27 Φεβρουαρίου 2014


Θες να δεις τι θα πει ανθρωπιστική κρίση;


Οι άνθρωποι αυτοί στέκονται στην ουρά για να παραλάβουν πακέτα με τρόφιμα από την υπηρεσία του ΟΗΕ στις 31 του περασμένου Ιανουαρίου, σε ένα καταυλισμό προσφύγων στη Δαμασκό.
Αυτή την εβδομάδα η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας διακόπηκε για λόγους ασφαλείας. 

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει τον τρόπο να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια.

 Το κείμενο αυτό γράφτηκε από το Θοδωρή Γεωργακόπουλο. Μπορείς να το διαβάσεις ολόκληρο εδώ: http://www.georgakopoulos.org/2014/02/syria-2/#ixzz2uVE2tPse
Follow us: @tgeorgakopoulos on Twitter

26 Φεβρουαρίου 2014

23 Φεβρουαρίου 2014

20 Φεβρουαρίου 2014

Η βαθύτερη σπηλιά στον κόσμο...


 

 Το σπήλαιο της Krubera Σπήλαιο (ή σπήλαιο Voronya) είναι το βαθύτερο γνωστό σπήλαιο στη Γη, το οποίο βρίσκεται στην οροσειρά Arabika Massif του δυτικού Καυκάσου, κοντά στην πόλη Gagra της Αμπχαζίας.

Το βάθος του φτάνει τα 2.191 μέτρα και πολλές αποστολές προσπάθησαν να… καταδυθούν στα έγκατα της Γης προκειμένου να εξερευνήσουν την απόκοσμη ομορφιά του. Το 2001 ήταν η πρώτη φορά που μια ουκρανική αποστολή σπηλαιολόγων κατέβηκε μέχρι τα 1.710 μέτρα βάθος, τραβώντας  τις πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό του.

www.enet.gr

19 Φεβρουαρίου 2014

15 Φεβρουαρίου 2014

14 Φεβρουαρίου 2014

The European Debt Crisis Visualized


To μεγάλο «μυστικό» του ελληνικού χρέους..


Η ευρωζώνη έχει λάβει τις αποφάσεις της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους χωρίς το «κούρεμα» που προκρίνουν το ΔΝΤ και άλλοι.
Πίσω από αυτήν την αμφισβητούμενη απόφαση κρύβεται κάτι άλλο που η Γερμανία, κι όχι μόνο, δεν θέλει να δημοσιοποιηθεί...

 Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης (eurogroup) θα δώσει στις αρχές Μαΐου τη... συγκατάθεσή του επί της αρχής σε ένα σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η απόφαση θα συμπεριλαμβάνει την επιμήκυνση των διμερών δανείων του α΄ μνημονίου, συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ, κατά 20 χρόνια, και τη μείωση του επιτοκίου κατά μισή μονάδα, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, π.χ. Bloomberg.

Επομένως, η Ελλάδα θα πληρώνει επιτόκιο ίσο με το 3μηνο επιτόκιο Euribor γι' αυτά τα δάνεια.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι θετική, αλλά θα έχει μικρή έως αμελητέα επίδραση στον στόχο για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% το 2022, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Nomura.

Ένας λόγος για τη μικρή αυτή επίδραση είναι η συμπερίληψη της μείωσης του επιτοκίου κατά μισή μονάδα στην ανάλυση για τη φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους (DSA) του ΔΝΤ που ενέκρινε το eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.

Μεγαλύτερα οφέλη στο μέτωπο της φερεγγυότητας του χρέους προκύπτουν μελλοντικά μετά το 2022 με βάση τον ιαπωνικό οίκο.

Aπό την άλλη, υπάρχει μείωση του ελληνικού χρέους σε όρους καθαρής τωρινής αξίας.

Για τους οπαδούς του «κουρέματος», η ανωτέρω λύση που προωθεί η Ε.Ε. είναι μεσοβέζικη και δεν επιλύει το πρόβλημα της υπερχρέωσης.

Όμως, το ερώτημα είναι το εξής: τι συνιστά υπερχρέωση;

Μια χώρα που έχει υψηλό χρέος ως προς το ΑΕΠ είναι υπερχρεωμένη;

Η καταφατική απάντηση από μόνη της δεν είναι αρκετή, παρότι βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη.

Αν ήταν έτσι, τότε η Ιαπωνία της οποίας το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ θα είχε βαρέσει κανόνι.

Προφανώς, παίζει σημαντικό ρόλο επίσης αν το χρέος είναι σε εθνικό νόμισμα ή σε ξένο και ποιος το κατέχει.

Αν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι σε εθνικό νόμισμα και σε ντόπια χέρια, ο κίνδυνος χρεοκοπίας λόγω του υψηλού χρέους ως προς το ΑΕΠ μειώνεται.

Για τη Γερμανία, την ευρωζώνη και γενικότερα τους υποστηρικτές της λύσης με επιμήκυνση και μειωμένα επιτόκια η τελευταία είναι πολιτικά πιο ανώδυνη.

Το βασικό επιχείρημά τους είναι οι σχετικά χαμηλές, ετήσιες τοκοχρεολυτικές δόσεις που θα πρέπει να πληρώνει η χώρα επί δεκαετίες.

Όμως, υπάρχει ένας ακόμη λόγος υπέρ της ήπιας λύσης.

Απλά δεν αρέσει σε πολιτικούς, κυρίως του ευρωπαϊκού Βορρά, να τον προβάλλουν γιατί δεν θα άρεσε στους ψηφοφόρους τους.

Μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους έχει «παρκαριστεί» στην Ε.Ε. και η τελευταία δεν έχει καμία διάθεση να χρεοκοπήσει την Ελλάδα.

Οι χώρες-μέλη δεν θέλουν να υποστούν ζημίες από ενδεχόμενο κανόνι της χώρας και δεν θέλουν να τορπιλισθεί το πρότζεκτ του ευρώ.

Αν όμως ο υπερχρεωμένος δεν θέλει να βαρέσει κανόνι και οι δανειστές του δεν θέλουν να τον αφήσουν στη μοίρα του για δικούς τους λόγους, οι πιθανότητες χρεοκοπίας είναι μικρές έως πολύ μικρές.

Ακόμη και αν η χώρα έχει υψηλό δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Το δημόσιο χρέος μεταφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους ιδιώτες στα κράτη-μέλη μετά το PSI Plus.

Eπομένως, ο υψηλός ελληνικός λόγος χρέους προς ΑΕΠ δεν μεταφράζεται σε αφερεγγυότητα, όπως θα συνέβαινε υπό άλλες συνθήκες.

Ο τελικός κριτής για την ορθότητα του ανωτέρου επιχειρήματος θα είναι εκείνοι στους οποίους θα απευθυνθεί σε κάποιο σημείο η Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες της.

Οι αγορές.

Μερικοί πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν πιο απλά αν πολιτικοί λόγοι δεν εμπόδιζαν τη γερμανική και άλλες κυβερνήσεις να αποκαλύψουν το «μυστικό τους» στους πολίτες τους.

Κοινώς, ότι έχουν ντε φάκτο αναλάβει μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.

Dr. Money

greece-salonika.blogspot.com

12 Φεβρουαρίου 2014

11 Φεβρουαρίου 2014

8 Φεβρουαρίου 2014

5 Φεβρουαρίου 2014

4 Φεβρουαρίου 2014

1 Φεβρουαρίου 2014

Συνάντηση των πιστωτών της Ελλάδας χωρίς εμάς (για εμάς)…



Σε στάδιο εντονότατου προβληματισμού για την πορεία υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών εμφανίζονται οι πιστωτές της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Tο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας που είδε το φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Παρασκευής, αναφέρει ότι λίγο μετά το Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το ΔΝΤ, την Κομισιόν, την ΕΚΤ, την ευρωζώνη καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, Σόιμπλε και Μοσκοβισί αντιστοίχως, συμμετείχαν σε συνάντηση, στην οποία ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Στουρνάρας δεν εκλήθη να παρευρεθεί.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η συνάντηση έλαβε χώρα την ώρα που ο κ. Στουρνάρας παραχωρούσε την συνέντευξη Τύπου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν ότι δεν προκαλεί έκπληξη αυτού του είδους η συνάντηση, καθώς τέτοιες συναντήσεις μεταξύ των ευρωπαίων αξιωματούχων γίνονται συχνά.

Το δημοσίευμα της WSJ επικαλείται πηγές «με γνώση της κατάστασης», οι οποίες όμως μίλησαν ανωνύμως, καθώς «δεν είχαν την σχετική εξουσιοδότηση να κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους».

Στο μυστικό ραντεβού, οι αξιωματούχοι φέρεται να προσπάθησαν να βρουν λύσεις για δύο θέματα που «απειλούν» την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και εν γένει της ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στη μυστική σύσκεψη αναζήτησαν τρόπους, με τους οποίους, αφενός, θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις αντιδημοφιλείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αφετέρου, δε, διερεύνησαν πιθανές πηγές έξτρα πόρων, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για το δεύτερο μισό του έτους, το οποίο υπολογίζεται περί τα 5 με 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα, υποστηρίζει το δημοσίευμα, επικαλούμενο στελέχη με γνώση επί του θέματος.
Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται εκ του μακρόθεν, παρότι οι εκπρόσωποι αυτής έχουν προς το παρόν "παγώσει" τα σχέδιά τους για επάνοδο στην Αθήνα».

Το δημοσίευμα καταλήγει, επισημαίνοντας ότι οι περί την Ελλάδα ανησυχίες ογκούνται. καθώς η χώρα έχει μπροστά της μία μεγάλη παρτίδα αποπληρωμής ομολόγων ύψους 11 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν το Μάιο.

«Το ΔΝΤ δεν έχει εκταμιεύσει καμία δόση προς την Ελλάδα από τον Ιούλιο και μετά και βρίσκεται 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ πίσω από τις προγραμματισμένες πληρωμές, ενώ επιμένει ότι πρέπει να έχει μία ξεκάθαρη άποψη για τα οικονομικά της χώρας 12 μήνες πριν, όρος που δεν έχει ικανοποιηθεί».

www.topontiki.gr

Paris Panorama


Η μπαλαρίνα Alexandra Portyannikova διαμαρτύρεται με τον δικό της τρόπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα!