ και Βαχ!
 

18 Δεκεμβρίου 2012


Οι διαφορές μεταξύ νταβατζήδων...


http://www.sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters για Αλαφούζο, Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη... Τι ωραίο πλιάτσικο!

Ρεπορτάζ του Reuters: Συγκρούσεις συμφερόντων, διαπλοκή και διαφθορά. Ο Μπόμπολας, ο Ψυχάρης, ο Βαρδινογιάννης και ο Αλαφούζος. Οι εξαιρέσεις από το χαράτσι της ΔΕΗ, οι κρατικές διαφημίσεις, οι κατασκευαστικές εταιρείες, οι εκβιασμοί, τα Eurofighters, η εξόρυξη στις Σκουριές, η αποπομπή Μπιρμπίλη. Τι ωραίο πλιάτσικο! 

 

Το άρθρο του Reuters με τίτλο «Το τρίγωνο της εξουσίας στην Ελλάδα» ξεκινάει με αναφορά στο χαράτσι της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, δεν πλήρωσαν καθόλου το... ειδικό τέλος ακινήτων ή πλήρωσαν λιγότερο από όσο τους αναλογούσε. 
Η αποκάλυψη στη χώρα μας έγινε από τον συνδικαλιστή, Νίκο Φωτόπουλο, ο οποίος ανέφερε στο Reuters:  «Ήταν ένα δώρο για τα πραγματικά αφεντικά, για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της χώρας. Οι πλούσιοι δεν πληρώνουν, ακόμη και αυτή τη στιγμή». «Η είδηση δεν καλύφθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ... επειδή οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης ήταν μεταξύ εκείνων που ευνοούνται», συμπλήρωσε ο κ. Φωτόπουλος.
Το συγκεκριμένο γεγονός αναδεικνύει, κατά το Reuters, τις συνδέσεις κάποιων πολιτικών με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ισχυρούς ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα εμπόδιο για την σωτηρία της οικονομίας στην Ελλάδα.
Το πρακτορείο απευθύνθηκε σε ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης, εκ των οποίων κάποιοι αρνήθηκαν ότι ασκούν τέτοιες πρακτικές αναζητώντας να ευνοηθούν, ενώ άλλοι δεν απάντησαν στις ερωτήσεις. 
Το Reuters κάνει αναφορά και στη γνωστή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «στην Ελλάδα η πραγματική δύναμη είναι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και των διεφθαρμένων μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας».
Παρακάτω, φιλοξενεί και δήλωση του Πάνου Καμμένου: «Τα μέσα ενημέρωσης ελέγχουν την κατάσταση και το κράτος ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης. Είναι μια εικόνα ενός αμοιβαίου εκβιασμού...»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου ρίχνει την ευθύνη στα αρχεία της ΔΕΗ, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία διάκριση υπέρ συγκεκριμένων ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ ο Σίμος Κεδίκογλου απαντά ότι τυχόν λάθη θα διορθώνονται.
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ, το Reuters αναφέρεται στη στρεβλή άνοδο των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης, παραλληλίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα με την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα η κατάσταση είναι χειρότερη.
«Η αλληλεπίδραση μεταξύ των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης είναι κοινή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στην Ιταλία, όπου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν και  πρωθυπουργός και επικεφαλής του ομίλου μέσων ενημέρωσης, και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, όπως ο Ρούπερτ Μέρντοχ, πρόεδρος της News Corp, είχαν διαδοχικές επαφές με τους πρωθυπουργούς», αναφέρει το Reuters.
Στη συνέχεια το πρακτορείο κάνει λόγο για την άναρχη ανάπτυξη των ΜΜΕ στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1980, σημειώνοντας ότι τα ΜΜΕ λειτουργούν χωρίς την κατάλληλη άδεια με την κάλυψη των κυβερνήσεων.
Επίσης, τονίζεται ότι υπάρχουν δυσανάλογα πολλά ΜΜΕ σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας. «Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ΕΕ για τα ΜΜΕ, το 2009 η Ελλάδα είχε 39 ημερήσιες εφημερίδες εθνικής εμβέλειας, 23 κυριακάτικες και 14 εβδομαδιαία περιοδικά. Η Ελλάδα έχει περισσότερους τίτλους εφημερίδων από ό, τι η Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα έχει επίσης 9 εθνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, 6 από τους οποίους ανήκουν σε ιδιώτες, αλλά και πολλούς ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα του 2006, που ήρθε στο φως από το Wikileaks, αναφέρει «Πώς μπορεί όλα αυτά τα μέσα ενημέρωσης να λειτουργούν επικερδώς; Δεν το κάνουν. Οι ιδιοκτήτες τους παρότι χαίρονται με οποιαδήποτε έσοδα από τις πωλήσεις, χρησιμοποιούν τα μέσα τους για να ασκήσουν πολιτική και οικονομική επιρροή».
«Οι περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα ουσιαστικά περιμένουν να πάρουν χρήματα από το κράτος», δήλωσε στο Reuters ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.
Μιλώντας στο πρακτορείο, ο Γιάννης Αλαφούζος σημειώνει ότι «ορισμένα ΜΜΕ αποτελούν ουσιαστικά γραφεία τύπου συγκεκριμένων επιχειρήσεων».
«Ο Αλαφούζος, του οποίου ο πλούτος προέρχεται από τη ναυτιλία, δήλωσε ότι η οικογένειά του είναι προσεκτική ώστε να μην εξαρτάται από συναλλαγές με την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι επικριτές του λένε ότι ο ΣΚΑΪ ήταν μεταξύ των εταιρειών που βρέθηκαν να μην πληρώνουν το χαράτσι - ο ΣΚΑΪ επικαλείται τη γραφειοκρατία για αυτήν την παράλειψη - και ότι τα κέρδη από τα ΜΜΕ που κατέχει οφείλονται στην κρατική διαφήμιση», σημειώνει το Reuters.
Οικογενειακές σχέσεις 
Το Reuters συνεχίζει το ρεπορτάζ με το MEGA Channel. Το πρακτορείο αναφέρει ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα, οι ιδιοκτήτες του οποίου είναι ηγέτες ή έχουν ισχυρές διασυνδέσεις με άλλους τομείς της οικονομίας. 

(Από εδώ και κάτω μεταφράζεται αυτούσιο το κείμενο του ρεπορτάζ) 
 
«Μεγαλύτερη συμμετοχή στον τηλεοπτικό σταθμό έχουν μέλη της οικογένειας του Γιώργου Μπόμπολα. Ένας από τους γιους του, ο Φώτης, είναι διευθυντής της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ. Ένας άλλος γιος του, ο Λεωνίδας, είναι διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, μια γιγαντιαίας κατασκευαστικής εταιρείας που ιδρύθηκε από τον πατέρα του και έχει συνάψει συμβάσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ με το κράτος. Ο Λεωνίδας δεν έχει κανένα μερίδιο στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ.
Η οικογένεια Μπόμπολα ελέγχει επίσης το «Έθνος», μία δημοφιλή καθημερινή και κυριακάτικη εφημερίδα, καθώς και άλλα έντυπα μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες. Βλέποντας τα μεγάλα, γκρι κεντρικά γραφεία της εκδοτικής εταιρίας τους στο Χαλάνδρι, ενός βόρειου προάστιου της Αθήνας, η έκταση των συμφερόντων της οικογένειας είναι προφανής.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένας δρόμος-δαχτυλίδι που χτίστηκε από μια διεθνή κοινοπραξία στην οποία συμπεριλαμβάνεται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Παράλληλα σε αυτόν το δρόμο βρίσκεται μια νέα σιδηροδρομική γραμμή που οδηγεί στο αεροδρόμιο, η οποία επίσης κατασκευάστηκε με τη συμμετοχή της οικογένειας Μπόμπολα.
Ο Γιώργος Μπόμπολας αρχικά δεν απαντούσε σε ερωτήματα σχετικά με τα συμφέροντα της οικογένειάς του. Αντ' αυτού, η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» δημοσίευε πολλά άρθρα τις ημέρες που το Reuters του έστελνε τις ερωτήσεις. Ένα από τα άρθρα ισχυριζόταν ότι το Reuters «συνεχίζει να στοχοποιεί τη χώρα μας, την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα». Ένα άλλο περιγράφει το Reuters ως «πέμπτη φάλαγγα» για την τρόικα.
Μετά από συνεχιζόμενα αιτήματα του Reuters, ο Μπόμπολας έστειλε μία επιστολή, η οποία ανέφερε: «Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ανήκουν σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχω για την προώθηση των συμφερόντων της μητρικής εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, ... Η εφημερίδα «Έθνος» ποτέ δεν χρησιμοποίησε την επιρροή της ούτε ζήτησε χάρη από τους κυβερνώντες προς όφελος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. 
Ο Μπόμπολας ισχυρίστηκε ότι οι πρώην πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι ποτέ δεν έχει ζητήσει κάτι προς όφελός του και πρόσθεσε: «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η σοβαρή κριτική που κάνει το Έθνος στην κυβέρνηση και τους πολιτικούς, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εμπόδιο και όχι ως βοήθεια για τα συμφέροντα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. 
Σε γραπτή δήλωση της, η κατασκευαστική εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ σημείωσε ότι θυγατρικές εταιρείες της συμμετέχουν και σε ιδιωτικές και σε δημόσιες συμβάσεις και σε ό,τι αφορά τις τελευταίες συμμετέχει αποκλειστικά μέσω διεθνών ανοικτών διαγωνισμών, σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία."
Συνιδιοκτήτες στο MEGA CHANNEL είναι επίσης η οικογένεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη, που είναι κυρίαρχη στον τομέα του πετρελαίου και της ναυτιλίας και ο Σταύρος Ψυχάρης, ο οποίος ελέγχει την εταιρεία ΔΟΛ.
Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, γιος του Βαρδή, βρίσκεται στη διοίκηση του MEGA Channel, ενώ η οικογένεια κατέχει επίσης ένα μικρότερο σταθμό που ονομάζεται Star Channel. Η οικογένεια είναι επίσης ο κύριος μέτοχος της Motor Oil Hellas, μία από τις δύο ελληνικές εταιρείες διύλισης.
Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μια εκπρόσωπος της οικογένειας δήλωσε: «Οι περισσότερες από τις εταιρείες μας έχουν έδρα στο εξωτερικό . Η παραγωγή και οι πωλήσεις της Motor Oil Hellas, της μεγαλύτερης επένδυσής μας στην Ελλάδα, έχουν 70% εξαγωγικό προσανατολισμό... Καμία από τις εταιρείες μας δε βασίζεται σε κυβερνητικά συμβόλαια».
Ο Ψυχάρης, του οποίου η εταιρεία ΔΟΛ εκδίδει εφημερίδες και έχει κρατικές συμβάσεις για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τα ταξίδια, είναι πρόεδρος του MEGA Channel.
Το 2006 μήνυσε δύο δημοσιογράφους-ερευνητές που ισχυρίστηκαν σε ένα ραδιοφωνικό πρόγραμμα ότι είχε ασκήσει πιέσεις για την πώληση των Eurofighters στην Ελλάδα και είχε χρησιμοποιήσει εφημερίδες του για να προωθήσει τα πλεονεκτήματα από μια συμφωνία. Ο Ψυχάρης αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Τρία χρόνια αργότερα, μετά από μια ακροαματική διαδικασία, η μήνυσή του απορρίφθηκε.
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των δημοσιογράφων, ωστόσο δέχθηκε ότι η εφημερίδα του Ψυχάρη είχε αγωνιστεί για να κλείσει η συμφωνία με τα Eurofighter. Μία προσφυγή εκκρεμεί ακόμη. Ο Ψυχάρης δεν απάντησε σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με την υπόθεση.
Στα τέλη Νοεμβρίου, μία από τις εφημερίδες του κατηγόρησε τον Απόστολο Κακλαμάνη όταν αυτός είπε ότι έχουν περάσει οι εποχές που οι ολιγάρχες διορίζαν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.
Κάποιες μέρες μετά, η εφημερίδα «Το Βήμα», εφημερίδα που ελέγχεται από τον Ψυχάρη, είχε ένα άρθρο που αναφερόταν στα συγκεκριμένα σχόλια και υποσχόταν να κάνει δήθεν ενοχλητικές αποκαλύψεις για τον Κακλαμάνη.
Ο Ψυχάρης δεν απάντησε ούτε σε ερωτήσεις σχετικά με τις επενδύσεις του στα μέσα ενημέρωσης ούτε για τα ευρύτερα συμφέροντά του.
Οι επικριτές των σχέσεων μεταξύ των ΜΜΕ και των επιχειρήσεων αναφέρουν, επίσης, την περίπτωση ενός ορυχείου χρυσού στη Χαλκιδική, Βόρεια Ελλάδα. Τα ορυχεία πουλήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση το 2003, σε μια νεοσυσταθείσα Ελληνική μεταλλευτική εταιρεία.
Λίγο αργότερα, η κατασκευαστική εταιρεία στην οποία μετέχει η οικογένεια Μπόμπολα απέκτησε ένα μερίδιο σε αυτό.
Οι κάτοικοι της περιοχής που είναι αντίθετοι στο παραπάνω σχέδιο, αγωνίστηκαν σθεναρά εναντίον της άδειας για το έργο εξόρυξης, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει το περιβάλλον. Ο Τόλης Παπαγεωργίου, ηγετική φυσιογνωμία στην ομάδα διαμαρτυρίας του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, ισχυρίστηκε ότι οι εφημερίδες που ελέγχονται από την οικογένεια Μπόμπολα παρέλειψαν να αναφέρουν τις μεγάλες διαδηλώσεις που αντιτίθενται στο ορυχείο και διέσυραν την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία μπλόκαρε την άδεια για αυτό.
«Λίγες μέρες αφότου έγινε υπουργός 2009, έγινε ο στόχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από τον Μπόμπολα, επειδή αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια στην εταιρεία εξόρυξης», ισχυρίστηκε ο κ. Παπαγεωργίου.
Λίγο μετά το διορισμό της Μπιρμπίλη το 2009, οι εφημερίδες που ανήκουν στην οικογένεια Μπόμπολα τη βάφτισαν «Πράσινη Τίνα» και επέκριναν την απόδοσή της. Ρεπορτάζ έγραφαν ότι μπλοκάρει την ανάπτυξη. Τα άρθρα δεν ανέφεραν ότι οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων είχαν συμφέρον στο ορυχείο ή το εμπόριο των κατασκευών.
Στην επιστολή του προς το Reuters, ο Μπόμπολας δήλωσε ότι στηρίζει τα εθνικής κλίμακας μεγάλα έργα, που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και βοηθούν τη χώρα να ανακάμψει από την οικονομική κρίση.
Η Μπιρμπίλη, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό το άρθρο, έμεινε εκτός κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2011. Στη συνέχεια, η άδεια για τη λειτουργία του ορυχείου χορηγήθηκε. Μετά την έκδοσή της άδειας, η κατασκευαστική εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ,  σύμφωνα με τους ετήσιους λογαριασμούς της, είχε ένα κέρδος ύψους 261 εκατομμυρίων ευρώ εν μέρει από το ξεπούλημα και εν μέρει από την επανεκτίμηση της συμμετοχής της σε μια καναδική εταιρεία που είχε αγοράσει το 95% του ορυχείου.
Ο πρώην βοηθός του έλληνα πρωθυπουργού εκείνης της εποχής δήλωσε ότι η αποπομπή της Μπιρμπίλη δε σχετιζόταν με αυτήν την υπόθεση. Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος που ενέκρινε την άδεια, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά και μόνο με βάση την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», η οποία ήταν θετική για το ορυχείο.
Στην επιστολή του προς το Reuters, ο Μπόμπολας δήλωσε ότι η μόνη σύνδεση της οικογένειάς του με το ορυχείο είναι η έμμεση συμμετοχή του γιου του με λιγότερο από 1%».

Οι διπλοκαπελάδες 
 
Στα ΜΜΕ, πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων μπορεί να προκύψουν ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα. Η ένωση των δημοσιογράφων, ΕΣΗΕΑ, έχει μια λίστα με μέλη της που εργάζονται για την κυβέρνηση, για παράδειγμα σε γραφεία τύπου. Δεκάδες φορούν ένα δεύτερο καπέλο ως δημοσιογράφοι σε εφημερίδα την ίδια στιγμή.
Οι κανόνες της ΕΣΗΕΑ απαγορεύουν στα μέλη της να κάνουν αυτές τις εργασίες ταυτόχρονα. Σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει εκείνους που παραβιάζουν τον κανόνα, η ένωση έλαβε μία λίστα δημοσιογράφων που εργάζονταν παράλληλα και για την κυβέρνηση το 2005. Η λίστα αυτή δε δημοσιεύθηκε ποτέ.
Κάποιοι από αυτούς που κατονομάζονταν στον κατάλογο παραπονέθηκαν. Έλληνες αξιωματούχοι έκριναν ότι η δημοσίευση του καταλόγου θα παραβίαζε την ιδιωτική ζωή. Ήταν μια απόφαση που ο Δημήτρης Τρίμης, ο πρόεδρος της Ένωσης, ονομάζει μια σοβαρή ήττα.
«Υπάρχει ένα τρίγωνο από πολιτικές δυνάμεις, οικονομικές δυνάμεις και τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και κανείς δεν μπορεί να πει ποιος έχει το πάνω χέρι», δήλωσε στο Reuters. «Ξεκινά από την κορυφή μεταξύ του υπουργού και του εκδότη και περνάει στο γραφείο Τύπου και τον δημοσιογράφο. Είναι μια πυραμίδα».
Ένα παράδειγμα, είπε, ήταν ένα τηλεοπτικό στούντιο που δημιουργήθηκε το 2007 από το Υπουργείο Γεωργίας για την προώθηση των δραστηριοτήτων του. Παρά το γεγονός ότι περίπου 50 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δημοσιογράφων, είχαν προσληφθεί, μόνο λίγοι είχαν κάτι να κάνουν, είπε. «Προσλήφθηκαν πολλοί παραπάνω από όσους χρειάζονταν και ήταν σαφές ότι ήταν γλάστρες», δήλωσε ο Τρίμης.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι το στούντιο ποτέ δεν προσέλαβε δημοσιογράφους πλήρους απασχόλησης και ότι έκλεισε το 2009.
Το Reuters έχει εντοπίσει τουλάχιστον εννέα δημοσιογράφους, που εργάζονται στα γραφεία τύπου χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επίσης γράφουν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπου σε μεγάλο βαθμό έχουν παραλείψει να αναφέρουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Στους «διπλό καπελάδες» βρίσκεται και ο Αλέξανδρος Κασιμάτης, οικονομικός δημοσιογράφος σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο οποίος επίσης εργάζεται ως επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (CMC), που είναι βασικός οικονομικός ρυθμιστής των εισηγμένων εταιρειών. Το Reuters δεν μπόρεσε να βρει άρθρα από τον Κασιμάτη, ο οποίος γράφει για τις επιχειρήσεις, αλλά όχι για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ο Κασιμάτης είπε: "Δεν πρόκειται για σύγκρουση συμφερόντων. Η ΕΣΗΕΑ επιτρέπει στα μέλη της να εργάζονται σε γραφεία τύπου με την προϋπόθεση ότι δεν καλύπτουν για ποιος εργάζονται. Και ποτέ δεν γράφω για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς..».
Σε ένα e-mail προς το πρακτορείο Reuters, ο Κώστας Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σημειώνει ότι οι δύο δουλειές του Κασιμάτη είναι συμβατές. 
Μία άλλη δημοσιογράφος, χωρίς να πρόκειται για άμεση σύγκρουση συμφερόντων, ακόμα έχει μεταξύ των συναδέλφων της το παρατσούκλι Φως-Νερό-Τηλέφωνο επειδή εργαζόταν τόσο για την εφημερίδα «Το Βήμα» όσο και για τρεις δημόσιες εταιρείες κοινής ωφελείας. Η Ιωάννα Μάνδρου, η οποία τώρα εργάζεται για την Καθημερινή και το ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε ότι είχε εργαστεί στο γραφείο Τύπου του ΟΤΕ, μια κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, και εν συντομία ως σύμβουλος σε μια εταιρεία ύδρευσης. Είπε ότι δεν είχε εργαστεί για εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.
"Στο Βήμα ήμουν μία δημοσιογράφος που καλύπτει δικαστικές υποθέσεις και αυτό δεν είχε καμία σχέση με τη δουλειά μου στον ΟΤΕ. Και όταν λέω ότι έχω δουλέψει για τον ΟΤΕ, κυριολεκτικά σημαίνει ότι δούλευα», είπε. «Μπορώ να σας πω ότι περίπου το 95% των ατόμων που απασχολούνται σε παρόμοιες θέσεις εργασίας δεν κάνουν τίποτα».
Επίσης, είπε ότι είναι σύνηθες για τους πολιτικούς να κανονίζουν τέτοιες δουλειές ως χάρες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι τα μέλη του συνδικάτου
 των δημοσιογράφων «έχουν το δικαίωμα να εργάζονται σε κρατικές επιχειρήσεις και ως υπεύθυνοι τύπου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι δεν έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα».

***
 
(Ακολουθεί απόδοση της συνέχειας του ρεπορτάζ) 
 
Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ του Reuters αναφέρεται στη γνωστή δήλωση Καραμανλή στο Μπαΐρακτάρη περί νταβατζήδων και σημειώνει ότι δεν έγινε ποτέ καμία σημαντική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της διαπλοκής.
Πρώην υπουργός που μίλησε στο Reuters ανέφερε ότι ένας ιδιοκτήτης ΜΜΕ του είχε ζητήσει να σταματήσει μία δικαστική έρευνα που τον αφορούσε, ενώ σε άλλη περίπτωση ένας εκδότης εφημερίδας που χρωστούσε 1 εκατομμύριο ευρώ σε μία κρατική εταιρία, επικοινώνησε μαζί του για να του διαγράψει το χρέος. Όπως είπε ο πρώην υπουργός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αφού αρνήθηκε να διαγράψει το χρέος, έβλεπε συνέχεια το όνομά του σε αρνητικά ρεπορτάζ για τον ίδιο στην εφημερίδα του εκδότη.
Το Reuters σημειώνει ότι η διαπλοκή των ΜΜΕ αντανακλάται και στους Δείκτες Διαφθοράς, ενώ υποστηρίζει ότι ακόμη και χωρίς τη νομοθεσία  το τοπίο στα ΜΜΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλάζει, καθώς οι οικονομικές πιέσεις εντείνονται, η διαφήμιση έχει συρρικνωθεί και εταιρείες μέσων ενημέρωσης έχουν δηλώσει χρέη ύψους άνω των 2 δις. ευρώ.
Τέλος, το πρακτορείο αναφέρεται στην έντονη αντίδραση του «Έθνους» και του «Βήματος» μετά το αίτημα της τρόικα να υπάρξουν επίτροποι στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που θα έχουν τον τελευταία λόγο στην έγκριση των μεγάλων δανείων, συμπεριλαμβανομένου και των ΜΜΕ. «Η Ελλάδα δεν είναι αποικία», είχε γράψει ο Ψυχάρης σε πρωτοσέλιδο άρθρο στο Βήμα.
"left
 http://www.sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2012/12/reuters.html