31 Οκτωβρίου 2013
30 Οκτωβρίου 2013
29 Οκτωβρίου 2013
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: ΕΙΠΑ ΟΧΙ ΣΤΟ “ΜΝΗΜΟΝΙΟ” ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑΓΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ!!!
Ανακοίνωση του τότε Πρωθυπουργού Ι. Μεταξά προς τους ιδιοκτήτες και αρχισυντάκτες του Αθηναϊκού Τύπου στο Γενικό Στρατηγείο (ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία”) στις 30 Οκτωβρίου 1940.
«Κύριοι,
Έχω λογοκρισίαν [1] και ημπορώ να σας υποχρεώσω να γράφετε μόνον ό,τι θέλω. Aυτήν την ώραν όμως δεν θέλω μόνον...
την πέννα σας. Θέλω και την ψυχήν σας. Γι’ αυτό σας εκάλεσα σήμερα για να σας μιλήσω με χαρτιά ανοιχτά. Θα σας ειπώ τα πάντα. Θα σας ειπώ ακόμη και τα μεγάλα μου πολιτικά μυστικά. Θέλω vα ξέρετε και σεις όλα τα σχετικά με την εθνικήν μας περιπέτεια ώστε να γράφετε, όχι συμμορφούμενοι προς τας οδηγίας μου, αλλά εμπνεόμενοι εις την προσωπική σας πίστιν από την γνώσιν των πραγμάτων.
Σας απαγορεύω να ανακοινώσητε σχετικά το παραμικρόν σ’ οποιονδήποτε. Απολύτως και γιά οιονδήποτε λόγον. Κάθε παράβασις αυτής της εντολής μου θα έχη δια τον υπεύθυνον -και να είσθε βέβαιοι ότι θα ευρεθή ο υπεύθυνος- τας συνεπείας τας οποίας πρέπει να έχη σε πόλεμο ζωής ή θανάτου του Έθνους η προδοσία ενός μεγάλου μυστικού, έστω και αυτό αν έγινε από αφέλεια, χωρίς την παραμικρή κακή πρόθεσι. Φυσικά έχω τον λόγον σας…
Mη νομίσητε ότι η απόφασις του ΟΧΙ πάρθηκε έτσι, σε μια στιγμή. Μην φαντασθήτε ότι εμπήκαμε στον πόλεμο αιφνιδιαστικά. Ή ότι δεν έγινε παν ό,τι επετρέπετο και μπορούσε να γίνει δια να τον αποφύγωμε.
Από την εποχήν της καταλήψεως της Αλβανίας το Πάσχα πέρυσι το πράγμα άρχισε να φαίνεται. Από τον περασμένο Μάιο είπα καθαρά στον κ. Γκράτσι [2] ότι αν προσεβαλλόμεθα εις τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα ανθιστάμεθα αντί πάσης θυσίας και δι’ όλων των μέσων. Συγχρόνως όμως μου ήρχοντο από την Ρώμην, από την Βουδαπέστην, από τα Τίρανα, από παντού πληροφορίαι αντίθετοι [3].
Εις τας 15 Αυγούστου έγινεν ο τορπιλλισμός της ΕΛΛΗΣ. Γνωρίζετε ότι από την πρώτην στιγμήν διεπιστώθη ότι το έγκλημα ήτο Ιταλικόν. Εν τούτοις δεν επετρέψαμεν να γνωσθή ότι είχομεν και τας υλικάς πλέον αποδείξεις περί της εθνικότητος του εγκληματίου [4]. Συγχρόνως όμως διέταξα τα αντιτορπιλικά τα οποία συνώδευον τα πλοία που μετέφερον τους προσκηνητάς από την Τήνον μετά το έγκλημα, άν προσβληθούν από αεροπλάνα ή οπωσδήποτε άλλως να κάμουν αμέσως χρήσιν των όπλων των.
Θα σας αποκαλύψω τώρα, ότι τότε διέταξα να βολιδοσκοπηθή καταλλήλως το Βερολίνον. Μου διεμηνύθη εκ μέρους τον Χίτλερ, η σύστασις να αποφύγω οιονδήποτε μέτρον δυνάμενον να θεωρηθή από την Ιταλίαν πρόκλησις. Έκαμα το πάν διά να μη μπορούν οι Ιταλοί να εμφανισθούν ως δυνάμενοι να έχουν όχι αφορμάς ευλόγους, αλλ’ ούτε ευλογοφανές παράπονον εκ μέρους μας, αν και από την πρώτην στιγμήν αντελήφθην τι πράγματι εσήμαινεν η όλως αόριστος σύστασις του Βερολίνου. Σεις καλύτερον παντος άλλου γνωρίζετε ότι έκαμα το πάν διά να μη δώσωμεν αφορμήν εμφανίσεως της Ιταλίας ως δυναμένης να έχη ευλογοφανείς καν αφορμάς αιτιάσεων. Λόγω του επαγγέλματός σας έχετε παρακολουθήσει εις όλες τις λεπτομέρειες την ιστορίαν των ατελειώτων ιταλικών προκλήσεων δημοσιογραφικών και άλλων, αλλά και την χριστιανικήν υπομονήν την οποίαν ετηρίσαμεν, προσποιούμενοι ότι δεν τις καταλαβαίνουμε, περιοριζόμενοι μόνον σε δημοσιογραφικάς ανασκευάς των ιταλικών εναντίον μας κατηγοριών [5].
Ομολογώ ότι εμπρός εις την φοβεράν ευθύνην της αναμίξεως της Ελλάδος εις τέτοιον μάλιστα πόλεμον, έκρινα πώς καθήκον μου ήτο να δω εάν θα ήτο δυνατόν να προφυλάξω τοv τόπον από αυτόν έστω και διά παντός τρόπου, ο οποίος όμως θα συμβιβάζετο με τα γενικώτερα συμφέροντα του Έθνους. Εις σχετικάς βολιδοσκοπήσεις προς την κατευθυνσιν τον Άξονος μου έδόθη να εννοήσω σαφώς ότι μόνη λύσις θα μπορουσε να είναι μία εκουσία προσχώρησιν της Ελλάδος εις την “Νέαν Τάξιν” [6]. Προσχώρησις που θα εγένετο όλως ευχαρίστως δεκτή από τον Χίτλερ “ως εραστήν του Ελληνικού πνεύματος”.
Συγχρόνως όμως μου εδόθη να εννοήσω ότι η ένταξις εις την Νέαν Τάξιν προϋποθέτει προκαταρκτικήν άρσιν όλων των παλαιών διαφορών με τους γείτονάς μας, και ναι μεν αυτό θα συνεπήγετο φυσικά θυσίας τινάς διά την Ελλάδα, αλλά αι θυσίαι θα έπρεπε να θεωρηθούν απολύτως “ασήμαντοι” εμπρός εις τα “οικονομικά και άλλα πλεονεκτήματα” τα οποία θα είχεν διά την Ελλάδα ή Νέα Τάξις εις την Ευρώπην και εις την Βαλκανικήν. Φυσικά με πάσαν περίσκεψιν και ανεπισήμως επεδίωξα δι’ όλων των μέσων να κατατοπισθώ συγκεκριμένως ποίαι θα ήσαν αι θυσίαι αυταί, με τας οποίας η Ελλάς θα έπρεπε να πληρώση την ατίμωσιν της εξ ιδίας θελήσεως προσφοράς της να υπαχθή υπό την Νέαν Τάξιν.
Με καταφανή προσπάθειαν αποφυγής σαφούς καθορισμού μου εδόθη να καταλάβω ότι η προς τους Έλληνας στοργή του Χίτλερ ήτο οι εγγυήσεις oτι αι θυσίαι αυταί θα περιορίζοντο “εις το ελάχιστον δυνατόν”. Όταν επέμεινα να κατατοπισθώ, πόσον επί τέλους θα μπορουσε να είναι αύτο το έλάχιστον τελικώς, μάς εδόθη να καταλάβωμεν ότι τούτο συνίστατο εις μερικάς ικανοποιήσεις προς την Ιταλίαν δυτικώς μέχρι Πρεβέζης, ίσως και προς την Βουλγαρίαν ανατολικώς μέχρι Δεδεαγάτς [7].
Δηλαδή θα έπρεπε διά να αποφύγωμεν τov πόλεμον, να γίνωμεν εθελονταί δούλοι και να πληρώσωμεν αυτήν την τιμήν… με το άπλωμα του δεξιού χεριού της Ελλάδος προς ακρωτηριασμόν από την Ιταλίαν και του αριστερού προς ακρωτηριασμόν από την Βουλγαρίαν. Φυσικά δεν ήτo δύσκολον να προβλέψη κανείς ότι εις μίαν τοιαύτην περίπτωσιν οι Άγγλοι θα έκοβαν και αυτοί τα πόδια της Ελλάδος. Και με το δίκαιόν των.
Κυρίαρχοι πάντοτε της θαλάσσης δεν θα παρέλειπον, υπερασπίζοντες πλέον τον εαυτόν των, έπειτα από μίαν τοιαύτην αυτοδούλωσιν της Ελλάδος εις τους εχθρούς των να καταλάβουν την Κρήτην και τας άλλας νήσους μας τουλάχιστον. Το συμπέρασμα αυτό δεν προέκυψεν μόνον από την πλέον απλήν λογικήν, άλλά και από ασφαλείς και βεβαίας πληροφορίας εξ Αιγύπτου, καθ’ ας ειχεν ήδη προμελετηθή και αντιμετωπισθή η ενέργεια που θα έπρεπε να γίνη ως φυσικόν επακόλουθον πάσης τυχόv εκουσίας ή ακουσίας συνεργασίας της Ελλάδος με τον Άξονα, εις τας ελληνικάς νήσους και προς παρεμπόδισιν εν περιπτώσει της δυνατότητος διά τόν Άξονα να τας χρησιμοποιήση.
Δεν δύναμαι αφ’ ετέρου να μη παραδεχθώ ότι εις μίαν τοιαύτην περίπτωσιν το δίκαιον δεν θα ευρίσκετο με το μέρος της Κυβερνήσεως των Αθηνών και να μην αναγνωρίσω, ότι όταν ένας λαός, όπως ο αγγλικός, αμύνεται διά την ζωήν του, θα ήτο πλήρως δικαιολογημένος να κάνη τα ανωτέρω. Αλλά τότε ο Ελληνικός λαός δικαίως θα ετάσσετο εναντίον της κυβερνήσεως η οποία διά vα τον προφυλάξη από τον πόλεμον θα τον κατεδίκαζε εις εθελουσίαν υποδούλωσιν μετ’ εθνικού ακρωτηριασμού. Αυτή η δήθεν προφύλαξις θα ήτο διά την τύχην της εις το μέλλον Ελληνικής φυλής, πλέον ολεθρία και από τας χειροτέρας έστω συνεπείας οποιουδήποτε πολέμου. Το δίκαιον λοιπόν, δεν θα ήτο με το μέρος της Κυβερνήσεως των Αθηνών, εάν η τελευταία ενήργει κατά τας υποδείξεις του Βερολίνου που ανέφερα. Το δίκαιον θα ήτο με το μέρος του Ελληνικού Λαού, ο οποίος θα κατεδίκαζεν αυτήν, και των Άγγλων οι οποίοι υπερασπίζοντες την ύπαρξίν των επίσης δικαίως θα ελάμβανον τα μέτρα που εφέροντο έχοντες μελετήσει, εισακούοντες άλλωστε τας δικαίας αιτιάσεις των Ελλήνων, οίαι θα προέκυπτον εν καιρώ εάν εδίδετο ή εύλογος αυτή αφορμή. Θα εδημιουργούντο έτσι όχι δύο, όπως το 1916, άλλά τρείς αυτήν την φοράν Ελλάδες [8].
Η πρώτη θα ήτο η επίσημος των Αθηνών η οποία είχεν φθάσει εις την πόρωσιν και το κατάντημα διά να αποφύγη τον πόλεμον να δεχθή να γίνη εθελοντής δούλος, πληρώνουσα μάλιστα την τιμήν αυτήν και με την συγκατάθεσίν της να αυτοακρωτηριασθή τραγικώτατα, παραδίδουσα εις την δουλείαν πληθυσμούς αμιγώς Ελληνικούς και μάλιστα δύναμαι να είπω τους Ελληνικωτέρους των Ελληνικών τοιούτους.
Δευτέρα θα ήτο η πραγματική Ελλάς. Δηλαδή η παμψηφία της κοινής γνώμης του Έθνους, το οποίον ποτέ δεν θα απεδέχετο την εκουσίαν του υποδούλωσιν πληρωνομένην μάλιστα με εθνικόν ακρωτηριασμόν αφόρητον και ισοδυναμούσαν με οριστικήν ατίμωσιν και μελλοντικήν βεβαίαν εκμηδένισιν του Ελληνισμού ως εννοίας και οντότητος, εκμηδένισιν πρώτον ηθικήν και δεύτερον εν συνεχεία της ηθικής και υλικήν. Tο Έθνος ουδέποτε θα συνεχώρει εις τόν Βασιλέα και την Εθνικήν Κυβέρνησιν της 4ης Αυγούστου, τοιαύτην πολιτικήν.
Τρίτη τέλος θα προέκυπτε μία ακόμη Ελλάς, η Ελλάς την οποίαν δεν θα παρέλειπον να δημιουργήσουν, φυσικά με την επίκλησιν του δημοκρατισμού, οι δημοκρατικοί Έλληνες υπό την κάλυψιν του βρετανικού Στόλου εις τα νήσους, Κρήτην και εις τας άλλας. Η τρίτη αυτή Ελλάς, η “Δημοκρατική” θα είχε με το μέρος της όχι μόνον την πρόθυμον υποστήριξιν της Αγγλίας εις την οποίαν θα έδιδε το δικαίωμα να καλύψη τας νήσους μας, καλυπτομένη και η ιδία εις την Βόρειον Αφρικήν, αλλά θα είχε με το μέρος της και το Εθνικόν δίκαιον. Η ηθική της δύναμις λοιπόν θα απερρόφα μοιραίως την επίσημον Ελλάδα, διότι θα διέθετεν η τρίτη αυτή Ελλάς, την ανεπιφύλακτον έγκρισιν και ενίσχυσιν της ανεπισήμου, της “δευτέρας” Ελλάδος, της Εθνικής δημοσίας γνώμης εν τη παμψηφία της.
Έζησα κύριοι την περίοδον του Εθνικού Διχασμού που εδημιουργήθη το 1916 όταν από την κατάστασιν εκείνην προέκυψαν δύο Ελλάδες, η των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Τον κίνδυνον από μίαν νέαν διαίρεσιν της Ελλάδος προκύπτουσαν συνεπεία του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, όπως η διαίρεσις του 1916 πρέκυψε συνεπεία του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μίαν νέαν διαίρεσιν μάλιστα πολύ τραγικωτέραν, διότι όπως την εσκιαγράφησα δεν θα είναι καν διχασμός, αλλά τριχοτομισμός. Toν κίνδυνον αυτόν τον θεωρώ κύριοι, διά το Έθνος και το μέλλον του ασυγκρίτως χειρότερον από τον πόλεμον, έστω και αυτόν τον πόλεμον, από τον οποίον είναι δυνατόν και δουλωμένη ακόμη να βγη προσωρινώς η Ελλάς. Λέγω προσωρινώς, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι τελικώς η νίκη θα είναι με το μέρος μας.
Γιατί οι Γερμανοί δεν θα νικήσουν. Δεν μπορεί να νικήσουν. Υπάρχουν πολλά εμπόδια.
Η Ελλάς είναι αποφασισμένη να μη προκαλέση, μεν, με κανένα τρόπο, αλλά και με κανένα τρόπο να μη υποκύψη. Προ παντός είναι αποφασισμένη να υπερασπίση τα εδάφη της, έστω και αν πρόκειται να πέση. Ήδη δε, η απόφασίς της αυτή και η πολιτική της αυτή, χάρις εις την οποίαν απρόκλητα προσεβλήθη, χάρισαν στον τόπο και στον λαό μας το πλέον ανεκτίμητον των αγαθών και το μεγαλύτερον στοιχείον της δυνάμεως του: Αυτή η πολιτική έδωσεν εις τον λαόν την απόλυτη ψυχική, και πανεθνική ένωσί του [9].
Σήμερα όμως επί πλέον υπάρχουν και μερικοί άλλοι παράγοντες που προδικάζουν την τελική μας νίκη. Η Τουρκία δεν είναι όπως το 1916 σύμμαχος των Γερμανών. Είναι σύμμαχος των Άγγλων [10].
Η Βουλγαρία βέβαια ενεδρεύει και τώρα όπως και τότε, αλλ’ εν πάση περιπτώσει αυτήν την εποχήν τουλάχιστον προς το παρόν δεν τολμά. Ο καιρός όμως δεν δουλεύει για τον Άξονα. Δουλεύει για τους αντιπάλους του. Τέλος διά την Γερμανίαν η νίκη θα ήτο εν πάση περιπτώσει δυνατή μόνο με κοσμοκρατορίαν.
Αλλ’ η κοσμοκρατορία διά την Γερμανίαν κατέστη οριστικά αδύνατος στην Δουνκέρκη [11]. Ο πόλεμος διά τον Άξονα έχει χαθή, από την στιγμήν που η Αγγλία διεκήρυξε: “Θα πολεμήσωμεν έστω και μόνον εις το νησί μας και πέραν των θαλασσών, θα πολεμήσωμεν μέχρι της νίκης” [12]. Αλλά επί πλέον και ημείς οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζωμεν ότι δεν πολεμούμεν μόνον διά την νίκην, αλλά και διά την δόξαν [13].
Δεν ξέρω αν κανείς αντιβενιζελικός από σας είναι πάντοτε αδιάλλακτος.
“Είμαι εγώ, κύριε Πρόεδρε”, απήντησεν ο παριστάμενος παλαίμαχος και αδιάλλακτος αρθρογράφος του αντιβενιζελικού τύπου κ. Κρανιωτάκης [14].
Λοιπόν ακούστε διά να συνεννοηθούμε. Εγώ, κύριοι, όπως επαρκώς σας εξήγησα, ετήρησα μέχρι σήμερον την πολιτικήν του αειμνήστου Βασιλέως Κωνσταντίνου, δηλαδή την πολιτικήν της αυστηράς ουδετερότητος. Έκαμα το παν διά να κρατήσω την Ελλάδα μακράν της συγκρούσεως των μεγάλων κολοσσών. Ήδη μετά την άδικον επίθεσιν της Ιταλίας, η πολιτική την οποίαν ακολουθώ είναι η πολιτική του αειμνήστου Βενιζέλου. Διότι είναι η πολιτική του συνταυτισμού της Ελλάδος με την τύχην της δυνάμεως, διά την οποίαν η θάλασσα είναι ανέκαθεν όπως και διά την Ελλάδα, όχι το εμπόδιον που χωρίζει αλλά η υγρά λεωφόρος που συνδέει.
Βέβαια εις την ιστορίαν μας την νεωτέραν δεν είχομεν μόνον ευγνωμοσύνης λόγους και αφορμάς διά την Αγγλίαν, της οποίας άλλως τε η μεταπολεμική, πολιτική των τελευταίων ιδίως ετών, είναι πολιτική μεγίστων και ιστορικών αγγλικών ευθυνών [15]. Αλλά τας ευθύνας της αυτάς η Αγγλία τας αποδίδει σήμερον με την υπερήφανον αποφαστικότητα λαού μεγάλου, σώζοντος την ελευθερίαν του κόσμου και του πολιτισμού. Διά την Ελλάδα η Αγγλία είναι η φυσική φίλη και επανειλημμένως εδείχθη προστάτρια, ενίοτε δε η μόνη προστάτρια. Η νίκη θα είναι και δεν μπορεί παρά να είναι δική της. Θα είναι νίκη του Αγγλοσαξωνικού κόσμου, απέναντι του οποίου η Γερμανία, η οποία αφού έως τώρα δεν ηδυνήθη να επιτύχη οριστικόν αποτέλεσμα, είναι καταδικασμένη να συντριβή. Διότι από τώρα και πέρα ο ορίζων δεν πρέπει να θεωρήται διά τον Άξονα ανέφελος ούτε προς Ανατολάς και η Ανατολή είναι πάντοτε μυστηριώδης [16]. Πάντοτε ήτο, αλλά σήμερον υπέρ ποτέ είναι γεμάτη απρόοπτα και μυστήριο. Τελικώς λοιπόν θα νικήσωμεν. Και θέλω φεύγοντες από την αίθουσαν αυτήν να πάρετε μαζί σας όλην την δική μου απόλυτη βεβαιότητα, ότι θα νικήσωμεν. Εν τούτοις πρέπει να σας επαναλάβω ό,τι επισημότερον διεκήρυξα από την πρώτην στιγμήν. Η Ελλάς δεν πολεμά διά την νίκην. Πολεμά διά την Δόξαν. Και διά την τιμήν της. Έχει υποχρέωσιν προς τον εαυτόν της να μείνη αξία της ιστορίας της.
Η Ιταλία είναι μεγάλη δύναμις, όταν δε προχθές έγινεν η πρώτη αεροπορική επιδρομή, ομολογώ ότι με έκπληξιν ήκουσα εις σχετικήν ερώτησίν μου την απάντησιν, ότι τα επιδραμόντα αεροπλάνα ήσαν μόνον ιταλικά [17]. Αυτό φθάνει να σας δώση να καταλάβετε με ποιες ιδέες μπήκα στον πόλεμο. Αλλά υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένας λαός οφείλει, αν θέλη να μείνη μεγάλος, να είναι ικανός να πολεμήση, έστω και χωρίς καμμίαν ελπίδα νίκης. Μόνον διότι πρέπει. Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός θα ήτο αδύνατον να δεχθή άλλο τι αυτήν την στιγμήν. Διότι είναι ελεύθερος και απερίσπαστος εις την φυσικήν ευθυκρισίαν και υπερηφάνειαν, εφ’ όσον δεν εδόθη ευκαιρία να θολωθή η κρίσις του δι’ αγοραίων θορύβων και παραπλανητικών εκστρατειών.
Εκάμαμεν ότι ήτο δυνατόν διά να μη έχωμεν το παραμικρόν άδικον. Και θα εξακολουθήσωμεν την ιδίαν τακτικήν μέχρι τέλους. Σας έχω στο τραπέζι μερικά έγγραφα. Είναι όλαι αι αποδείξεις της ιταλικής ενέδρας εκ προμελέτης. Όταν τελειώσω μπορείτε να τα δείτε. Περιττόν να πάρετε σημειώσεις. Συντομώτατα θα δημοσιευθούν εις την Λευκήν Βίβλον, η οποία διέταξα να εκδοθή το ταχύτερον. Δεν σας κρύβω κύριοι, ότι η κατάστασις είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μας περιμένουν μάλιστα δοκιμασίαι μεγάλαι. Διά να μη δώσω ευκαιρίαν προς την επιζητουμένην διά παντός τρόπου αφορμήν κατασυκοφαντήσεώς μας, ευρέθην υποχρεωμένος να πάρω μίαν απόφασιν εξόχως σοβαράν. Να μην κάμω την επιστράτευσιν, όταν από καιρού την εζήτησε και εξηκολούθησεν επανειλημμένως να μού την ζητά το Επιτελείον… [18]
Ο ιταλικός όγκος λοιπόν ευρήκεν απέναντι του δυνάμεις πάρα πολύ ασθενείς, τουλάχιστον διά την κρούσιν των πρώτων ημερών. Ο ρόλος σας είναι σήμερον μεγάλος και επισημότατος.
Μη χάνετε το θάρρος σας, οτιδήποτε και αν γίνη. Διότι άλλως αδύνατον να φανήτε άξιοι του λαού σας και του καθήκοντος σας, το οποίον είναι να συντηρήσητε την ιερή φλόγα του ελληνικού λαού, να βοηθήσητε τον μαχόμενον Στρατόν, να υπάρξητε συνεργάται της Κυβερνήσεως, ότι και αν αισθάνεσθε δι’ αυτήν. Πρέπει να πιστεύσητε σεις διά να μπορέσετε να μεταδώσητε την πίστιν εις το κοινόν σας, μολονότι αυτήν την φοράν έχομεν όλοι μας να πάρωμεν από τον Ελληνικόν λαόν, και από το απερίγραπτον θάρρος του και όχι να του δώσωμεν.
Θέλω ακόμη να σας ειπώ κάτι. Ξέρω με βεβαιότητα ότι από την φοβεράν αυτήν δοκιμασίαν η Ελλάς θα υποφέρη. Ξέρω όμως επίσης με βεβαιότητα ότι τελικώς θα εξέλθη όχι μόνον ένδοξος αλλά και μεγαλύτερη. Θα προσέξατε το τηλεγράφημα του κ. Τσώρτσιλ το οποίον εδημοσιεύθη σήμερον εις τας εφημερίδας, ανακοινωθέν από του Υπουργείου Εξωτερικών [19]. Λοιπόν επιθυμώ να σας τονίσω τούτο: εκείνοι οι οποίοι εις το τηλεγράφημα αυτό δεν βλέπουν γραπτήν την επιβεβαίωσιν αγράφου συμφωνίας διά τα Δωδεκάνησα, δεν ξέρουν να διαβάζουν μέσα από τις γραμμές. Και κάτι άλλο. Τα Δωδεκάνησα προδικάζουν…»
Σημειώσεις (Γ.Λ. Μπακοῦρος)
1. Τα άρθρα του Συντάγματος του 1911 τα οποία ανεστάλησαν την 4ην Αυγούστου 1936 ήταν τα 5,6,10,11,12,14,20 και 95. Το 14 εξασφάλιζε την ελευθερία του Τύπου και απαγόρευε την λογοκρισία.
2. Εμμανουέλλε Γκράτσι. Ιταλός πρέσβης στην Αθήνα από 19 Απρ. 1939. Προσπάθησε να αποτρέψει τον Μουσσολίνι και τον Τσιάνο (υπουργό Εξωτερικών) από το να επιχειρήσουν ιταλικήν εισβολήν στην Ελλάδα. Οι προσπάθειές του σχολιάζονταν στην Ρώμη ειρωνικά. Ο ίδιος ο Μουσσολίνι τον είχε κατηγορήσει ότι ήταν “φιλέλληνας, αλλά ότι δεν έπρεπε να εκπλήσσεται κανείς, δεδομένου ότι είχε κλασσική μόρφωση”. (Εμ. Γκράτσι, “Η Αρχή του Τέλους”, ΕΣΤΙΑ 1980, σελ. 212.)
Για την Ελλάδα, ο Γκράτσι, στο ίδιο βιβλίο, σελ. 212, γράφει: “…τρέφω για την ευγενή εκείνη χώρα μια πολύ έντονη συμπάθεια…”.
3. Ιδίως οι πληροφορίες που έστελνε ο πρέσβης μας στην Ρώμη Ιωάννης Πολίτης ήταν πολύτιμες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με τηλεγράφημά του στις 23 Οκτωβρίου, προέβλεπε εκδήλωση της ιταλικής επιθέσεως το τεραήμερο 25 έως 28 Οκτωβρίου.
4. Με ανακοινωθέν του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της 30ής Οκτωβρίου 1940, το Υπουργείο Ναυτικών ανεκοίνωσε, επισήμως πλέον, ότι τον τορπιλισμόν του ευδρόμου μας ΕΛΛΗ “…εξετέλεσεν ιταλικόν υποβρύχιον… το γεγονός τούτο δεν ανεκοινώθη μέχρι τούδε επισήμως διά λόγους πολιτικής σκοπιμότητος, οίτινες βεβαίως εξέλιπον ήδη”.
5. Απαντήσεις στις ιταλικές αιτιάσεις έδινε το “Αθηναϊκόν Πρακτορείον”. Είχε ιδρυθεί το 1905 με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και λειτουργούσε κάτω από κρατική εποπτεία.
6. “Νέα Τάξις”. Όρος της ναζιστικής προπαγάνδας. Η “Νέα Τάξις” θα επικρατούσε στην Ευρώπη μετά την επικράτηση του “χιλιόχρονου” Τρίτου Ράιχ!
7. Δεδεαγάτς. Ονομασία της Αλεξανδρουπόλεως επί Τουρκοκρατίας.
8. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει “προσωρινή” κυβέρνηση, στις 13 Σεπτεμβρίου 1916 (π.ημ.), αρχικώς στα Χανιά της Κρήτης και από 26 Σεπτεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Επί εννιά μήνες η χώρα έχει δύο κυβερνήσεις. Στις 22 Μαΐου 1917 απομακρύνεται από το θρόνο ο βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στις 11 Ιουνίου 1917 παραιτείται ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, πρωθυπουργός της κυβερνήσεως των Αθηνών, και στις 17 Ιουνίου επιστρέφει στην Αθήνα ο Βενιζέλος.
9. Είναι γεγονός ότι την 28η Οκτωβρίου 1940, ο λαός μας βρέθηκε, όσο ποτέ άλλοτε, ενωμένος. Τα πολλά “εγώ” έγιναν “εμείς”.
10. Η Τουρκία θα παραβιάσει κατάφωρα την αγγλο-γαλλο-τουρκικήν συμμαχίαν της 19ης Οκτωβρίου 1939 και δεν θα βγει στον πόλεμον παρά μόνον στις 12 Φεβρουαρίου 1945, όταν η Γερμανία καταρρέει. Μέχρι τότε θα παίζει ένα ευφυιέστατο, αλλά ανέντιμο παιχνίδι. Θα ερωτοτροπεί και με τα δύο εμπόλεμα στρατόπεδα, εκθέτοντας σε πλειοδοτικό διαγωνισμό την εύνοιά της και θα προσπαθεί να αποκομίζει ανταλλάγματα, εις βάρος κυρίως της χώρας μας.
11. Πράγματι η Γερμανία έχασε την ευκαιρία να αιχμαλωτίσει στην Δουνκέρκη το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα και τις γαλλικές μεραρχίες του Βορείου Τομέως (28 Μαΐου έως 4 Ιουνίου 1940). Το “θαύμα” της εκκενώσεως της Δουνκέρκης στέρησε την Γερμανία από την δυνατότητα να κάμψει την αντίσταση της Βρετανίας και να κερδίσει τον πόλεμον το καλοκαίρι του 1940.
12. Από την μνημειώδη ομιλία του Τσώρτσιλ στο Βρετανικό κοινοβούλιο στις 4 Ιουνίου 1940.
13. Η φράση αυτή, καθώς και μια ιδιόχειρη σημείωση προς τον εκδότη της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ Γεώργιον Βλάχον, “υπέρ την Νίκην η Δόξα”, θα δώσουν αφορμή σε ορισμένους να υποστηρίξουν ότι ο Μεταξάς δεν πίστευε ότι ήταν δυνατόν να νικήσουμε τους Ιταλούς. Παραπέμπουν και στο “Ημερολόγιό” του, όπου την δεύτερη μέρα του πολέμου σημειώνει: “Με ανησυχεί η υπεραισιόδοξος κοινή γνώμη”. Βεβαίως, ένας υπεύθυνος ηγέτης πρέπει να αντιμετωπίζει όλα τα ενδεχόμενα. Δεν ήταν δυνατόν ο Μεταξάς, με το επιτελικό του δαιμόνιο, να συμμερισθεί την ανεύθυνη αισιοδοξία, με την οποίαν οι πιτσιρικάδες της Αθήνας έγραφαν με κιμωλία στα τραμ και τα λεωφορεία “ΑΘΗΝΑ-ΤΙΡΑΝΑ-ΡΩΜΗ”, περιφρονώντας Γεωγραφία και Στρατηγική.
14. Πρόκειται, κατά πάσαν πιθανότητα, για τον Νικόλαον Κρανιωτάκην, αρχισυντάκτη της ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
15. Εννοεί την ηττοπαθή πολιτικήν, ιδίως του Νέβιλ Τσάμπερλαιν, που επέτρεψε στον Χίτλερ να κερδίσει χρόνο για συμπλήρωση των εξοπλισμών της Γερμανίας και να αποτολμήσει την ανακατάληψη της Ρηνανίας, την ενσωμάτωση της Αυστρίας, την διάλυση της Τσεχοσλοβακίας κ.λπ.
16. Ίσως να προβλέπει ο Μεταξάς ότι παρ’ όλον ότι υπάρχει το Σύμφωνον Ρίμπεντροπ-Μολότωφ της 23ης Αυγούστου 1939, δεν αποκλείεται, μελλοντικώς, αναμέτρηση της Γερμανίας με την Σοβιετική Ένωση.
17. Υπαινιγμός για το ότι κάποτε ο Χίτλερ θα σπεύσει να βοηθήσει τον Ιταλό δικτάτορα.
18. Η επιμονή του Μεταξά να μην κηρύξει επιστράτευση οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Παρατεταμένη επιστράτευση σημαίνει τεράστιες δαπάνες, μείωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, κόπωση και πτώση του ηθικού των επιστρατευμένων. Ειδικώς όμως για την περίοδο που προηγήθηκε της ιταλικής επιθέσεως, υπήρχε και ο κίνδυνος να θεωρηθεί ως πρόκληση από την κυβέρνηση της Ρώμης, η έστω και μερική επιστράτευση της Ελλάδος. Ο Άγγελος Σ. Βλάχος στο βιβλίο του «Μια φορά κι έναν καιρό ένας διπλωμάτης», τόμος Α’, σελ. 57, περιγράφει μια πολιτικοστρατιωτική σύσκεψη, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 1940, στην οποίαν έλαβε μέρος και ο ίδιος. Στην έντονη σύσταση του Στρατηγού Ι. Πιτσίκα, που ήταν Διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας, για άμεση επιστράτευση, ο Μεταξάς αποκρίθηκε: «Άκουσε Πιτσίκα! Δεν κινδυνεύεις εσύ να σε βγάλει προδότη η Ιστορία! Κινδυνεύω εγώ! Αν διατάξω επιστράτευση, για έναν στρατιώτη που θα στέλνω στα σύνορα ο Μουσσολίνι θα στέλνει δύο και τότε η ελάχιστη ελπίδα που έχουμε να μην επιτύχει το σχέδιό τους θα εξατμισθεί!».
[Σημ. Φ.Μ.: Αντί ασκόπου γενικής επιστρατεύσεως, είχε γίνει, όμως, μυστική επιστράτευσις συγκεκριμένων μονάδων, είχαν γίνει ασκήσεις και είχαν αναπτυχθεί λεπτομερή σχέδια επιστρατεύσεως, τα οποία εκτελέστηκαν υποδειγματικώς. (Βλ. π.χ. Χαράλαμπος Νικολάου, ταξίαρχος ε.α., τ. καθηγητής στρατιωτικής ιστορίας ΣΣΕ, «Η οργάνωση και η προπαρασκευή του Ελληνικού Στρατού κατά τον πόλεμο του 1940-1941», στο «Ο Ελληνικός Στρατός και το Έπος της Β. Ηπείρου (1940-41)», εκδ. περιοδικού «Στρατιωτική Ιστορία», σειρά «Μεγάλες Μάχες», τ. 3, Οκτ. 2001.)]
19. Πρόκειται, προφανώς, για το γνωστό τηλεγράφημα του Τσώρτσιλ, το οποίον κατέληγε με την φράση: “Μαζί θα μοιρασθώμεν την Νίκην”.
Πηγές:
http://pheidias.antibaro.gr/1940/metaxas.htm
http://kars1918.wordpress.com/2012/10/28/oxi-metaxas/
Από: olympia.gr
28 Οκτωβρίου 2013
27 Οκτωβρίου 2013
25 Οκτωβρίου 2013
Ο πιο μακρινός γαλαξίας. Απέχει 13 δισ. έτη φωτός από τη Γη.
Ο πιο μακρινός γαλαξίας που έχει ανακαλυφθεί ως σήμερα εντοπίσθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων. Ο zb_GND_5296, όπως είναι το διόλου εντυπωισακό όνομά του, βρίσκεται 13 και πλέον δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη και υπολογίζεται ότι είχε ήδη γεννηθεί όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 700 εκατομμυρίων ετών.
http://hassapis-peter.blogspot.gr
24 Οκτωβρίου 2013
H σύνθεση του χρέους
Συνοπτικά:
Τον Ιανουάριο του 2012, τα δάνεια του EFSF (του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε.) ήταν 0.
Τον Σεπτέμβριο του 2013, τα δάνεια αυτά ήταν 133,1 δις ευρώ, αφού "τραβήξαμε" χρήματα, από τον μηχανισμό.
Τον Ιανουάριο του 2012, τα GGBs, (Greek Gov.Bonds), τα ομόλογα του
ελληνικού δημοσίου, αυτά που χρωστούσαμε στις "αγορές" δηλαδή ήταν 203,1
δις. Μετά την υπαγωγή μας στο μηχανισμό στήριξης, το "κούρεμα" των
ομολόγων, αλλά και την εξόφληση κάποιων από αυτά, το χρέος των
κυβερνητικών ομολόγων έπεσε στα 4,2 δις ευρώ μόνο.
Συνολικά το δημόσιο χρέος έπεσε από τα 367,9 τον Ιαν.του 2012 σε 323,8
δις ευρώ τον Σεπτ.του 2013, αλλά το χρέος του δημόσιου τομέα, ανέβηκε
(λόγω EFSF) από 129,8 δις σε 251,7 δις, ενώ του ιδιωτικού τομέα έπεσε
από 238,1 δις σε 72,1 δις (αφού δεν δανείζονται πλέον οι ιδιώτες).
Με πολύ απλά λόγια, χρωστάμε πλέον σε κράτη (στον EFSF) και τα χρωστάει
το δημόσιο (το οποίο θα στραγγίξει και πάλι τον ιδιωτικό τομέα, για να
πληρώσει τα χρέη του).
http://taxalia.blogspot.gr
22 Οκτωβρίου 2013
Έκτακτο>Ο Σαμαράς θυσιάζει τον Στουρνάρα για να κερδίσει χρόνο. Νέο μνημόνιο, νέα σκληρά μέτρα!
Έρχεται κόλαση νέων οριζόντιων δημοσιονομικών μέτρων, τρίτο μνημόνιο και θυσία του Γιάννη Στουρνάρα!
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαπιστώνει ότι οι συνομιλητές του-ακόμη και ο Ιταλός-Λέτα βολεύονται πίσω από τον συνεχή βιασμό των Ελλήνων πολιτών γιατί έτσι χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, ακόμη και η Ισπανία και η Πορτογαλία μένουν στο απυρόβλητο.
Η Ελλάδα δεν έχει πλέον συμμάχους ανάμεσα στους ηγέτες της Ε.Ε και ο Σαμαράς αισθάνεται πιο μόνος κι από τότε που ζούσε εξόριστος στην Κηφισιά. Έχει δύο κινήσεις να πάει σε εκλογές με δική του πρωτοβουλία τον Μάιο ή να συρθεί και να τις χάσει τον Οκτώβριο.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον πιέζουν ανοιχτά να εκδιώξει τον Στουρνάρα και να ηγηθεί μιας κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
Σήμερα έχει τα περιθώρια να το κάνει. Αύριο είναι πιθανόν να βρεθεί και ο ίδιος προσωπικά στο καναβάτσο στην περίπτωση που χρειασθεί να περάσει το νέο Μμημόνιο από την Βουλή. Ποιος βουλευτής θα τολμήσει να το ψηφίσει; Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι βλέποντας μια χώρα ανίκανη να κάνει μεταρρυθμίσεις έχουν στυλώσει τα πόδια και ζητούν νέα μέτρα-νέο αίμα!
Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του ελληνικού προγράμματος το 2014, υπογράμμισαν, σήμερα από τις Βρυξέλλες, πηγές της ΕΕ.
Όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, ορισμένα κράτη-μέλη είναι δυσαρεστημένα από το μήνυμα «όχι άλλα μέτρα» που εκπέμπει η ελληνική πλευρά. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα, αφενός να ικανοποιήσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2014 και αφετέρου να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Αυτή είναι η μόνη λύση που βλέπουν οι Βρυξέλλες, εάν η Ελλάδα επιθυμεί να μειώσει γρηγορότερα το επίπεδο του χρέους της, να επιστρέψουν οι επενδύσεις και να τονωθεί η ανάπτυξη, σημείωναν κοινοτικές πηγές.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2014, ύψους 2 δισεκ. ευρώ. Ξεκαθάρισαν δε, ότι για να καλυφθεί το κενό αυτό, είναι αναγκαία η λήψη συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων και όχι μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα (π.χ. μειώσεις μισθών και συντάξεων).
Ανέφεραν, ωστόσο, ότι η τρόικα και η ελληνική πλευρά εξακολουθούν να διαφωνούν στο μέγεθος του δημοσιονομικού κενού το 2014. Υπογράμμισαν, πάντως, ότι οι Βρυξέλλες προσδιορίζουν το δημοσιονομικό κενό στα 2 δισεκ. ευρώ. Η διαφωνία αυτή οφείλεται στον τρόπο που προσμετρά η κάθε πλευρά τον δείκτη ανάπτυξης, τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και τις κρατικές δαπάνες, σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Εξάλλου, όσον αφορά την εκταμίευση της τελευταίας υπο-δόσης του Ιουλίου, ύψους 1 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα, οι κοινοτικές πηγές τόνισαν ότι θα πρέπει πρώτα η ελληνική πλευρά να ικανοποιήσει τα τέσσερα προαπαιτούμενα που προβλέπει το Μνημόνιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το πρώτο και σημαντικότερο προαπαιτούμενο για τους Ευρωπαίους είναι η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα 12.500 υπαλλήλων.
Το δεύτερο προαπαιτούμενο αφορά την αναδιάρθρωση των τριών ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Όπως εκτιμούσαν οι πηγές των Βρυξελλών, οι δύο από αυτές τις τρεις βιομηχανίες θα πρέπει να κλείσουν. Το τρίτο προαπαιτούμενο έχει να κάνει με την αποπληρωμή εκκρεμών οφειλών του κράτους προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και το τέταρτο, με τον νέο κώδικα των δικηγόρων.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το λεγόμενο «χρηματοδοτικό κενό» του ελληνικού προγράμματος, οι πηγές της ΕΕ εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, ενδεχομένως τον Δεκέμβριο. Επισήμαναν, ωστόσο, ότι προηγουμένως θα πρέπει να υπάρχει μια σαφέστερη εκτίμηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2013 και του 2014. Σημειώνεται ότι οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων που διακατέχουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών.
Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν περί τον Μάιο-Ιούνιο του 2014. Οι ίδιες πηγές υπενθύμισαν, άλλωστε, ότι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013 και η επικύρωσή του από την Ευρωστατιστική Υπηρεσία (Eurostat), τον Απρίλιο του 2014.
http://kourdistoportocali.com
21 Οκτωβρίου 2013
19 Οκτωβρίου 2013
Όταν οι χρεοκοπημένοι Γερμανοί υποδέχονταν τον Ωνάση (vid)
Εξαιρετικό παράδειγμα του πως η ιστορία κάνει κύκλους αποτελεί το ιστορικό βίντεο που δείχνει τους Γερμανούς εργάτες στα ναυπηγεία να υποδέχονται με τιμές ήρωα (και ελληνικές σημαίες να κυματίζουν) τον Αριστοτέλη Ωνάση.
Όλα αυτά την εποχή που βοηθούσε ενεργά να πάρει ξανά μπροστά η μεταπολεμική βιομηχανία τους , δίνοντάς τους παραγγελία για 30 τάνκερ-μεγαθήρια. Μάλιστα αρχικά ο Ωνάσης είχε ζητήσει ένα μόνο τάνκερ, με τους Γερμανούς να απαντούν αρνητικά καθώς υπήρχε έλλειψη ρευστού. Τελικά βρέθηκε η λύση του συμβολαίου για 30 τάνκερ, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα ως εγγύηση στην τράπεζα για την ανακατασκευή του ναυπηγείου.
Δείτε το βίντεο -το οποίο αποτελεί μέρος ενός εξαιρετικού ντοκιμαντέρ- από το 9.45 και μετά. Τότε που βλέπουμε την καθέλκυση του πρώτου τάνκερ, με την Χριστίνα Ωνάση να σπάει την σαμπάνια και τον Αλέξανδρο Ωνάση να πατάει το κουμπί.
http://www.defencenet.gr
18 Οκτωβρίου 2013
17 Οκτωβρίου 2013
16 Οκτωβρίου 2013
15 Οκτωβρίου 2013
14 Οκτωβρίου 2013
Μαύρα σύννεφα και το 2014.
Μαύρα μαντάτα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σωρεία δυσάρεστων ειδήσεων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και για τις προοπτικές της.
Του Γιώργου Δελαστίκ
Πρώτα πρώτα αναφορικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Σε λίγο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια πρωτοφανών σε καιρό ειρήνης θυσιών του ελληνικού λαού και καταβαράθρωσης του βιοτικού του επιπέδου. Παρ' όλα αυτά όμως, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει, όπως έχουν πλέον πειστεί οι πάντες, μη βιώσιμο.
Με άλλα λόγια, αν δεν «κουρευτεί» και πάλι κατά πολύ σοβαρό ποσοστό (της τάξης του 50% και πάνω), η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να χάσουν τμήμα των χρημάτων που μας δάνεισαν οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.
Οι Γερμανοί αρνούνται να εγκρίνουν τέτοια απόφαση για «κούρεμα» με έξοδα της ΕΕ αυτή τη φορά. Οχι δηλαδή σαν το «κούρεμα» που έγινε και το πλήρωσαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, οι ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ΑΕΙ και νοσοκομεία, οι Ελληνες μικροκαταθέτες που είχαν κάνει τα λεφτά τους ομόλογα.
Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι τελικά το Βερολίνο θα προωθήσει τέτοια λύση. Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι αποκλείουν νέο κούρεμα.
Θα δούμε τι θα κάνουν όταν σχηματίσουν κυβέρνηση, ίσως αυτή την εβδομάδα.
Αντικειμενικά πάντως δεν έχουν παρά δύο επιλογές: είτε να μειώσουν ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο χρέος είτε να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, χάνοντας έτσι ουσιαστικά όλα τα χρήματα που της έχουν δανείσει και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους εμφάνισης διαλυτικών τάσεων σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης. Λογικό φαίνεται να επιλέξουν το «κούρεμα». Μικρότερη ζημιά θα υποστούν. Αυτοί όμως αποφασίζουν, όχι εμείς - και φυσικά αυτοί ξέρουν ποιο είναι το συμφέρον της Γερμανίας και της ηγεμονίας της στην Ευρώπη.
Εξωφρενικές είναι πάντως για την ώρα οι προτάσεις των τεχνοκρατών της ΕΕ. Εκτός τόπου και χρόνου. Συνιστούν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών να γίνει 23% ο συντελεστής του ΦΠΑ παντού, να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Από 6,5% δηλαδή που είναι σήμερα ο συντελεστής στα φάρμακα, στις εφημερίδες, στα βιβλία, στον τουρισμό να αυξηθεί κατά... 16,5 εκατοστιαίες μονάδες και να πάει 23%! Από 13% που είναι σήμερα ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς κ.λπ. να αυξηθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες και να πάει κι αυτός στο 23%!
Να τρώμε λιγότερο, να διαβάζουμε λιγότερο, να μη μετακινούμαστε, να πλενόμαστε λιγότερο για να καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, να μην παίρνουμε φάρμακα είναι δηλαδή η συνταγή της ΕΕ! Α, ναι, πρέπει επίσης να παγώνουμε περισσότερο τον χειμώνα, λένε οι τεχνοκράτες της ΕΕ και προτείνουν στην Κομισιόν να... αυξήσει τους φόρους στο πετρέλαιο!
Φτώχεια σε όλη την ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, διαπιστώνει ο Ερυθρός Σταυρός. Πάνω από 120 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή ετοιμάζονται να διαβούν το κατώφλι της φτώχειας, αναφέρουν σε έκθεσή τους ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος. Αυξήθηκε κατά 75% ο αριθμός των ατόμων που εξαρτώνται από τη διανομή τροφίμων του Ερυθρού Σταυρού από το 2009 ως το 2012.
Νέο Μνημόνιο το 2014 θα υποχρεωθεί να υπογράψει η Ελλάδα, προβλέπουν με μισόλογα οι Ευρωπαίοι. Νέα μέτρα ύψους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να πάρει η κυβέρνηση Σαμαράς εκτιμά το ΔΝΤ. Χαλεποί καιροί.
Πηγή: ethnos.gr
Του Γιώργου Δελαστίκ
Πρώτα πρώτα αναφορικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας. Σε λίγο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια πρωτοφανών σε καιρό ειρήνης θυσιών του ελληνικού λαού και καταβαράθρωσης του βιοτικού του επιπέδου. Παρ' όλα αυτά όμως, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει, όπως έχουν πλέον πειστεί οι πάντες, μη βιώσιμο.
Με άλλα λόγια, αν δεν «κουρευτεί» και πάλι κατά πολύ σοβαρό ποσοστό (της τάξης του 50% και πάνω), η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να χάσουν τμήμα των χρημάτων που μας δάνεισαν οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.
Οι Γερμανοί αρνούνται να εγκρίνουν τέτοια απόφαση για «κούρεμα» με έξοδα της ΕΕ αυτή τη φορά. Οχι δηλαδή σαν το «κούρεμα» που έγινε και το πλήρωσαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, οι ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ΑΕΙ και νοσοκομεία, οι Ελληνες μικροκαταθέτες που είχαν κάνει τα λεφτά τους ομόλογα.
Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι τελικά το Βερολίνο θα προωθήσει τέτοια λύση. Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι αποκλείουν νέο κούρεμα.
Θα δούμε τι θα κάνουν όταν σχηματίσουν κυβέρνηση, ίσως αυτή την εβδομάδα.
Αντικειμενικά πάντως δεν έχουν παρά δύο επιλογές: είτε να μειώσουν ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο χρέος είτε να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, χάνοντας έτσι ουσιαστικά όλα τα χρήματα που της έχουν δανείσει και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους εμφάνισης διαλυτικών τάσεων σε μεγάλο μέρος της Ευρωζώνης. Λογικό φαίνεται να επιλέξουν το «κούρεμα». Μικρότερη ζημιά θα υποστούν. Αυτοί όμως αποφασίζουν, όχι εμείς - και φυσικά αυτοί ξέρουν ποιο είναι το συμφέρον της Γερμανίας και της ηγεμονίας της στην Ευρώπη.
Εξωφρενικές είναι πάντως για την ώρα οι προτάσεις των τεχνοκρατών της ΕΕ. Εκτός τόπου και χρόνου. Συνιστούν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών να γίνει 23% ο συντελεστής του ΦΠΑ παντού, να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Από 6,5% δηλαδή που είναι σήμερα ο συντελεστής στα φάρμακα, στις εφημερίδες, στα βιβλία, στον τουρισμό να αυξηθεί κατά... 16,5 εκατοστιαίες μονάδες και να πάει 23%! Από 13% που είναι σήμερα ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς κ.λπ. να αυξηθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες και να πάει κι αυτός στο 23%!
Να τρώμε λιγότερο, να διαβάζουμε λιγότερο, να μη μετακινούμαστε, να πλενόμαστε λιγότερο για να καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, να μην παίρνουμε φάρμακα είναι δηλαδή η συνταγή της ΕΕ! Α, ναι, πρέπει επίσης να παγώνουμε περισσότερο τον χειμώνα, λένε οι τεχνοκράτες της ΕΕ και προτείνουν στην Κομισιόν να... αυξήσει τους φόρους στο πετρέλαιο!
Φτώχεια σε όλη την ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, διαπιστώνει ο Ερυθρός Σταυρός. Πάνω από 120 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή ετοιμάζονται να διαβούν το κατώφλι της φτώχειας, αναφέρουν σε έκθεσή τους ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος. Αυξήθηκε κατά 75% ο αριθμός των ατόμων που εξαρτώνται από τη διανομή τροφίμων του Ερυθρού Σταυρού από το 2009 ως το 2012.
Νέο Μνημόνιο το 2014 θα υποχρεωθεί να υπογράψει η Ελλάδα, προβλέπουν με μισόλογα οι Ευρωπαίοι. Νέα μέτρα ύψους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να πάρει η κυβέρνηση Σαμαράς εκτιμά το ΔΝΤ. Χαλεποί καιροί.
Πηγή: ethnos.gr
13 Οκτωβρίου 2013
Οι οικονομολόγοι τρέμουν παγκόσμιο οικονομικό χάος λόγω του αδιεξόδου στις ΗΠΑ
Δώδεκα μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, της πρώτης ύστερα από 17 χρόνια. Αν έως την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και το Κογκρέσο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι ρεπουμπλικάνοι, δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια χρεοκοπία θα δημιουργήσει «παγκόσμιο οικονομικό χάος».
Αναλυτές εκτιμούν πως επειδή όλοι γνωρίζουν το τι μπορεί να ακολουθήσει, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών έως την Πέμπτη, είναι απίθανη μια τέτοια εξέλιξη.
Το ρεπουμπλικανικό κόμμα αρνείται να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Θέλοντας να επιτύχουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της Υγείας, οι ρεπουμπλικάνοι επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών του κόμματός τους για να μη συνδέονται αυτά τα δύο θέματα.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, φημολογείτο αρχικά ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, αλλά ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί η πρόοδος των συνομιλιών, καθώς οι συμμετέχοντες στον διάλογο αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των συζητήσεων. Εντούτοις και οι δύο πλευρές μίλησαν για «εποικοδομητικές συνομιλίες».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα υπέγραφε ένα μέτρο για τη βραχεία αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, εάν το Κογκρέσο ενέκρινε ένα «καθαρό» νομοσχέδιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά θα προτιμούσε ένα πιο μακροπρόθεσμο μέτρο. Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί την πρόταση των ρεπουμπλικάνων, η οποία επιτρέπει να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, αλλά συνδέει το ζήτημα αυτό με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, ότι δεν είναι αποδεκτή, διότι μπορεί να φέρει εκ νέου τη χώρα προ του κινδύνου να κηρύξει πτώχευση σε έξι εβδομάδες.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ μερικοί προσδοκούν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν το πρωί της Δευτέρας, όταν θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Αναλυτές εκτιμούν πως επειδή όλοι γνωρίζουν το τι μπορεί να ακολουθήσει, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την αύξηση του ορίου δανεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών έως την Πέμπτη, είναι απίθανη μια τέτοια εξέλιξη.
Το ρεπουμπλικανικό κόμμα αρνείται να αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, που ανέρχεται σήμερα στα 16,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Θέλοντας να επιτύχουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της Υγείας, οι ρεπουμπλικάνοι επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών του κόμματός τους για να μη συνδέονται αυτά τα δύο θέματα.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, φημολογείτο αρχικά ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν κοντά σε συμφωνία, αλλά ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί η πρόοδος των συνομιλιών, καθώς οι συμμετέχοντες στον διάλογο αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειες των συζητήσεων. Εντούτοις και οι δύο πλευρές μίλησαν για «εποικοδομητικές συνομιλίες».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα θα υπέγραφε ένα μέτρο για τη βραχεία αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, εάν το Κογκρέσο ενέκρινε ένα «καθαρό» νομοσχέδιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά θα προτιμούσε ένα πιο μακροπρόθεσμο μέτρο. Η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρεί την πρόταση των ρεπουμπλικάνων, η οποία επιτρέπει να αυξηθεί το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, αλλά συνδέει το ζήτημα αυτό με τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, ότι δεν είναι αποδεκτή, διότι μπορεί να φέρει εκ νέου τη χώρα προ του κινδύνου να κηρύξει πτώχευση σε έξι εβδομάδες.
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ μερικοί προσδοκούν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία πριν το πρωί της Δευτέρας, όταν θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
http://www.iefimerida.gr
12 Οκτωβρίου 2013
11 Οκτωβρίου 2013
Oι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Άδειες, επιδόματα, αποζημιώσεις
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ | |||||||
ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ | |||||||
ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
|
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 1/7/2011
|
ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ
|
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 14/2/2012
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΑΜΩΝ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΑΜΩΝ
|
0-3
|
751,39
|
22,00%
|
586,08
|
0,00
|
58,61
|
586,08
|
644,69
|
3-6
|
739,98
|
22,00%
|
577,18
|
57,72
|
58,61
|
634,90
|
693,51
|
6-9
|
739,98
|
22,00%
|
577,18
|
115,44
|
58,61
|
692,62
|
751,22
|
9 & ΑΝΩ
|
739,98
|
22,00%
|
577,18
|
173,15
|
58,61
|
750,33
|
808,94
|
ΠΑΛΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ |
|||||||
ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
|
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 1/5/2009
|
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΑΠΌ 1/7/2011
|
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 1/7/2011
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΑΜΩΝ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΑΜΩΝ
|
0-3
|
739,56
|
1,60%
|
751,39
|
0,00
|
75,14
|
751,39
|
826,53
|
3-6
|
728,33
|
1,60%
|
739,98
|
74,00
|
75,14
|
813,98
|
889,12
|
6-9
|
728,33
|
1,60%
|
739,98
|
148,00
|
75,14
|
887,98
|
963,12
|
9 & ΑΝΩ
|
728,33
|
1,60%
|
739,98
|
221,99
|
75,14
|
961,97
|
1.037,11
|
ΕΡΓΑΤΕΣ |
|||||||
ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ | |||||||
ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
|
ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ 01/07/2011
|
ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ
|
ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ 14/02/2012
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΑΜΩΝ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΑΜΩΝ
|
0-3
|
33,57
|
22,00%
|
26,18
|
0,00
|
2,62
|
26,18
|
28,80
|
3-6
|
33,15
|
22,00%
|
25,86
|
1,29
|
2,62
|
27,15
|
29,77
|
6-9
|
33,15
|
22,00%
|
25,86
|
2,59
|
2,62
|
28,45
|
31,06
|
9-12
|
33,15
|
22,00%
|
25,86
|
3,88
|
2,62
|
29,74
|
32,36
|
12-15
|
33,15
|
22,00%
|
25,86
|
5,17
|
2,62
|
31,03
|
33,65
|
15-18
|
33,15
|
22,00%
|
25,86
|
6,47
|
2,62
|
32,33
|
34,94
|
18 & ΑΝΩ
|
33,15
|
22,00%
|
25,86
|
7,76
|
2,62
|
33,62
|
36,24
|
ΠΑΛΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ |
|||||||
ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
|
ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ 1/5/2009
|
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΑΠΌ 1/7/2011
|
ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ 1/7/2011
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΑΜΩΝ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΑΜΩΝ
|
0-3
|
33,04
|
1,60%
|
33,57
|
0,00
|
3,36
|
33,57
|
36,93
|
3-6
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
1,66
|
3,36
|
34,81
|
38,16
|
6-9
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
3,32
|
3,36
|
36,47
|
39,82
|
9-12
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
4,97
|
3,36
|
38,12
|
41,48
|
12-15
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
6,63
|
3,36
|
39,78
|
43,14
|
15-18
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
8,29
|
3,36
|
41,44
|
44,79
|
18 & ΑΝΩ
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
9,95
|
3,36
|
43,10
|
46,45
|
ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 25 ΕΤΩΝ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ | |||||||
ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ | |||||||
ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
|
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 1/7/2011
|
ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ
|
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 14/2/2012
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΑΜΩΝ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΑΜΩΝ
|
0-3
|
751,39
|
32,00%
|
510,95
|
0,00
|
51,10
|
510,95
|
562,05
|
3-6
|
739,98
|
32,00%
|
503,19
|
50,32
|
51,10
|
553,51
|
604,60
|
6-9
|
739,98
|
32,00%
|
503,19
|
100,64
|
51,10
|
603,83
|
654,92
|
9 & ΑΝΩ
|
739,98
|
32,00%
|
503,19
|
150,96
|
51,10
|
654,15
|
705,24
|
ΠΑΛΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ | |||||||
ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
|
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 1/5/2009
|
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΑΠΌ 1/7/2011
|
ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ 1/7/2011
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΑΜΩΝ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΑΜΩΝ
|
0-3
|
739,56
|
1,60%
|
751,39
|
0,00
|
75,14
|
751,39
|
826,53
|
3-6
|
728,33
|
1,60%
|
739,98
|
74,00
|
75,14
|
813,98
|
889,12
|
6-9
|
728,33
|
1,60%
|
739,98
|
148,00
|
75,14
|
887,98
|
963,12
|
9 & ΑΝΩ
|
728,33
|
1,60%
|
739,98
|
221,99
|
75,14
|
961,97
|
1.037,11
|
ΕΡΓΑΤΕΣ |
|||||||
ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ | |||||||
ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
|
ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ 01/07/2011
|
ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΙΩΣΗΣ
|
ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ 14/02/2012
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΑΜΩΝ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΑΜΩΝ
|
0-3
|
33,57
|
32,00%
|
22,83
|
0,00
|
2,28
|
26,18
|
28,46
|
3-6
|
33,15
|
32,00%
|
22,54
|
1,13
|
2,28
|
23,67
|
25,95
|
6-9
|
33,15
|
32,00%
|
22,54
|
2,25
|
2,28
|
24,79
|
27,08
|
9-12
|
33,15
|
32,00%
|
22,54
|
3,38
|
2,28
|
25,92
|
28,20
|
12-15
|
33,15
|
32,00%
|
22,54
|
4,51
|
2,28
|
27,05
|
29,33
|
15-18
|
33,15
|
32,00%
|
22,54
|
5,64
|
2,28
|
28,18
|
30,46
|
18 & ΑΝΩ
|
33,15
|
32,00%
|
22,54
|
6,76
|
2,28
|
29,30
|
31,59
|
ΠΑΛΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ |
|||||||
ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
|
ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ 1/5/2009
|
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΥΞΗΣΗΣ ΑΠΌ 1/7/2011
|
ΒΑΣΙΚΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ 1/7/2011
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΡΙΕΤΙΑΣ
|
ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΑΓΑΜΩΝ
|
ΣΥΝΟΛΟ ΕΓΓΑΜΩΝ
|
0-3
|
33,04
|
1,60%
|
33,57
|
0,00
|
3,36
|
33,57
|
36,93
|
3-6
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
1,66
|
3,36
|
34,81
|
38,16
|
6-9
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
3,32
|
3,36
|
36,47
|
39,82
|
9-12
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
4,97
|
3,36
|
38,12
|
41,48
|
12-15
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
6,63
|
3,36
|
39,78
|
43,14
|
15-18
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
8,29
|
3,36
|
41,44
|
44,79
|
18 & ΑΝΩ
|
32,63
|
1,60%
|
33,15
|
9,95
|
3,36
|
43,10
|
46,45
|
ΠΙΝΑΚΑΣ ΗΜΕΡΩΝ
ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
.
Ημερολογιακά έτη απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη
|
Εργαζόμενοι με 5/ήμερο
|
Εργαζόμενοι με 6/ήμερο
|
Αποδοχές άδειας με 5/μερο και 6/μερο
|
|
1ο έτος ( από προσλήψεως μέχρι 31/12ου ).
|
1,66 (20/12) ημέρες ανά μήνα απασχόλησης ( με στρογγυλοποίηση) μέχρι εξαντλήσεως του συνολικού αριθμού ημερών αδείας
|
2 ημέρες για κάθε μήνα απασχόλησης μέχρι εξαντλήσεως του συνολικού αριθμού (24/12 Χ μήνες απασχόλησης).
|
2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε μήνα απασχόλησης από την πρόσληψη μέχρι 31/12ου
|
|
2ο έτος
|
Μέχρι συμπληρώσεως 12/μήνου από την πρόσληψη,
δικαίωμα λήψης τμηματικής άδειας (20/12 Χ μήνες) και σε κάθε περίπτωση
μέχρι τέλος του έτους 21 μέρες άδεια.
|
Μέχρι συμπληρώσεως 12/μήνου από την πρόσληψη, δικαίωμα λήψης τμηματικής άδειας (24/12 Χ μήνες) και σε κάθε περίπτωση μέχρι τέλος του έτους 25 μέρες άδεια |
Από 01/1ου μέχρι συμπληρώσεως 12μήνου 2 ημερομίσθια (24/12) ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε μήνα απασχόλησης
|
|
3ο έτος και μετά
|
Λήψη άδειας 22 ημερών σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του έτους
|
Λήψη άδειας 26 ημερών σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο του έτους
|
1 μηνιαίος μισθός ή 25 ημερομίσθια.
|
|
ΑΠΟΛΥΘΗΚΑ
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ
Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΟΥ
ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
1-16 έτη : από 1 ως 12 μισθοί
17 έτη : 12 μισθοί και 2.000 ευρώ
18 έτη: 12 μισθοί και 4.000 ευρώ
19 έτη: 12 μισθοί και 6.000 ευρώ
20 έτη: 12 μισθοί και 8.000 ευρώ
21 έτη: 12 μισθοί και 10.000 ευρώ
22 έτη: 12 μισθοί και 12.000 ευρώ
23 έτη: 12 μισθοί και 14.000 ευρώ
24 έτη: 12 μισθοί και 16.000 ευρώ
25 έτη: 12 μισθοί και 18.000 ευρώ
26 έτη: 12 μισθοί και 20.000 ευρώ
27 έτη: 12 μισθοί και 22.000 ευρώ
28 έτη και άνω: 12 μισθοί και 24.000 ευρώ
Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη Αποζημίωση
Από 2 μήνες - 1 έτος..........................
Από 1 έτος συμπληρωμένο - 2 έτη...........................
Από 2 έτη συμπληρωμένα - 5 έτη...........................
Από 5 έτη συμπληρωμένα - 10 έτη...........................
Από 10 έτη συμπληρωμένα - 15 έτη...........................
Από 15 έτη συμπληρωμένα - 20 έτη...........................
Από 20 έτη συμπληρωμένα - 25 έτη...........................
Από 25 έτη συμπληρωμένα - 30 έτη...........................
Από 30 έτη συμπληρωμένα και πάνω..........................
http://kourdistoportocali.com
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)